Guvernul

Sandu calcă pe aceiași greblă - Din nou Natalia Gavrilița

407
(reînnoit 00:34 12.02.2021)
Președintele Maia Sandu va înainta din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, după ce în urma ședinței de joi a Legislativului, acesta nu a adunat niciun vot.

CHIȘINĂU 11 feb - Sputnik. În urma ședinței de joi a Parlamentului, Maia Sandu s-a întâlnit cu fracțiunile parlamentare pentru a discuta acțiunile ulterioare. După mai bine de o oră de discuții, președintele a făcut declarații pentru presă. Ea a precizat că nu va desemna candidatura propusă de majoritatea formalizată, adică pe Mariana Durleșteanu, și a menționat că va înainta din nou candidatura Nataliei Gavrilița, sugerându-i acesteia să-și pregătească din nou programul și echipa. 


Maia Sandu a declarat că la Președinție a venit scrisoarea cu semnăturile a 54 de deputați, în care se propune desemnarea fostului ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Șeful statului a precizat că pune la îndoială veridicitatea unor semnături și a refuzat să o înainteze pe Durleșteavu pentru fotoliul de prim-ministru.

Amintim că, în cadrul ședinței de joi a Parlamentului, pentru susținerea candidatului la funcția de prim-ministru propus de Maia Sandu, dar și a echipei de miniștri prezentată de Natalia Gavrilița nu a votat niciun deputat din forul legislativ. Totodată, două fracțiuni au anunțat propriile candidaturi la funcția de premier. Astfel, partidul Socialiștilor cere susținerea deputaților pentru candidatul propus de ei, fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu.

Platforma „Demnitate și Adevăr” l-a propus pe Andrei Năstase la această funcție. De asemenea, deputatul PSRM Corneliu Furculiță a anunțat formarea unei majorități în Parlament din care fac parte socialiștii, Platforma Pentru Moldova, dar și deputații neafiliați Nichiforciuc, Andronache și Oleinic. Noua majoritate anunțată are 54 de deputați și se numește Platforma Parlamentară pentru Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

407
Tagurile:
discuții, Parlament, deputați, Maia Sandu
Parlamentul

La ce ar trebui se aștepte moldovenii după alegerile din 11 iulie

101
(reînnoit 18:02 13.06.2021)
Fostul primar al Chișinăului a explicat cum să ne dăm seama care dintre promisiunile făcute de politicieni în cursa preelectorală sunt reale și care sunt vorbe goale.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Cetățenii Moldovei sunt copleșiți de așteptări în contextul viitoarelor alegeri anticipate. Cum să înțelegem unde este minciună în promisiunile politicienilor și unde este adevăr? I-am pus această întrebare în studioul Sputnik Moldova fostului primar general al Chișinăului, ex-deputatului Serafim Urechean.

"Are loc o luptă acută. Unele partide oferă ceva real, dar există foarte mult romantism care nu este susținut de practica în politica moldovenească, precum și de activitatea parlamentară, guvernamentală și de stat. Oamenii care se descurcă un pic în asta, văd imediat falsul, promisiuni deșarte sau vorbărie goală. Poți promite multe, dar trebuie să te uiți în buzunar. În buzunarul tău, al statului", a spus fostul primar al Capitalei.

Politicianul a amintit de asemenea de cuvinte și expresii ne la locul lor care sunt scăpate în timpul campaniilor electorale.

Un astfel de exemplu au fost câteva fraze aruncate în cursa prezidențială din 2020, care „au schimbat părerile  a foarte mulți oameni”.

"Cred că acum este încă foarte devreme să facem o evaluare a rezultatelor votului. Acest lucru ca fi mai mult sau mai puțin vizibil cu o săptămână-două înainte de 11 iulie. Deoarece chestiunea este decisă practic în ultima săptămână înainte de ziua votării", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
așteptări, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale
Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare


Загрузка...

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

105
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...
imagini din arhivă

Accident terifiant cu 17 victime în România: Este implicat și un moldovean