Sergiu Sîrbu

Sîrbu, despre incidentul de la CSS - „Alunecăm în dictatură”

138
(reînnoit 14:26 26.02.2021)
După ce Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care are loc la Președinție, parlamentarul a susținut un briefing și a remarcat faptul că țara noastră „alunecă spre dictatură”.

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Deși este președinte al Comisiei parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, deputatul Sergiu Sîrbu n-a fost lăsat să intre la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care are loc la Președinție.

Deputatul a ieșit într-un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”. Sîrbu susține că nu i-ar fi fost permisă intrarea la ședința CSS pe motiv că ar avea un conflict de interese. 

„Asistăm la o încălcare gravă a pricipiului separării puterii în stat și la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze nu doar pe noi, dar și pe întreaga sociatate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută în stat și nici nu are dreptul să o schimbe, și nici nu are dreptul să schimbe regulile stabilite clar de legislație”, a menționat deputatul. 

Sergiu Sîrbu s-a arătat indignat de atitudinea președintelui Maia Sandu și a declarat că a fost bruscat de către ofițerii de pază și că practic a fost scos cu forța din Președinție. Mai mult, deputatul a declarat că anterior a primit o scrisoare prin care a fost invitat la ședința CSS. 

„Abia azi dimineața am găsit în poștă scrisoarea ca să mă abțin de a veni la ședință. Această scrisoare vine de pe poșta Cancelariei Președinției și scrisoarea are denumirea „scrisoare lui Serioja Sîrbu”, așa știți ... Trec peste faptul că autorii acestei scrisori au ignorat limbajul oficial, care se impune de fapt pentru comunicarea între instituțiile statului. Dar probabil asta este atitudinea disprețuitoare nu atât față de mine, cât față de instituția Parlamentului în general”, a precizat Sîrbu.

Deputatul a precizat că în cadrul ședinței a vrut să pună în discuție mai multe subiecte, care nu se regăsesc în agendă. 

„Am vrut să introducem în agendă subiectul campaniei de vaccinare, cu regret acest subiect nu este pe agenda CSS. Maia Sandu încalcă nu doar Constituția, asistăm la un abuz fără precedent, a fost subminată autoritatea Parlamentului. Președenția nu este bucătăria de acasă a Maiei Sandu, iar ședința CSS nu este ședința de partid. Legea există în țară, există Constituție și trebuie să le respecte. Condamnăm vehement cazul de astăzi și îi vom pedepsi pe toți care fac acest abuz”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu. 

Amintim că astăzi membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia sunt discutate mai multe subiecte, inclusiv privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Decretul de constituire a Consiliului Suprem de Securitate, după preluarea de către Maia Sandu a funcției de președinte al țării, a fost semnat pe 25 ianuarie.

Potrivit legii, din componența CSS fac parte deținătorii unor anumite funcții publice. Președinția anunță totodată că, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

138
Tagurile:
Sergiu Sîrbu, deputat, CSS, ședința CSS
Vladimir Putin

Kremlinul a dezvăluit ce va conține mesajul lui Putin adresat Adunării Federale

119
Dmitri Peskov a menționat că adresarea din acest al a lui Vladimir Putin către Adunarea Federală va conține o agendă ”post-covid”.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Mesajul din acest an al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală va fi unul „post-covid” -  dedicat provocărilor unei perioade fără precedent prin care trece Rusia acum. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov.

El a menționat că Rusia abia iese din criza legată de pandemie și nu este clar cât va dura această perioadă. Peskov a subliniat că autoritățile trebuie să „compenseze scăderea”, scrie RIA Novosti.

”Și nu doar să compenseze, ci trebuie să treacă la dezvoltare. Evident, despre acest lucru va fi vorba, într-un fel sau altul, în adresare. Unele măsuri sistemice de sprijin. Tradițional, președintele vorbește întotdeauna despre acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al liderului  Federației Ruse postul TV „Rossia 1”.

Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев
Peskov a comunicat de asemenea că Putin își cizelează uneori mesajul până în ultimele minute, astfel încât în varianta finală pot apărea declarații neașteptate atât pentru cei care au pregătit principalele lui teze, cât și pentru funcționari. De asemenea, se întâmplă ca nimeni să nu știe până la urmă despre conținutul unor anumite dispozițiilor din adresare.

"Dar asta nu înseamnă că cineva urmărește să facă senzație. Nu este deloc așa. Întrucât acesta este un mesaj al președintelui, el este și autorul. Și până în ultima clipă, până în ultima noapte, el evident îl gândește", a adăugat Peskov .
Președintele Rusie își va ține discursul în fața Adunării Federale pe data de 21 aprilie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Adunarea Federală, Putin, mesaj
Tematic
Președintele Federației Ruse se va adresa Adunării Federale pe 21 aprilie


Загрузка...
Becuri

Cei care-i vor deconecta pe consumatori de la rețelele electrice riscă amenzi substanțiale

74
Parlamentul a aprobat un proiect de lege propus de socialiști care prevede introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea consumatorilor de la rețelele electrice mai înainte de întrunirea unei condiții.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Parlamentul a aprobat în a doua lectură, finală, un proiect de lege prin care se dorește și susținerea consumatorilor de energie electrică afectați de actuala criză provocată de COVID-19.

În linii generale, proiectul are ca scop armonizarea cadrului legal prin introducerea interdicțiilor și amenzilor la deconectarea consumatorilor de la rețelele de energie electrică.

Viitoarea lege prevede introducerea unor interdicții și sancționări „pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice”  până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile, calculat de la data recepționării confirmate în scris a preavizului de deconectare, expediat după neachitarea energiei electrice curente.

Proiectul este o inițiativă legislativă a unui grup de deputați socialiști (PSRM). 

Potrivit autorilor, criza provocată de pandemia COVID-19 are ca urmare și scăderea veniturilor unor cetățeni, iar racordarea din nou la energia electrică, după deconectarea pentru întârzierea achitării facturii, implică și costuri suplimentare.

Conform proiectului, vor fi sancționați prin amendare cei care vor fi găsiți vinovați de  deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică până la momentul expirării termenului de utilizare de 10 zile menționat.

Amenda ar urma să constituie până la 25 de unități convenționale (1250 de lei) pentru persoanele fizice și până la 50 de unități convenționale (2500 de lei) pentru persoana cu funcție de răspundere. Amenda pentru persoanele juridice ar urma să constituie până la 100 de unități convenționale (5000 de lei).

Proiectul a fost votat vineri, 9 aprilie, în lectură finală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
deconectare, amenzi, electricitate, energie
Tematic
Alege electrocasnicele care-ți cruță banii – expert


Загрузка...

Renunțarea la acest obicei v-ar putea prelungi viața cu aproape 30 de ani

846
(reînnoit 21:01 11.04.2021)
Oameni de știință au făcut studii timp de 20 de ani ca să constate în final că renunțarea la acest viciu ar prelungi viața cu 28 de ani.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Renunțarea la consumul de alcool ar putea prelungi viața cu 28 de ani, scrie Express, citând date ale oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, Suedia.

Experții au monitorizat durata de viață a persoanelor afectate de patima alcoolului din Danemarca, Finlanda și Suedia, timp de 20 de ani. Mortalitatea cauzată de diverse boli și afecțiuni a fost semnificativ mai mare în grupul participanților la studiu care consumau alcool. În medie, speranța lor de viață a fost redusă cu 28 de ani.

Medicii au avertizat în repetate rânduri în privința efectelor negative ale alcoolului asupra organismului uman. În special, alcoolul, chiar și în doze mici, crește semnificativ riscul de cancer, demență, impotență și infertilitate. Alcoolul afectează negativ și funcționarea inimii, creierului și ficatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

846
Tagurile:
obicei, viață, alcool
Tematic
Ceaiul provoacă cancerul dacă nu este consumat corect - Detalii
În cât timp este eliminat alcoolul din organism


Загрузка...