Mariana Durleșteanu

Cine este Mariana Durleșteanu, candidatul PSRM la funcția de premier

578
(reînnoit 12:36 11.02.2021)
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a propus propriul candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Aceasta este Mariana Durleșteanu - fost ministru al Finanțelor.

CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Executivul politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a propria candidatură pentru funcția de premier - Mariana Durleșteanu. Anunțul a fost făcut de liderul socialiștilor, Igor Dodon, după ședința executivului politic al formațiunii. Mariana Durleșteanu este economist, diplomat și politician din Republica Moldova.

Ea s-a aflat în funcția de ministru al Finanțelor în perioada 2008 - 2009, după ce anterior a îndeplinit funcția de ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, în perioada 2004 - 2008.

Candidatul propus de PSRM la funcția de prim-ministru a făcut studii la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în perioada 1990-1995, la specialitatea contabilitate și informatică de gestiune. Mai apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia, în anul 2000 și studii postuniversitare la specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra în perioada 2007-2008.

Începând din anul 1995, Durleșteanu a activat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. A lucrat ca director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat. În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al Finanțelor al Republicii Moldova, apoi, în aprilie 2002, în cea de prim-viceministru al Finanțelor.

În această funcție, Mariana Durleșteanu a fost responsabilă de negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat. 

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz. 

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin decret al președintelui Republicii Moldova, în data de 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al Finanțelor în noul guvern format de Zinaida Greceanîi.

Mariana Durleșteanu s-a născut în 1971, în Chișinău. Vorbește fluent limbile rusă și engleză. Este căsătorită și are doi copii. În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”. În 2017, Durleșteanu a intrat în Top 50 cele mai influente femei al revistei Forbes.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

578
Tagurile:
PSRM, Premier, Premieră
Tematic
Sârbu, despre un nou guvern și anticipate: Este riscant...
Slusari: Platforma DA participă în acest „Absurdistan” doar din stimă față de Guvern
Pe cine va numi Maia Sandu la funcția de prim-ministru
Ministerul rus de Externe

Putem și bombarda: Reacția MAE rus la incidentul cu distrugătorul britanic

47
(reînnoit 12:19 24.06.2021)
Anterior, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că distrugătorul britanic Defender a încălcat frontiera rusă și a intrat la trei kilometri distanță în apele rusești, în zona Capului Fiolent (Crimeea).

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Viceministrul rus de Externe Sergei Riabkov, comentând incidentul cu distrugătorul britanic Defender, a declarat că dacă colegii săi nu înțeleg ce înseamnă granițele Rusiei, atunci „putem și bombarda”.

Miercuri, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat în apele rusești, la trei kilometri distanță, în zona Capului Fiolent (Crimeea). După aceea, o navă de patrulare a frontierei ruse a tras focuri de avertizare, iar aeronava Su-24M a efectuat „bombardamente de avertizare” pe cursul de mișcare a distrugătorului, relatează RIA Novosti.

Riabkov i-a avertizat în legătură cu astfel de pași provocatori „pe toți cei care, sub sloganul libertății navigației, se dedau la încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse.

"Pentru că securitatea țării noastre este mai presus de orice", le-a declarat Riabkov jurnaliștilor

"Putem face apel la bunul simț, putem cere respectarea dreptului internațional, iar dacă acest lucru nu ajută - putem bombarda. Nu doar asupra cursului, ci și asupra țintei, dacă colegii nu înțeleg", a adăugat el, răspunzând la întrebarea ce se poate face în viitor pentru a evita incidente similare celui cu distrugătorul Defender, inclusiv pentru a nu admite acest lucru cu partenerii americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
MAE rus, britanic, Distrugător, Marea Neagră, incident
Tematic
Este o provocare – senator rus, despre incidentul din Marea Neagră


Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova, răspuns ironic după incidentul din Marea Neagră

89
Maria Zaharova le-a dat britanicilor și comunității internaționale un răspuns excepțional în legătură cu incidentul din Marea Neagră, folosind… ”materialul clientului”!

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a dat un răspuns excepțional la reacțiile oficialilor NATO și britanici după incidentul din Marea Neagră, în care o navă de război britanică a fost obligată să părăsească apele teritoriale rusești.

Conform autorităților ruse, nava britanică nu a răspuns apelurilor autorităților ruse, care au tras focuri de avertisment.

Maria Zaharova
© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation

Maria Zaharova dă cel mai inteligent răspuns, folosind chiar „materialul clientului”. În acest sens, ambasadoarea reproduce ”trei știri, una mai frumoasă decât cealaltă”, care scot la iveală falsitatea reacțiilor britanice.

Știrea nr. 1: ”Departamentul britanic al Apărării a descris rapoartele despre focuri de avertizare asupra navei sale care pătrundeau în apele teritoriale ale Crimeii drept „dezinformare rusească””, scrie Zaharova.

Știrea nr. 2: ”Un jurnalist de la BBC, aflat la bordul unei nave britanice, a confirmat că nava a intrat în mod deliberat în apele teritoriale rusești”, consemnează Maria Zaharova, punctând că jurnalistul ”a mai menționat că „aproximativ 20” de avioane rusești au survolat nava și că a auzit focuri de avertizare”.

Știrea nr. 3: ”Ambasada Marii Britanii a spus că „nu s-au tras focuri de armă asupra distrugătorului Defender. Nava Marinei Regale a făcut o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. Descrierea acestor evenimente de partea rusă este inexactă”, reproduce Zaharova declarația legației britanice.

Întrebarea vine firesc și devastator: ”Cine minte: ministerul britanic al apărării, jurnalistul britanic al postului TV BBC sau ambasada britanică la Moscova?”.

”Există un răspuns”, scrie ironic Zaharova, ”De data aceasta - Departamentul Britanic al Apărării și Ambasada Britanică”.

De asemenea, Zaharova remarcă ironic -  ”Ei bine, nu pot toate serviciile secrete britanice să înlocuiască „BBC””.

”Londra și-a pierdut manierele. Aș dori să îi sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când doriți să ”intrați pașnic”, bateți la ușă”, încheie Maria Zaharova răspunsul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
britanică, navă, Marea Neagră, incident, Maria Zaharova
Tematic
Maria Zaharova: ”În UE, politica expulzează constant bunul simț”


Загрузка...
Florida

Tragedie în SUA: Un bloc de 11 etaje de lângă Miami Beach s-a prăbușit - FOTO