Maia Sandu

Cum vede Maia Sandu relația Republica Moldova - SUA

110
(reînnoit 13:02 15.01.2021)
Maia Sandu a spus în mesajul său adresat corpului diplomatic că-și propune consolodarea parteneriatului cu SUA. Moldova poate contribui „la acest parteneriat cu ce poate, inclusiv cu solidaritate politică sau diplomatică”, a spus șeful statului.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a adresat vineri, 15 ianuarie, un mesaj corpului diplomatic, în deschiderea căruia a spus că-și dorește „să începem o nouă pagină în istoria Republicii Moldova”. 

Șeful statului s-a referit la relațiile cu alte state, inclusiv la parteneriatul cu SUA.

„Cu Statele Unite ale Americii avem un parteneriat foarte bun, care, în toți acești ani ne-a ajutat să consolidăm independența și suveranitatea țării. Să dezvoltăm democrația, infrastructura, economia și instituțiile țării”, a spus Maia Sandu.

„Îmi propun să consolidăm acest parteneriat. Dar acest lucru presupune ca și noi, ca țară, să contribuim la acest parteneriat cu ce putem, inclusiv cu solidaritate politică sau diplomatică în acele subiecte de politică internațională în care interesele noastre coincid, iar SUA mizează pe sprijinul altor state partenere”, a adăugat președintele. 

Maia Sandu a apreciat că imaginea Republicii Moldova pe arena internațională a fost compromisă în ultimii ani și că-și propune îmbunătățirea ei. 

„Pe parcursul mai multor ani, ați fost nevoiți să reprezentați o țară despre care se vorbea, în mare parte, doar de rău – despre furtul miliardului, despre operațiuni de spălare de bani, despre deputați care se vând, despre corupție la cel mai înalt nivel, despre regim antidemocratic. Este extrem de dificil să-ți promovezi țara în asemenea condiții”, a menționat Maia Sandu. 

„Așadar, prioritatea mea cheie, ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni este să facem ordine la noi acasă. Ca să reușim cu toții acest lucru, vom avea nevoie de o sincronizare maximă între politica externă și cea internă. Aici sprijinul serviciului diplomatic va fi foarte important pentru a îmbunătăți situația în țară”, a adăugat președintele.   

Referindu-se la situația de pe arena internațională, Maia Sandu a spus că „aici, cel mai important obiectiv este să menținem un context internațional cât mai constructiv și pașnic în privința Republicii Moldova”.

De asemenea, președintele a spus că „trebuie să construim rapoarte cât mai pozitive cu toți partenerii”.

„Trăim într-o regiune complicată, vedem multe tensiuni, ostilități interstatale, chiar războaie deschise între statele lumii. Monitorizăm cu toții aceste evoluții, dar știm bine că suntem în același timp un stat neutru și este important să facem totul pentru a evita și minimiza riscurile de conflicte diplomatice, economice sau de altă natură pentru țara noastră. Trebuie să construim rapoarte cât mai pozitive cu toți partenerii”, le-a spus Maia Sandu diplomaților.

Șeful statului le-a adresat interlocutorilor felicitări cu prilejul Zilei profesionale a Diplomatului, marcată pe 17 ianuarie.

Discuția cu corpul diplomatic a fost, în opinia șefului statului, „o bună oportunitate să reflectăm asupra rolului nostru ca țară, să trecem în revistă starea politicii noastre externe, a serviciului diplomatic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Maia Sandu
Tematic
Expert: Noul președinte Maia Sandu poate fi comparată cu Nikol Pashinyan
Ciurea: Va pregăti oare Parlamentul o „surpriză” pentru Maia Sandu
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

70
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sandu explică de ce Sîrbu a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate

97
Maia Sandu a declarat că Sergiu Sîrbu nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Șeful statului a explicat din ce cauză nu i-a fost permisă participarea președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, deputatului Sergiu Sîrbu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc vineri la Președinție. Motivul ar fi conflictul de interese în care s-ar afla deputatul cu privire la subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

„Asistăm la o încălcare gravă a pricipiului separării puterii în stat și la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze nu doar pe noi, dar și pe întreaga sociatate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută în stat și nici nu are dreptul să o schimbe, și nici nu are dreptul să schimbe regulile stabilite clar de legislație”, a menționat deputatul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
Sergiu Sîrbu, ședința CSS, Maia Sandu


Загрузка...