Premierul Armeniei  Nikol Pașinean și președintele Rusiei Vladimir Putin

Putin a discutat cu Pașinean situația din Armenia

66
Premierul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat pe Vladimir Putin în contextul tensionării situației politice la Erevan.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin, în contextul tensionării situației din țară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, șeful statului rus a îndemnat părțile să dea dovadă de reținere.

“Putin s-a pronunțat pentru păstrarea ordinii și păcii în Armenia, reglementarea situației în limitele legii”, a adăugat reprezentantul administrației prezidențiale ruse.

Criza politică din Armenia s-a acutizat după niște afirmații ale lui Pașinean în legătură cu ”Iskanderul” rusesc. Potrivit presei, adjunctul șefului Statului Major l-a ridiculizat pe șeful guvernului, motiv pentru care a fost forțat să demisioneze. Totodată, a fost cerută și demisia șefului Statului Major al Armatei.

Criză politică în Armenia: Pașinean vorbește despre o tentativă de lovitură de stat>>>

În dimineața de 25 februarie, Armata Armeniei a cerut demisia lui Pașinean.

Premierul consideră că această declarație reprezintă o tentativă de lovitură de stat și și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă.

Spre seară, opoziția a ridicat baricade și corturi în preajma sediului parlamentului. Liderii demonstranților au declarat că protestul se va desfășura în regim non-stop, până la demisia guvernului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
Putin, Armenia, Nikol Pașinean
Pâine

Se va scumpi pâinea în 2021? Cum a răspuns secretarul de stat de la Agricultură

98
Securitatea alimentară, recolta așteptată în 2021, prețul la pâine, materialul semincer, exportul de grâu și intervențiile în rezervele de stat – la aceste aspecte s-a referit, în studioul Sputnik Moldova, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihai Machidon.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Securitatea alimentară a țării este asigurată, iar în 2021 este așteptată o recoltă de grâu bună, care va acoperi necesitățile, mai ales că necesarul a fost acoperit pe deplin și în 2020, care a fost un an secetos. Asemenea afirmații a făcut secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, invitat în emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova

Totodată, secretarul de stat și-a exprimat speranța că pâinea nu se va scumpi în 2021, subliniind că nici în 2020 nu s-au produs scumpiri esențiale la produsele de panificație.

„Securitatea alimentară este asigurată. Nu trebuie să facem panică, avem de toate”, a spus Mihai Machidon.

Mihai Machidon
© Sputnik / Victor Iovv
Mihai Machidon

El a reamintit că anul trecut, în primele zile de pandemie, oamenii au început să golească rafturile, dar „a trecut un an și parcă avem de toate”.

„Am avut ce pune pe mesele noastre. Bine... unii – mai mult, alții – mai puțin, dar asta e altă problemă: trebuie să intervenim și să le acordăm suport celor care o duc mai rău decât alții.”, a apreciat Machidon.

Moderatoarea Tatiana Cebotari l-a întrebat pe secretarul de stat dacă nu există riscul să crească prețul la pâine, la pâinea socială.  

Secretarul de stat a accentuat că de la începutul pandemiei și până acum, în pofida pandemiei și recoltei slabe, „pâinea nu s-a scumpit” - întreprinderile de panificație n-au recurs la creșteri de prețuri.

„Bine, am discutat și noi cu ei, înțeleg și ei situația care este”, a adăugat reprezentantul ministerului Agriculturii.

„N-au recurs la majorări, au fost majorări neesențiale, la produse precum ar fi cele de cofetărie, patiserie, cum ar fi tortele, covrigeii. Care nu sunt de primă necesitate, poate. Dar nu s-a scumpit pâinea socială”, a spus Mihai Machidon.

„Sper că dacă acum prețurile, încetul cu încetul, merg în jos, nu vom asista la o majorare a prețurilor la produsele de panificație”, a adăugat el. 

Întrebat la ce recoltă ne așteptăm în acest an, Mihai Machidon a răspuns că riscuri și probleme, inclusiv de ordin meteo, există în fiecare an pentru agricultură.

„Noi în tot anul suntem expuși problemelor. Lucrăm sub cerul liber – este agricultură”, a răspuns secretarul de stat.

„Se spune că culturile agricole din prima grupă care au fost semănate arată bine”, a declarat Machidon.

Interlocutorul a menționat și că anul „este diferit de anul trecut” sub aspectul condițiilor meteo și, în general, este scontată o roadă bună.

„Avem însămânțate 318 de hectare cu grâu”, a precizat Machidon.

Chiar cu o speranță la medie de cel puțin 3 tone la hectar și tot vom avea un milion de tone – adică, peste necesarul consumului intern, a adăugat el.

Precizăm că, pentru asigurarea securității alimentare, Republica Moldova are nevoie de 300-350 mii de tone de grâu pe an.

Invitatul a mai menționat că agricultorii au fertilizat solul în acest an.

„Anul acesta va fi mai greu din punct de vedere financiar, pentru că posibilitățile de a se credita sunt, probabil, nițel, tot mai mici. Oricum, ne putem considera în siguranță”, a afirmat secretarul de stat. 

Referitor la exportul de grâu, responsabilul a subliniat că „Orice interdicție la export trebuie coordonată cu Organizația Mondială a Comerțului, din care face parte Republica Moldova”.

„De aceea, consider că nu este necesar de interzis exportul”, a spus el, reamintind că țara dispune de suficient grâu pentru consumul intern.  

Iar în ceea ce privește darea cu împrumut a grâului din rezervele de stat, Machidon a spus că „este un drept al fiecărui stat să procedeze așa cum consideră de cuviință”.

