Parlamentul

Ce promite Gavrilița realizeze dacă va deveni premier

71
(reînnoit 11:30 11.02.2021)
Natalia Gavrilița a promis că, dacă va fi votată, echipa ei guvernamentală se va include imediat în gestionarea activității tuturor instituțiilor de stat și, implicit, va pregăti buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Candidatul la funcția de premier Natalia Gavrilița, care-și prezintă la această oră programul de activitate și echipa în fața deputaților, a declarat că a venit în Parlament „pentru a face un pas către alegerile parlamentare anticipate”.

„Azi facem primul pas spre alegeri anticipate”, a spus Natalia Gavrilița. 

Ea a vorbit și în limba rusă de la tribuna centrală a Parlamentului, adresându-li-se cetățenilor minoritari.

Alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate în cazul în care nu se va găsi o majoritate simplă de deputați (51 de voturi) care să instaleze un nou guvern, din două tentative. Prima tentativă tocmai este făcută la această oră și opinia publică este în așteptarea deznodământului.

Natalia Gavrilița a promis că, dacă va fi votată, echipa ei guvernamentală se va include imediat în gestionarea activității tuturor instituțiilor de stat și, implicit, va pregăti buna desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

Candidatul la funcția de premier a promis că va asigura buna gestionare a crizei pandemice, va suplimenta fondurile pentru susținerea agriculturii, va reduce cheltuielile ministerelor cu 5%, va combate corupția.

De asemenea, Gavriliță a spus că un eventual guvern condus de ea va exclude plafonul la taxele locale, instituit de Guvernul Chicu și împotriva căruia s-au pronunțat primarii și alți reprezentanți ai administrației publice locale.

Natalia Gavrilița a spus că-și propune limitarea atribuțiilor Procuraturii Anticorupție „după modelul DNA din România” – să dețină competențe doar pe fapte de mare corupție. De asemenea, ea a spus că dorește desființarea Centrului Național Anticorupție (CNA). Până la desființare, ea ar dori ca CNA să treacă din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.

În acest moment, Gavrilița răspunde la întrebările deputaților. Ședința Parlamentului poate fi urmărită pe site-ul Sputnik

În data de 5 februarie, candidatul desemnat i-a prezentat pe cei zece miniștri pe care îi propune pentru echipa sa guvernamentală. Este vorba despre Viorel Cibotaru, propus viceprim-ministru pentru Reintegrare; Rozalina Albu, ministrul Finanțelor. La Ministerul Justiției a fost înaintat Sergiu Litvinenco. Ion Luca este propus ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ala Nemerenco - ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anatolie Nosatîi - ministrul Apărării. La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este desemnat Mihai Popșoi. Ana Revenco este înaintată la funcția de ministru de Afacerilor Interne. Andrei Spînu este propus ministru al Economiei și Infrastructurii. Iar la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost numit Anatolie Topală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
candidat, premier
Tematic
Parlamentul decide soarta Guvernului Gavrilița
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

32
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

42
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Ce soluții propune Guvernul pentru cele 38 de localități afectate de ploile abundente