Guvernul Republicii Moldova

Și Pro Moldova vrea un Guvern cu mandat limitat

99
(reînnoit 17:20 28.12.2020)
Și deputații „Pro Moldova” au propus președintelui Maia Sandu numirea unui nou Guvern, până la alegerile parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Deputații „Pro Moldova” sunt de părere că un „Guvern cu mandat limitat” ar putea curăța terenul pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Precizarea a fost făcută de deputatul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, după consultările cu președintele Maia Sandu. 

„În cazul în care declanșăm alegeri parlamentare anticipate, pe acest teren care astăzi este unul minat nu vom avea un Parlament mai curat. Vom avea aceleași elemente coruptibile, o dreaptă pro-europeană izolată și cetățeni ostatici în luptele politice”, a declarat Cebotari. 

Acesta mai spune că oricare Guvern, instalat după organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ar înseamna o perioadă de nouă luni în care instituțiile statului ar deveni nefucnționale. 

„Avem o prognoză a Băncii Mondiale, conform căreia în viitorul apropiat am putea înregistra o reducere semnificativă a angajaților. O altă prognoză ține de o scădere a economiei naționale cu 7,6%”, a mai spus deputatul „Pro Moldova”. 

În context, deputații au reiterat necesitatea de instituire a unui Guvern funcțional, chiar și pentru o perioadă limitată. Ce ține de anumite candidaturi, Cebotari spune că încă nu s-a abordat deocamdată acest subiect. Acesta mai spune că data alegerilor anticipate ar trebui să se calculeze numai după ce țara va fi pregătită. 

„Pregătirea economiei, a sistemuylui de sănătate, dar și a sistemului politic de alegeri noi, pentru ca cetățenii să obțină acea schimbare de care noi toți vorbim”, a conchis Cebotari. 

Acesta, nu exclude că în cazul unui Guvern provizoriu, alegerile parlamentare anticipate ar putea fi amânate. De precizat, Cabinetul de Miniștri, condus de Ion Chicu, și-a dat demisia. Propunerea despre demisia sa și a întregii echipe a fost făcută de premier, fostului președinte Igor Dodon, în ultima zi a mandatului, 23 decembrie. Articolul 103 din Constituția Republicii Moldova, privind încetarea mandatului, stabilește clar că Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament sau al demisiei prim-ministrului, va îndeplini numai funcțiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Totodată, Legea prevede că Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.

Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
Consultări, Deputați, Guvernul
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

74
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sandu explică de ce Sîrbu a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate

98
Maia Sandu a declarat că Sergiu Sîrbu nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Șeful statului a explicat din ce cauză nu i-a fost permisă participarea președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, deputatului Sergiu Sîrbu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc vineri la Președinție. Motivul ar fi conflictul de interese în care s-ar afla deputatul cu privire la subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

„Asistăm la o încălcare gravă a pricipiului separării puterii în stat și la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze nu doar pe noi, dar și pe întreaga sociatate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută în stat și nici nu are dreptul să o schimbe, și nici nu are dreptul să schimbe regulile stabilite clar de legislație”, a menționat deputatul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Sergiu Sîrbu, ședința CSS, Maia Sandu


Загрузка...