Corneliu Ciurea

Ciurea: Va pregăti oare Parlamentul o „surpriză” pentru Maia Sandu

839
(reînnoit 14:15 14.01.2021)
Deputații actualului Parlament ar putea să-i atragă atenția președintelui Maia Sandu asupra erorilor acțiunilor sale, în special ce țin de sesizarea sa la Curtea Constituțională și încercarea de a prelungi mandatul guvernului în exercițiu.

CHIȘINĂU, 14 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a înaintat o sesizare La Curtea Constituțională în care cere revizuirea unor prevederi ale Legii fundamentale referitoare, în special, la numirea miniștrilor în funcție exclusiv din rândul membrilor Cabinetului în exercițiu. Șeful statului și-a motivat solicitarea prin faptul că unele „articole de lege limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor”.

Între timp, mulți politologi și experți în drept susțin că un astfel de apel al șefului statului la Curtea Constituțională este o altă încercare de a „juca cu Constituția” și că parlamentarii pot răspunde președintelui în diferite moduri. În special, așa cum a spus analistul politic Corneliu Curea în studioul Sputnik Moldova, este încă dificil de prezis cum și dacă vor reacționa parlamentarii, dar o reacție nu poate fi exclusă complet.

„Problema este complexă, dar Parlamentul, așa cum mi se pare mie, și principalele fracțiuni ar trebui să formuleze și să explice în mod clar cetățenilor de ce guvernul interimar, care ar trebui să își îndeplinească atribuțiile, în loc să fie eficient, dimpotrivă, dăunează statului", a spus Ciurea.

Potrivit expertului, dorința deliberată a noului președinte al țării de a prelungi mandatul guvernului interimar este eronată, dar Parlamentul trebuie să îi indice în mod clar lui Sandu care a fost greșeala ei când a depus cererea la Curtea Constituțională. În zilele următoare expiră termenul în care Maia Sandu este obligată să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru al republicii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

839
Tagurile:
anticipate, alegeri anticipate, parlament
Guvernul

Politolog - SUA sau Rusia? Cine este mai interesat de Republica Moldova

6
(reînnoit 20:39 17.04.2021)
Politologul Mihail Smolin și-a prezentat viziunea privind situația geopolitică din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Lumea nu mai este unipolară - cel puțin unii experți sunt convinși de acest lucru. Pentru cine dintre marile puteri ale lumii Moldova prezintă mai mult interes și cine are o influență mai mare asupra acesteia - politologul Mihail Smolin a răspuns la aceste întrebări în emisie la Radio Sputnik Moldova.

"Cred că Moldova este mult mai influențată de România decât de Federația Rusă și Statele Unite, o altă problemă este că diferite forțe politice din Moldova pariază fie pe ajutorul Moscovei, fie pe ajutorul Washingtonului", a spus expertul.

Orientarea Moldovei în viitor depinde nu numai de dispozițiile cetățenilor săi, ci și de factori externi, spune politologul.

"Rezultatele tuturor alegerilor din Moldova demonstrează că țara este împărțită aproximativ în jumătate în ceea ce privește preferințele geopolitice, în simpatizanți ai Moscovei sau ai Washingtonului și României. Cel mai probabil, Moldova va alege calea dezvoltării, în funcție de modul în care se desfășoară evenimentele din țările vecine, inclusiv conflictul ucrainean", a spus Smolin.

Михаил Смолин
© Sputnik
Mihail Smolin

Analistul consideră că țări precum Moldova trebuie să balanseze între marile țări și blocuri.

"Dacă Moldova a ales cu adevărat calea neutralității, atunci ar putea juca pe acest teren. Vedem rezultatele Finlandei, care timp de decenii a primit dividende atât din blocul sovietic, cât și din țările occidentale. Și a manevrat cu succes între aceste tabere. Întrebarea este dacă clasa politică din Moldova are suficientă înțelepciune", a rezumat politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
Moldova, Rusia, SUA
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ciurea: Ce ar putea întreprinde Parlamentul ca să evite anticipatele


Загрузка...
Praga

Unul dintre suspecții în cazul Skripal, bănuit s-a identificat cu pașaport moldovenesc

206
(reînnoit 23:07 17.04.2021)
Poliția cehă i-a dat în căutare pe rușii Alexandr Petrov și Ruslan Bașirov pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal și fiicei sale Iulia. Unul dintre ei este acuzat că s-a identificat cu pașaport moldovenesc.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Poliția cehă, citată de RIA Novosti, anunță că îi caută pe cetățenii ruși Alexandr Petrov și Ruslan Bașirov în cadrul anchetării „circumstanțelor unei infracțiuni grave”. Fotografiile celor doi au fost postate pe Twitter.

Potrivit poliției cehe, în octombrie 2014 Bașirov și Petrov s-ar fi aflat în Republica Cehă: mai întâi la Praga, apoi în regiunea Moravo-Silezia și regiunea Zlín.

„Persoanele au folosit cel puțin două acte de identitate, prezentând mai întâi două pașapoarte rusești pe numele lui Alexandr Petrov, născut la 13 iulie 1979, și Ruslan Bașirov, născut la 12 aprilie 1978, ulterior s-au identificat cu pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolae Popa, născut la 18 iunie 1979, și, respectiv, cu pașaport tadjic eliberat pe numele lui Ruslan Tabarov, născut pe 23 octombrie 1975 ", se spune în mesajul poliției cehe.

Amintim că, pe 4 martie, în orașul britanic Salisbury a fost otrăvit fostul ofițer GRU Serghei Skripal și fiica lui, Iulia. Cazul a provocat un scandal internațional. Autoritățile de la Londra a afirmat că Rusia este implicată în otrăvirea celor doi cu substanța A234. Moscova a negat aceste acuzații.

Rusia s-a oferit să desfășoare o anchetă comună, dar Marea Britanie a ignorat această inițiativă.

Ministerul de Externe a demonstrat că fostul prim-ministru britanic Theresa May a mințit: ea a susținut că otravă a fost făcută în Rusia, dar testele de laborator au infirmat acest lucru.

Ulterior, Procuratura Regală a Marii Britanii a anunțat numele cetățenilor ruși suspectați de tentativa de otrăvire a lui Serghei și Iulia Skripal în orașul Salisbury. Instituția a declarat că are date despre doi suspecți implicați în cazul otrăvirii familiei Skripal — Alexdandr Petrov și Ruslan Bașirov.

Procuratura britanică le-a înaintat învinuirile lui Petrov și Bașirov pe petru capete de acuzare, inclusiv pentru tentativa de omor a Skripalilor și a unui ofițer de poliție britanic. Îîntr-un interviu cu redactorul-șef al Sputnik și RT, Margarita Simonyan, cei doi au declarat că au vizitat Marea Britanie ca turiști și nu au nicio legătură cu serviciile speciale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

206
Tagurile:
cazul Skripal, pașaport moldovenesc, Cehia


Загрузка...