Potrivit lui Machidon, prețul materialului semincer în general nu a urcat semnificativ anul acesta. El a spus că dacă scumpirile ar fi fost importante, s-ar fi auzit, s-ar fi discutat despre aceasta în societate.

Dar „un material semincer bun costă”, a adăugat el. Criza economică de anul trecut, recolta redusă pot genera o anumită scumpire, a admis el.

Secretarul de stat a mai fost întrebat cum vor putea fi ajutați agricultorii anul acesta și dacă este suficient acel miliard de lei anunțat de Guvern. 

„Și noi știm că e puțin. Am vrea măcar vreo 5 miliarde, dar nu avem. Ne-ar trebui măcar 1,5 miliarde, ca să nu rămânem cu datorii pe anul trecut”, a răspuns Machidon.

În 2021, Fondul de Subvenționare în Agricultură va fi de 1 miliarde 100 de mii de lei, dar nu este exclus că acesta va fi suplimentat. Cei mai mulți bani vor fi oferiți în sectorul zootehnic, în horticultură și pentru sistemele de irigație.

Guvernul în exercițiu a decis în ședința sa de miercuri, 14 aprilie, eliberarea a peste 200 de mii de tone de grâu alimentar din Rezerva de stat. Rezerva de grâu alimentar va fi împrospătată „cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”. Hotărârea va intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
pret, paine, recolta, grau
Tematic
Nutriționist: Câtă pâine este bine să consumăm și cum să o alegem
Vom avea pâine în 2021? Ce spune ministrul Agriculturii


Загрузка...
Grâu

Guvernul a aprobat eliberarea a 200 de mii de tone de grâu din Rezerva de stat

82
(reînnoit 19:10 14.04.2021)
Guvernul în exercițiu a aprobat eliberarea a peste 200 de mii de tone de grâu din rezervele statului, cu scopul de „reîmprospătare”. Urmează ca grâul să fie restituit de agenții economici din recolta anului curent.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Guvernul în exercițiu a decis în ședința sa de miercuri, 14 aprilie, eliberarea a peste 200 de mii de tone de grâu alimentar din Rezerva de stat. Rezerva de grâu alimentar va fi împrospătată „cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”. Hotărârea va intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Restituirea grâului alimentar eliberat din rezervele de stat se va efectua din recolta anului curent, în aceeași cantitate și de aceeași calitate, până pe 1 octombrie 2021. Controlul asupra executării hotărârii urmează să fie exercitat de Ministerul Afacerilor Interne.

Prin decizia menționată, Agenția Rezerve Materiale a fost autorizată să elibereze din rezervele de stat, „în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, 20787,062 tone de grâu alimentar agenților economici”.

Grâul va fi eliberat „în bază de contract, conform modului și formei stabilite în Codul civil al Republicii Moldova, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, al cărei cuantum va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”.

Conform deciziei, până pe 10 mai 2021, „grâul alimentar din rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, se va elibera agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic”. 

Ulterior datei de 10 mai 2021, „în cazul lipsei solicitărilor agenților economici prevăzuți, la procedura de împrospătare cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut pot participa agenții economici din categoria depozitarilor responsabili sau din alte categorii”.

Țara este asigurată cu grâu alimentar, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju, după audierile din 31 martie în Comisia parlamentară pentru Agricultură. Potrivit lui, în cadrul Agenției Rezerve Materiale există procedura de împrospătare a grâului alimentar din rezerva de stat. 

„Grâu este mai mult decât de ajuns până la următoarea recoltă. Anul curent are condiții climaterice foarte bine, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare privind securitatea alimentară a țării", a declarat ministrul. 

„Conform nomenclatorului, în rezerva de stat este cu 25% mai mult grâu alimentar decât cantitatea prevăzută. Este o cantitate care trebuie utilizată de către stat în anumite situații de urgență. Întrucât cantitatea de grâu alimentar din 2016-2017 își pierde perioada de valabilitate și de calitate, el trebuie să fie împrospătat”, a adăugat Perju. 

Anterior, Guvernul a interzis temporar exportul de grâu, din 31 martie până pe 12 aprilie, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate (CSS). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
stat, rezerve, grau
Tematic
Este sau nu asigurată țara cu grâu alimentar: Ce spune Perju


Загрузка...
Mihai Machidon

Secretar de stat, despre exportul de grâu: Poate fi afectată securitatea alimentară?

0
(reînnoit 22:18 14.04.2021)
Problema exportului de grâu din rezerva de stat: Este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării și care este riscului creșterii prețului la pâine în următoarea perioadă? Subiectul a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova.
Secretar de stat, despre exportul de grâu: Va crește prețul la pâine?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a precizat că securitatea alimentară a populației este o prioritate a statului, iar conform statisticilor anuale, în Republica Moldova sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.

Un simplu calcul poate scoate în evidență dacă este sau nu pusă în pericol securitatea alimentară a țării, a precizat Mihai Machidon.

"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a subliniat oficialul.

De asemenea, Mihai Machidon a fost întrebat despre posibilitatea creșterii prețurilor la pâine în viitorul apropiat. Oficialul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în perioada următoare.

"Pâinea socială și prețurile la pâine nu au fost majorate, chiar și în pofida creșterii prețurilor la grâu. Au fost poate majorări neesențiale pentru produsele din patiserie - tort, covrigei, dar care, să spunem așa, nu sunt de prima necesitate. În perioadă următoare sperăm că nu vor crește prețurile la pâine", a punctat Machidon.

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pâine, export, grâu
Tematic
Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu


Загрузка...