Întâlnirea președintelui Republicii Moldova cu președintele Ucrainei

O magistrală ar putea uni Kievul și Chișinăul cu pod peste Nistru

2927
(reînnoit 14:42 12.01.2021)
După întrevederea tete-a-tete și una în format lărgit, președintele Republicii Moldova și președintele Ucrainei au făcut declarații de presă.

CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Republica Moldova și Ucraina nu au doar o frontieră comună și un trecut comun, dar și o viziune comună legată de viitorul țărilor noastre în calitate de membri cu drepturi depline a Uniunii Europene. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit președintelui ucrainean, valorile europene și securitatea regională au fost subiectele cheie abordate în cadrul întrevederii cu Maia Sandu. 

Frontiera Ucrainei
© Sputnik / Александр Мазуркевич

„Republica Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu îi este frică să numească Crimeea ca fiind teritoriu al Ucrainei. Am informat în detalii despre situația reală din Donbas și soluționarea pașnică. Acesta este un proces deloc simplu și îndelungat”, a declarat președintele Ucrainei. 

Sandu și Zelenski au discutat și situația din regiunea transnistreană, rolul mediatorilor în formatul 5+2. 

„Poziția Ucrainei privind soluționarea conflictului transnistrean este neschimbată. Sprijinim ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional”, a precizat șeful statului ucrainean. 

Alte subiecte incluse pe agenda întrevederilor celor două delegații se referă la dialogul efectiv al celor două state la cel mai înalt nivel. La fel, a fost propusă crearea unui consiliu prezidențial în cadrul căruia se vor forma strategii și se vor coordona acțiunile privind soluționarea problemelor relațiilor bilaterale. Impulsionarea economiei, cooperarea în domeniul energeticii, infrastructurii, transportului și tranzitului, sunt alte subiecte asupra cărora cei doi oficiali au atras atenție. La fel a fost discutată și chestiuni legate de comerț, simplificarea tranzitului, îmbunătățirea contactelor interumane, dar și „lupta comună împotriva contrabandei” la frontiera comună între cele două state.  

„Am discutat despre domeniul energetic, tranzitarea energiei electrice din Ucraina în România, care va trece pe teritoriul Moldovei. Avem o idee ambițioasă cu privire la construcția unei magistrale moderne care va conecta Kievul și Chișinăul. În acest sens, am analizat posibilitatea construcției unui pod peste Nistru”, a spus Volodimir Zelenski. 

Zelenski mai afirmă că importantă pentru Republica Moldova și Ucraina este integrarea comună pe piața europeană. Potrivit președintelui ucrainean, statutul de membru al UE este un obiectiv strategic al ambelor state. Un alt subiect ține de introducerea procedurii de trecere a frontierei folosind cardurile de identitate. Un alt aspect s-a referit la drepturile ucrainenilor de pe teritoriul țării noastre, respectiv ale moldovenilor din Ucraina.

Cei doi s-au referit și la importanța parteneriatului estic. „În acest sens, importantă este obținerea vaccinului împotriva COVID-19. Considerăm că statele Parteneriatului Estic trebuie să acorde o atenție aparte procedurii de aprovizionare cu vaccin”, a conchis șeful statului ucrainean. 

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova spune că în cadrul acestei vizite a fost reluată prietenia dintre cele două țări, la cel mai înalt nivel. Maia Sandu a precizat că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar menținerea unei colaborări constante este un obiectiv prioritar pentru țara noastră, dar și instituția prezidențială. 

„Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relații strategice. Am decis să constituim Consiliul președinților Republicii Moldova și Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. Acest mecanism de interacțiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici și strategii și să contribuim la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală”, a declarat Maia Sandu. 

Maia Sandu a trecut în revistă și celelalte subiecte discutate în cadrul întrevederii, pe care le-a anunțat în cadrul declarațiilor președintele ucrainean. 

„Am reafirmat voința noastră comună de a intensifica implementarea de către țările noastre a agendelor de integrare europeană. Această cale este o opțiune strategică pentru Republica Moldova și Ucraina și o modalitate sigură de a construi un stat funcțional, cu o economie de piață modernă, în interesul cetățenilor. Am pledat pentru consolidarea dialogului moldo-ucrainean în cadrul parteneriatului estic, în special în cadrul summit-ului care va avea loc în acest an”, a menționat Maia Sandu. 

