Maia Sandu

Analist politic: Maia Sandu nu va desemna candidatura lui Năstase

198
(reînnoit 18:33 11.02.2021)
Maia Sandu nu va desemna în niciun caz candidatura lui Andrei Năstase deoarece acest lucru va fi în detrimentul ei. De această părere este analistul politic Igor Volnițchi.

CHIȘINĂU 11 feb - Sputnik. Igor Volnițchi este de părere că președintele țării nu va desemna în niciun caz candidatura lui Andrei Năstase. 

”Nu cred că doamna Maia Sandu ar fi interesată ca Andrei Năstase să vină la cârma Guvernului. Dumnealui este exponent al dreptei europene, cum este și Maia Sandu, și după alegerile prezidențiale s-a creat o situație destul de favorabilă din punct de vedere politic și electoral. Doamna Sandu a rămas practic unicul lider cu pondere semnificativă pe acest segment de electorat, iar acum dacă Andrei Năstase ar veni în funcția de prim-ministru, asta ar fi în detrimentul Maiei Sandu”, a subliniat expertul.

Totodată, analistul politic susține că scenariul de joi din Parlament și faptul că Guvernul Nataliei Gavrilița nu a fost votat, a fost unul așteptat. El precizează că președintele Maia Sandu poate merge pe două căi, iar una dintre ele este mai puțin probabil că ar putea fi aleasă de către Sandu. 

„Pe deoparte poate accepta și merge pe varianta prevăzută de Constituție și consolideză decizia Curții Constituționale din august 2020. Și asta înseamnă că președintele Maia Sandu va înainta, va desemna candidatura propusă de coaliția formalizată deja, și într-un fel va accepta faptul că alegerile anticipate vor avea loc, însă un pic mai târziu. În opinia mea, acest scenariu este puțin probabil. Eu înclin să cred că doamna Sandu, cel mai probabil, va merge pe al doilea scenariu. Acesta presupune că dumneaei va refuza să înainteze candidatul propus de majoritatea parlamentară formată și, din punct de vedere politic, comportamentul doamnei Sandu ar fi de înțeles”, a precizat analistul politic Igor Volnițchi.

Analistul susține că în cazul în care Maia Sandu nu va desemna candidatul propus de majoritatea formalizată, ea riscă să fie suspendată din funcție, dar acest lucru poate fi încă dezbătut. Totodată, în cazul în care acest lucru s-ar putea întâmpla, Sandu ar putea scoate oamenii la protest, iar acest lucru îi va aduce un rating mult mai mare.

Potrivit expertului, dacă se va ajunge ca Guvernul Durleșteanu să fie votat, atunci vor avea de pierdut cei de la PAS și Partidul Nostru, care acum sunt pe poziții bune, dar acest lucru se poate schimba până la următoarele alegeri.

„Cred că se va merge pe varianta unui guvern constituit din profesioniști pentru că situația în Republica Moldova continuă să amintească de un butoi cu pulbere și cred desemnarea unor candidați care ar avea afilieri politice ar putea pune gaz pe foc. Probabil că acest lucru îl iau în calcul cei care vor să lucreze la componența nominală a viitorului Guvern”, a conchis analistul politic. 

Amintim că joi a avut loc ședința Parlamentului, în cadrul căreia s-a discutat programul și componența guvernului propus de Gavrilița, dar care așa și nu a fost votat de către niciun deputat. PSRM a anunțat că vine cu propriul candidat, și anume este vorba despre Mariana Durleșteanu, care a fost ministrul al Finanțelor în cadrul Guvernului Greceanîi, în perioada 2008 - 2009. În același timp, cei dPPDA au propus candidatura lui Andrei Năstase la funcția de premier. După ce s-a încheia ședința Palementului, Maia Sandu a chemat fracțiunile la discuții pentru a se decide acțiunile ulterioare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

198
Tagurile:
expert, deputați, Parlament, alegeri, Guvern
Donald Trump și Emmanuel Macron

Trump: „Au jefuit Statele Unite” - critici dure la adresa lui Macron și liderilor europeni

63
(reînnoit 06:09 15.06.2021)
Donald Trump nu a apreciat laudele lui Emmanuel Macron la adresa succesorului său la Casa Albă. Fostul președinte american i-a criticat pe liderii europeni, spunând că au „jefuit” Statele Unite, cu aprobarea lui Joe Biden.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik, Doina Crainic. Întâlnirea cordială dintre Joe Biden și Emmanuel Macron la summitul G7 nu l-a lăsat indiferent pe fostul preşedinte Donald Trump. În timpul unei conferințe de presă comune, Macron s-a declarat încântat „că președintele american face parte din club și este pregătit să coopereze”.

