Briefing PSRM - Vlad Batîncea, Fadei Nagacheski, Alexandr Odințov

PSRM nu renunță: Ce va întreprinde în raport cu legea privind funcționarea limbilor

98
(reînnoit 12:55 22.01.2021)
Socialiștii intenționează să înainteze spre votare încă o dată proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSRM.

CHIȘINĂU 22 ian - Sputnik. Socialiștii au anunțat că nu vor renunța la legea cu privire la statutul special al limbii ruse. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că fracțiunea va redacta proiectul de lege și îl va propune din nou spre votare. 

„Parlamentul Republicii Moldova va examina și în perioada următoare de timp o să vedeți că Parlamentul Republicii Moldova va vota repetat legea cu privire la funcționarea limbilor în noua redacție, care va fi înregistrată în zilele următoare”, a mai adăugat deputatul. 

Batrîncea susține că Înalta Curte, prin decizia de a declara legea privind funcționarea limbilor neconstituțională, a îngrădit drepturile minorităților etnice din Republica Moldova și că acest lucru nu va fi lăsat așa, ci vor fi întreprinse măsuri. Deputatul socialist susține că fracțiunea va face tot posibilul ca toți cetățenii să aibă drepturi egale. 

„Suntem profund indignați față de hotărârea Curții Constituționale de ieri. Parlamentul Republicii Moldova va luat o atitudine categorică față de acele evenimente. Noi nu o să admitem ca Curtea Constituțională să substituie Parlamentul Republicii Moldova, care este organul superior reprezentativ în această țară”, a menționat deputatul socialist Vlad Batrîncea. 

În cadrul conferinței de presă de la sediul PSRM a fost prezent și ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi, care și-a manifestat dezacordul față de decizia de joi a Curții Constituționale. Nagacevschi a menționat că în măsura în care nu există o asemenea lege se încalcă o serie de drepturi fundamentale ale minorităților. Ministrul interimar s-a arătat indignat de comportamentul unor protestatari, care joi l-ar fi agresat verbal în fața Înaltei Curți. 

„Un grup de cetățeni m-au agresat verbal, grație poliției această manifestare șovină a fost oprită la momentul oportun. Anunț că în calitate de ministru al Justiției nu voi tolera așa ceva. Mai mult, în calitate de ministru voi face denunțuri, sesizări către partenerii noștri de dezvoltare, către misiunile diplomatice pentru a ne manifesta protestul nostru, poziția noastră, a ministerului, cu privire la situația creată și cu privire la riscurile de destabilizare a situației în Republica Moldova”, a precizat ministrul interimar al Ministerului Justiției Fadei Nagacevschi. 

Atât deputatul Vlad Batrîncea, cât și ministrul interimar Fadei Nagacevschi au declarat că vor depune sesizări și la Comisia de la Veneția, pentru a fi întreprinse măsuri în raport cu activitatea Curții Constituționale. Batrîncea a precizat că în următoare săptămână deputații socialiști vor merge la Consiliul Europei de la Strasbourg pentru a discuta decizia Curții care a fost luată joi, 21 ianuarie. 

Amintim că legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată în data de 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Curtea Contituțională a declarat legea neconstituțională joi, 21 ianuarie. Sesizarea îi are ca autori pe deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și pe Octavian Țîcu (PUN).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Curtea Constituțională, deputați PSRM, deputați, PSRM
Tematic
Reacția PSRM la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă
Proteste la Paris

Franţa: violențe urbane în suburbiile Lyonului, peste 12 mașini incendiate - VIDEO

59
(reînnoit 17:51 06.03.2021)
Tulburări şi violenţe în Franţa. 30 de persoane au devastat mobilierul stradal în Rillieux-la-Pape, în suburbiile Lyonului, a doua zi după revoltele din cartierul La Duchère. Cel puțin 12 mașini au fost incendiate.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.

​Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.

​„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.

​Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.

30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.

​Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.

Ciocniri anterioare

Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.

Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Lyon, protest, atac, Franta, Franța


Загрузка...
Prior to the grand opening ceremony of the Nord Stream gas pipeline in the German town of Lubmin.

Senatul blochează candidatura șefului CIA din cauza „Nord Stream - 2”

70
Senatorul american Ted Cruz a anunțat că îl va bloca pe William Burns în funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA) până când administrația lui Joe Biden nu va extinde sancțiunile asupra Nord Stream 2.

BUCUREȘTI, 6 mart - Sputnik. Senatorul american Ted Cruz din Texas a anunțat că îl va bloca pe William Burns în funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA) până când guvernul lui Joe Biden nu va extinde sancțiunile asupra Nord Stream 2.

"Voi înceta blocarea când administrația Biden își va îndeplini obligația legală de a raporta și sancționa navele și companiile care construiesc conducta lui Putin", a scris Cruz pe Twitter.

​El a adăugat că administrația Biden ar trebui să înceteze să fie „moale cu Rusia”.

Anterior, comitetul special al Senatului SUA pentru informații a sprijinit numirea fostului ambasador american în Rusia, William Burns, în funcția de șef al CIA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Joe Biden, SUA, senat


Загрузка...