Mariana Durleșteanu

Durleșteanu: Din iunie țara ar putea intra în colaps financiar

180
Republica Moldova ar putea intra în colaps financiar în luna iunie. Asta a declarat candidatul la funcția de premier propus de socialiști, Mariana Durleșteanu. Ea le cere politicienilor să explice cum poate fi guvernată țara în cazul alegerilor anticipate.

CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Candidatul PSRM la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Mariana Durleșteanu, le cere politicienilor de la Chișinău să prezinte o foaie de parcurs privind organizarea scrutinului parlamentar anticipat. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ea a solicitat să fie stabilit clar procesul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv data pentru organizarea acestora, dar și cum urmează să fie gestionează țara în această perioadă. Și asta pentru că în câteva luni Moldova ar putea intra în colaps financiar, iar alegerile ar putea pune o presiune și mai mare pe buget. Ea afirmă că „bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021 și deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei, ci dublu - respectiv țara poate intra în colaps financiar”.

„Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 și pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în aceasta perioada. Cum susținem mediul de afaceri? Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021”, se întreabă Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu spune că pentru gestionarea crizei politice, sociale și economice în care s-a pomenit țara noastră este nevoie de un Guvern „cu asumare de răspundere și independență executivă separat de ambițiile politicului”. Totodată, Durleșteanu vine cu recomandări pentru președintele Maia Sandu. 

„Sugerez ca doamna președinte să asigure un dialog cu toate fracțiunile pentru a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”, scrie Durleșteanu pe Facebook. 

Aceasta insistă că în procesul de gestionare a crizei să fie menținut vectorul european al Republicii Moldova, Programul de Emergență cu Fondul Monetar Internațional și partenerii externi. Ea a făcut apel și către forțele politice de la Chișinău. 

„Nu vă bateți joc de cetățeni. În curând nu va mai fi nici electorat și nici pe cine alege. Nu reprezint pe nimeni din acest Parlament și nu fac parte din alte partide, sunt un cetățean simplu care nu este indiferent de votul cetățenilor de pretutindeni”, mai spune Durleșteanu.

Candidatura Marianei Durleșteanu a fost propusă de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, iar Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și-a declarat susținerea pentru aceasta. Maia Sandu nu a acceptat acest candidat și a propus-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

180
Tagurile:
Prim-ministru, Premier
Tematic
Durleșteanu confirmă că este candidat la funcția de premier
Comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Autoritățile au comemorat victimele deportărilor staliniste

1
(reînnoit 13:45 13.06.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Ei au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din scuarul Gării Feroviare.

Premierul a precizat că aceste evenimente din istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență”, a menționat în cadrul evenimentului prim-ministrul interimar. 

Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor este foarte importantă.

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a precizat Maia Sandu.

Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
Premier, premiera, deportări staliniste, Deportări
Tematic
Sandu, Greceanîi și Ciocoi, la comemorarea eroilor de la Nistru


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden în timpul întrevederii din 2011

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden

42
Vladimir Putin a declarat înainte de întâlnirea cu Biden că trebuie restabilite contactele personale.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Înainte de întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ei ar trebui să restabilească contactele personale, să stabilească un dialog direct și să creeze mecanisme de interacțiune între cele două țări, există probleme în care Rusia și Statele Unite pot activa cu adevărat în mod eficient.

”Restabilirea contactelor noastre personale, relațiilor, stabilirea unui dialog direct, crearea mecanismelor de interacțiune cu adevărat funcționale în acele domenii care prezintă interese reciproce – și acestea există, am vorbit deja despre acest lucru, mi se pare că nu mai este nevoie de repetat asta", a spus Putin într-un interviu pe platforma media ”Watch”, vorbind despre așteptările pe care le are de la întâlnirea cu Biden.

Președintele a menționat că despre acest lucru vorbește și partea americană: există o serie de probleme care prezintă interes reciproc. Acestea sunt stabilitatea strategică, conflictele regionale, măsurile de protecție a mediului, „preocuparea pentru ecologie în general, în sens global”, a spus Putin.

"Adică, există probleme în care putem lucra cu adevărat eficient", a adăugat el.

Vorbind despre reducerea retoricii negative împotriva Rusiei din partea Statelor Unite, Putin a menționat că nu ar trebui să nu ar trebui să existe iluzii în această privință deoarece înaintea unor reuniuni la nivel înalt ei se străduiesc întotdeauna să reducă gradul de negativitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
summit, Biden, Putin
Tematic
Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump
Cum au apreciat britanicii reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden


Загрузка...