Maia Sandu a mai spus că a convenit cu Zelenski asupra relansării dialogului între instituțiile de profil din cele două țări, inclusiv continuarea activității grupurilor de lucru și a comisiilor bilaterale pe dosarele de actualitate. Un alt subiect se referă la necesitatea de a diversifica sursele de energie, aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru, dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele statelor noastre.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2927
Tagurile:
Moldova-Ucraina, Ucraina, președinte RM, Președinte
Casa Albă, Washington

Reacția Kremlinului la declarațiile administrației Biden împotriva Rusiei

288
(reînnoit 13:58 24.01.2021)
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a spus ce crede el despre declarațiile anti-rusești ale noii administrații de la Washington.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Primele declarații ale Casei Albe după inaugurarea președintelui SUA Joe Biden împotriva Rusiei sunt destul de previzibile, acestea sunt persoane demult cunoscute, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

"Acest lucru este destul de previzibil, deoarece la urma urmei, noua administrație sunt persoane vechi, bine cunoscute. În privința declarațiilor, cuvântul ”partener”, probabil, nu poate fi folosit în raport cu noi din partea Washingtonului. Și, desigur, ei încă ne percep, mai degrabă ca pe adversari", a declarat Peskov într-un interviu la postul de televiziune Rusia 1, comentând declarația despre ancheta atacurilor cibernetice din partea Rusiei și asasinarea militarilor în Afganistan.

Totodată, Pescov a declarat că Rusia pledează pentru relații bune cu Statele Unite și, dacă actuala administrație este gata să coopereze, atunci președintele rus Vladimir Putin va acționa la fel, a declarat Peskov.

© Sputnik / Алексей Дружинин

"Tradițional, Rusia a pledat în mod constant pentru relații bune. Nu în cuvinte, ci în fapte, spunem că suntem gata să considerăm americanii partenerii noștri, dar ei nu sunt pregătiți. Dar nu poți fi drăguți cu de-a sila", a subliniat Peskov.

El și-a exprimat speranța că vor putea stabili un dialog constructiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

288
Tagurile:
Casa Albă
Tematic
Trump Jr îl critică pe Biden: „Înapoi la războaie din prima zi”


Загрузка...

Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaze

149
(reînnoit 09:27 24.01.2021)
Rusia va începe livrarea primei tranșe de vaccin către Ungaria și a fost încheiat un acord politic cu Budapesta pentru continuarea livrării de gaze.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Rusia va începe în cel mult 30 de zile livrarea primei tranşe a vaccinului anti-Covid-19. Totodată, el a arătat că a fost încheiat un acord politic pentru continuarea livrării gazelor în Ungaria şi după expirarea în octombrie a contractului pe termen lung. Anunțul a fost făcut după încheierea convorbirilor pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a avut ieri la Moscova.

© Sputnik / Александр Астафьев

“Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu ruşii cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunţa că am reuşit în ambele cazuri”, a declarat ministrul ungar.

El a arătat că Ungaria va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, aceasta înseamnă practic 2 milioane de doze, pentru că fiecare persoană trebuie vaccinată de două ori pentru a obţine imunitatea. Cantitatea contractată va fi livrată de partea rusă în trei tranşe.

“Am convenit despre achiziţionarea în trei tranşe a unei cantităţi mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea naţională ungară a constatat că este sigur şi poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziţie pe termen lung va expira în octombrie, ruşii vor continua să livreze gaz către Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.

El a detaliat arătând că în decurs de 30 de zile, Ungaria va primi o cantitate suficientă pentru a vaccina 300 000 de oameni, apoi, într-o perioadă de 30 de zile, o a doua cantitate, necesară pentru vaccinarea a 500 000, iar în ultima etapă de 30 de zile, doze suficiente pentru 200 000 de oameni, altfel spus partea rusă s-a angajat la trei livrări la termen de 30 de zile fiecare.

“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieţi, locuri de muncă, şi ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a explicat ministrul motivele acestui demers. De asemenea, Péter Szijjártó a arătat că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfăşurarea acestuia.

Și pe tema provizionării cu energie, Péter Szijjártó a reamintit că în octombrie va expira contractul bilateral de achiziţionare a gazului rusesc, încheiat cu 26 de ani în urmă. Astfel, oficialul maghiar a anunţat că a încheiat un acord politic cu vicepremierul rus responsabil pentru industria energetică, Aleksandr Novak, cu privire la continuarea livrării gazelor din Rusia.

Detaliile tehnice, cantitative şi financiare ale livrării vor trebui precizate de Gazprom în acord cu firmele ungare partenere, a mai explicat oficialul maghiar. Tot în acest domeniu, ministrul a amintit că Ungaria continuă construcţia gazoductului de 15 km lungime care va lega graniţa ungaro-sârbă de reţeaua naţională de gaz din Ungaria și care va permite, începând din octombrie, transportul unei cantităţi de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcţie sudică.

Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria va avea astfel şi o posibilitate de diversificare a căilor de aprovizionare şi a surselor, deoarece conducta va face accesibilă Ungariei gazoductul transadriatic prin care gazul va fi transportat în Europa, printre altele, din Azerbaidjan.

“Pentru noi este important să avem o colaborare previzibilă cu ruşii în materie de aprovizionare cu gaze, deoarece, cu toate că am rezervat o anumită capacitate şi la terminalul GNL de pe insula Krk, trebuie să recunoaştem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piaţa energiei din această zonă, dată fiind situaţia din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu ruşii privind livrarea gazului către Ungaria şi după octombrie”, a adăugat Péter Szijjártó.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
Ungaria, Rusia, vaccin
Tematic
Argentina: Alberto Fernandez s-a vaccinat cu "Sputnik V"


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...