Într-o declarație, Trump nu s-a ferit de cuvinte la adresa liderului francez și omologilor săi europeni, pe care i-a acuzat că a profitat în mod nedrept de Statele Unite.

„El și mulți alți lideri dinaintea sa, în Franța și în Europa, au jefuit Statele Unite ca niciodată. Am fost tratați foarte nedrept cu acorduri comerciale oribile și am plătit o mare parte din apărarea lor”, a scris Donald Trump într-un comunicat de presă.

​El a făcut aluzie la bugetul NATO, un subiect de dispută cu europenii în timpul mandatului său. În 2018, într-o postare controversată pe Twitter, fostul președinte a susținut că Washingtonul a contribuit cu 90% la finanțarea organizației. De asemenea, Trump se plânsese de mai multe ori că statele membre nu își îndeplinesc obiectivul de 2% din PIB alocat NATO. Europa și Canada au convenit asupra unei măriri de 100 de miliarde de dolari în 2020.

„În locul lor, și eu l-aş iubi pe Biden”

Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că nu a reacţionat la aviditatea Vechiului Continent. Citând declaraţia laudativă a lui Emmanuel Macron, fostul preşedinte a spus că înţelege simpatia pentru Biden, întrucât politica acestuia, potrivit lui Trump, servește intereselor franceze și europene.

„Ei [europenii, n. red.] au profitat de Statele Unite, prin urmare îl iubesc pe Biden, deoarece vor putea să îşi reia vechile lor metode și să ne jefuiască țara. Dacă aș fi liderul unuia dintre aceste state, l-aş iubi pe Biden mult mai mult decât pe [fostul] președinte Trump”, a declarat Donald Trump, citat de Sputnik France.

Fostul lider a prezis că țările europene „vor deveni foarte bogate în detrimentul Statelor Unite”, amintind că a pledat întotdeauna pentru ca interesele americanilor să fie pe primul loc. Celebrul său slogan „America First” a avut multă greutate la alegerile din 2017.

La cinci luni de la preluarea mandatului, Joe Biden și-a început primele călătorii internaționale la începutul lunii iunie. Președintele american a vizitat în special Regatul Unit pentru a-l întâlni pe Boris Johnson și pentru a participa la primul său summit G7. Pe 16 iunie, preşedintele SUA va merge şi la Geneva pentru un summit cu Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
America, critici, Macron, Trump
Tematic
Ce a declarat Trump despre relațiile sale cu Putin


Загрузка...
Vladimir Putin

Reporterul NBS a dezvăluit ce a discutat cu Putin fără camere de filmat

50
(reînnoit 20:06 14.06.2021)
Reporterul NBC a spus că, după interviu, Putin a acuzat Occidentul de faptul că finanțează opoziția din Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Reporterul NBC Kir Simmons a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, a încercat să-l convingă de faptul că Occidentul finanțează opoziția din Rusia.

Putin a acordat un interviu pentru NBC, cu președintele rus s-a întâlnit jurnalistul Kir Simmons.

"După interviu, președintele Putin a continuat conversația cu mine fără camere, aplecându-se înainte, privindu-mă în ochii. El mă convingea, de exemplu, de faptul că, așa cum consideră el, Occidentul finanțează grupările de opoziție la Moscova", a spus Simmons într-un interviu acordat pentru NBC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
interviu, Putin
Tematic
Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden


Загрузка...
Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte: Cine este

45
(reînnoit 10:28 15.06.2021)
Consiliului Superior al Magistraturii are un nou președinte interimar. Iată cine a fost ales astăzi.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Dorel Musteață a fost ales în funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

 Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului.

Musteață a fost ales după ce Curtea Constituțională a declarat necostituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În mod special, este vorba despre modificarea legislației referitoare la majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Președinte, CSM


Загрузка...