Sala de ședințe a Guvernului

Membrii Guvernului interimar, convocați în ședință: Iată motivul

140
(reînnoit 19:47 01.03.2021)
Membrii Guvernului în exercițiu au fost convocați în ședință de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, pentru examinarea situației pandemice și soluțiilor de vaccinare a populației.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Situația pandemică din țara noastră și soluțiile de vaccinare a populației a fost subiectul de bază a ședinței miniștrilor interimari cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Serviciul de presă al Parlamentului informează că, în cadrul ședinței, Zinaida Greceanăi a cerut să fie identificată de urgență posibilitatea de achiziționare a unui lot de un milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetățenilor. Premierul interimar a delcarat că solicitarea va fi examinată în regim de urgență.

În context, umrează a fi inițiată procedura de achiziție publică pentru  procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistenta medicală, precum și fondul de rezervă al Guvernului. La întrevedere au participat și guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, și primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Amintim, mâine, 2 martie, va începe Programul de Imunizare. Prima persoană vaccinată va fi un medic, iar vaccinarea se va face la ora 10:00 la Spitalul Clinic Republican. Ulterior, la ora 11:00 mai mulți medici vor fi vaccinați în cadrul Institutului pentru Medicină Urgentă. 

Lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă și secțiile de profil COVID-19 vor fi primii moldoveni care vor fi imunizați în Republica Moldova, infomrează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc a declarat că după primul lot de vaccin din România, urmează în următoarele zile să fie recepționate și vaccinurile de pe platforma COVAX. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
convocat, ședință, guvern
Igor Grosu

PAS cheamă lumea la protest: apărăm Curtea Constituțională

23
(reînnoit 14:37 23.04.2021)
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritatea îndeamnă lumea să iasă în fața Curții Constituționale în semn de protest față de abrogarea hotărârii de numire în funcția de judecător al CC a Domnicăi Manole.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Astăzi ar putea fi numit un nou judecător la Curtea Constituțională, iar acesta ar putea fi socialistul Vasile Bolea.

Precizarea a fost făcută de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu după anularea de către deputați a hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

„Din informațiile noastre, lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Se conturează clar o tentativă de lovitură asupra Curții Constituționale. Șor, Dodon, Plahotniuc au pus la cale atacul asupra Curții Constituționale. Din informațiile noastre, vor continua la fel în raport și cu ceilalți judecători. Tot astăzi vor încerca să numească un judecător al Curții Constituționale. Nu m-ar mira ca acest nou judecător să fie Vasile Bolea”, a declarat Igor Grosu. 

În context, Grosu a chemat cetățenii să iasă în stradă, în fața Curții Constituționale.

De precizat, după ce au anulat hotărârea de numire în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Domnicăi Manole, deputații au introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind numirea unui judecător la CC.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23


Загрузка...
lexandru Tănase

A rămas sau nu Manole fără mandat de judecător - fost președinte al CC

82
(reînnoit 14:20 23.04.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că abrogarea hotărârii de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole nu poate avea efect de încetare a mandatului.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al CC scrie că declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM” este una politică și reflectă viziunile celor care au votat-o.

Cât privește constituționalitatea destituirii/revocării Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți, Alexandru Tănase spune că, potrivit Legii, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale

„O astfel de intervenție reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, scrie constituționalistul pe Facebook.

Alexandru Tănase s-a referit și la procedura de revocare a Domnicăi Manole. În context, acesta face referire la Hotărârea Curții Constituționale din 20 mai 2013, prin care se stabilește că „votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului”.

„Mai mult ca atât, nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice”, mai spune Alexandru Tănase.

În concluzie, fostul președinte al CC spune că abrogarea actului de numire în funcție a Dominicăi Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Amintim, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

În prezentarea proiectului de hotărâre, socialistul Vasile Bolea a precizat că este vorba de un proiect care anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Constituția RM, noua Constituție, Ziua Constituției


Загрузка...