Carabinieri

Reforma Trupelor de Carabinieri va mai dura un an lege nouă

108
(reînnoit 13:21 12.02.2021)
Un proiect de lege votat în lectură finală de Parlament extinde cu un an perioada în care Trupele de Carabinieri vor trece la serviciul prin contract și vor prelua integral atribuția de restabilire a ordinii publice.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Parlamentul a votat vineri, 12 februarie, în prima și a doua lectură (definitivă) un proiect de lege care stabilește extinderea cu un an a termenului în care urmează a fi reformată activitatea Trupelor de Carabinieri.

Astfel, Inspectoratul General de Carabinieri va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar pe bază de contract, conform planului aprobat de către Guvern, până la data de 1 ianuarie 2022.

Reforma urma să fie realizată până la sfârșitul anului 2020, dar pandemia COVID-19 a creat obstacole, potrivit deputatului Vasile Bolea (PSRM), care a prezentat proiectul, el fiind unul dintre autori.

Reforma era sprijinită și de parteneri externi, care din cauza crizei provocate de pandemie au „înghețat” finanțările, a spus Vasile Bolea.

Tot cu un an va fi prelungit și termenul în care Trupele de Carabinieri vor prelua integral atribuția de restabilire a ordinii publice. Respectiv, conform proiectului, „atribuțiile ce țin de restabilirea ordinii publice prevăzute la art. 21 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 320/2012 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului, cu modificările ulterioare, se abrogă la data de 1 ianuarie 2022”.

Potrivit notei informative la proiect, „carabinierii trebuie să fie în număr mai mare de 2000 de unități de personal, pe când situația la zi este că Inspectoratul General de Carabinieri are un efectiv limitat, la jumătatea celui necesar, adică de 1187 de unități”.

Proiectul de lege adoptat în lectură definitivă presupune modificarea Legii nr.219/2018 cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri și va intra în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
lege, reforma, Trupele de Carabinieri
Tematic
Polițiști, carabinieri și salvatori pe străzi și în parcuri: Vezi motivul
Domnica Manole

Manole le răspunde socialiștilor: Presiunea asupra judecătorilor CC este inadmisibilă

48
(reînnoit 16:06 16.04.2021)
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a reacționat la anunțul socialiștilor, care vor cere Parlamentului să constate faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți și demisia acestora.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. După ce liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constararea faptul uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora, președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică. 

Magistratul a precizat că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei, iar Înalta Curte este un arbitru al separației puterilor. Astfel, le-a cerut politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Decizia socialiștilor a venit după ce magistrații Curții Constituționale au stabilit în data de 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Domnica Manole, PSRM, curtea constituțională
Tematic
Manole: Nu-i de vină președintele că majoritatea nu s-a asigurat că are un candidat
Domnica Manole, despre decizia pronunțată de Curtea Constituțională


Загрузка...
Kremlinul

Kremlinul spune cum va răspunde la sancțiunile SUA

77
(reînnoit 15:44 16.04.2021)
Ambasadorul american a fost avertizat anterior că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va reacționa ferm.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a amintit despre principiul reciprocității, comentând posibilul răspuns al Moscovei la noile sancțiuni ale Washingtonului, informează RIA Novosti.

"Dar <...> totul va depinde de decizia pe care o va lua șeful statului", a adăugat el.

În ajun, SUA au impus noi restricții împotriva Rusiei, acestea se referă la 32 de persoane și organizații, precum și la achiziția directă a obligațiunilor de stat rusești. În afară de aceasta, zece diplomați ruși vor fi expulzați din țară. Ministerul de Externe a apreciat într-un comentariu că cursul sancțiunilor adoptat de SUA nu răspund intereselor popoarelor celor două state și că un răspuns va urma în cel mai scurt timp.

Marți, Vladimir Putin și Joe Biden au avut o conversație telefonică. Liderul american a propus o întâlnire tete-a-tete și și-a exprimat intenția de a îmbunătăți relațiile bilaterale. A doua zi, ambasadorul Sullivan a fost invitat de consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov – acestuia i s-a comunicat că dacă Washingtonul va impune noi sancțiuni, Moscova va avea o reacție fermă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Rusia, SUA, sancțiuni, Kremlin
Tematic
În Parlamentul European au fost cerute sancțiuni mai dure față de Rusia


Загрузка...