Andrei Neguța

Andrei Neguța a relatat despre activitatea sa de ambasador la Moscova

124
(reînnoit 11:59 21.12.2020)
Andrei Neguța a publicat crâmpeie din raportul său de activitate în fruntea misiunii diplomatice la Moscova, din mai 2017 până în decembrie 2020.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Fostul ambasador moldovean la Moscova Andrei Neguța, rechemat din funcție luna aceasta, a publicat astăzi câteva pagini cu teze din raportul său de activitate în fruntea misiunii diplomatice în anii 2017-2020. Reamintim că Republica Moldova are un nou ambasador în Federația Rusă – Vladimir Golovatiuc, decretul prezidențial de numire a sa în funcție fiind publicat în Monitorul Oficial pe 18 decembrie.

„Stimați cetățeni ai Republicii Moldova! Mandatul meu de Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, a luat sfârșit. Am considerat necesar să plasez „Teze din Raportul meu de activitate pentru perioada anilor 2017-2020”. Sper să fie utile. Vă doresc sănătate bună și noi succese în viața Dumneavoastră cotidiană!”, a scris Andrei Neguța pe Facebook.

Andrei Neguța relatează în raportul său de activitate despre întrevederile avute în calitate de ambasador la Moscova și, prin cumul, în Kazahstan, Tadjikistan și Kîrgîzstan, despre deplasările în regiuni ale Federației Ruse.

În 2020, Andrei Neguța a participat, în calitate de ambasador, la 116 acțiuni, inclusiv 41 cu caracter politic, 25 cu caracter economic, 20 în domeniul culturii, 25 de acțiuni cu caracter social sau turistic. În 2020, Andrei Neguța a participat la 5 emisiuni televizate la posturi din Federația Rusă. 

Fostul ambasador menționează că, din cauza pandemiei cu COVID-19, „anul 2020 este caracterizat printr-o scădere a interacțiunii Ambasadei cu instituțiile de stat din Federația Rusă” și cu instituțiile statelor prin care a fost acreditat prin cumul, însă „a crescut interacțiunea” cu cetățenii moldoveni aflați permanent sau temporar/sezonier pe teritoriul statelor respective.

1 / 5
Raportul de activitate al fostului ambasador la Moscova Andrei Neguța
1 / 5
Raportul de activitate al fostului ambasador la Moscova Andrei Neguța
Andrei Neguța menționează că ambasada le-a acordat asistență cetățenilor moldoveni inclusiv în ceea ce privește traversarea frontierei în timpul restricțiilor de deplasare.

Andrei Neguța relatează, de asemenea, în raportul său că misiunea diplomatică pe care a condus-o a contribuit la organizarea și buna desfășurare a vizitelor oficialilor de la Chișinău în Federația Rusă, inclusiv a președintelui țării, miniștrilor, dar și primarului de Chișinău. Ambasada s-a implicat și la pregătirea ședințelor comitetelor interministeriale bilaterale.

În raport este menționată și deplasarea militarilor moldoveni la Parada de la Moscova consacrată celor 75 de ani de la Victoria în cel de-al doilea război mondial.

De ce a fost rechemat fostul ambasador

Reamintim că, pe 5 decembrie, în Vama Palanca, într-un microbuz cu plăcuță cu numere de înmatriculare aparținându-i misiunii diplomatice moldovenești la Moscova, au fost depistate mai multe cutii cu substanțe anabolizante.

În urma acestui scandal, ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța, a fost rechemat, iar în locul acestuia a fost numit deputatul socialist Vladimir Golovatiuc. Premierul Ion Chicu declarase că „este clar că este responsabilitatea, cel puțin indirectă, a conducătorului misiunii diplomatice” și „de aceea trebuie să răspundă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
ambasador, raport, Andrei Neguță
Tematic
Președintele Dodon, în dialog cu ambasadorul Neguța, după ce a fost rechemat de MAEIE
Andrei Neguța, vechiul-noul ambasador la Moscova
Maria Zaharova

Zaharova, răspuns ironic după incidentul din Marea Neagră

45
Maria Zaharova le-a dat britanicilor și comunității internaționale un răspuns excepțional în legătură cu incidentul din Marea Neagră, folosind… ”materialul clientului”!

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a dat un răspuns excepțional la reacțiile oficialilor NATO și britanici după incidentul din Marea Neagră, în care o navă de război britanică a fost obligată să părăsească apele teritoriale rusești.

Conform autorităților ruse, nava britanică nu a răspuns apelurilor autorităților ruse, care au tras focuri de avertisment.

Maria Zaharova
© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation

Maria Zaharova dă cel mai inteligent răspuns, folosind chiar „materialul clientului”. În acest sens, ambasadoarea reproduce ”trei știri, una mai frumoasă decât cealaltă”, care scot la iveală falsitatea reacțiilor britanice.

Știrea nr. 1: ”Departamentul britanic al Apărării a descris rapoartele despre focuri de avertizare asupra navei sale care pătrundeau în apele teritoriale ale Crimeii drept „dezinformare rusească””, scrie Zaharova.

Știrea nr. 2: ”Un jurnalist de la BBC, aflat la bordul unei nave britanice, a confirmat că nava a intrat în mod deliberat în apele teritoriale rusești”, consemnează Maria Zaharova, punctând că jurnalistul ”a mai menționat că „aproximativ 20” de avioane rusești au survolat nava și că a auzit focuri de avertizare”.

Știrea nr. 3: ”Ambasada Marii Britanii a spus că „nu s-au tras focuri de armă asupra distrugătorului Defender. Nava Marinei Regale a făcut o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. Descrierea acestor evenimente de partea rusă este inexactă”, reproduce Zaharova declarația legației britanice.

Întrebarea vine firesc și devastator: ”Cine minte: ministerul britanic al apărării, jurnalistul britanic al postului TV BBC sau ambasada britanică la Moscova?”.

”Există un răspuns”, scrie ironic Zaharova, ”De data aceasta - Departamentul Britanic al Apărării și Ambasada Britanică”.

De asemenea, Zaharova remarcă ironic -  ”Ei bine, nu pot toate serviciile secrete britanice să înlocuiască „BBC””.

”Londra și-a pierdut manierele. Aș dori să îi sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când doriți să ”intrați pașnic”, bateți la ușă”, încheie Maria Zaharova răspunsul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
britanică, navă, Marea Neagră, incident, Maria Zaharova
Tematic
Maria Zaharova: ”În UE, politica expulzează constant bunul simț”


Загрузка...
Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului

Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului: Ce au discutat

61
(reînnoit 20:35 23.06.2021)
Mai multe subiecte de interes social, în special pentru moldovenii din Israel, au fost discutate în cadrul întrevederii șefului statului cu Ambasadorul Israelului în țara noastră.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Negocierile pe marginea mai multor acorduri care se referă la moldovenii aflați la muncă în statul Israel vor fi reluate în scurt timp, precizează serviciul de presă al Președinției.

Într-un comunicat de presă este menționat că subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii președintelui Maia Sandu cu Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, Eliav Belotsercovsky. 

„Am discutat subiectele-cheie de pe agenda bilaterală, printre care reluarea negocierilor pe marginea mai multor acorduri, o parte dintre care se referă la situația conaționalilor noștri aflați la muncă în Israel. La fel, am convenit să valorificăm mai bine potențialul de cooperare comercial-economică a țărilor noastre, în special în agricultură, educație, medicină, turism și sectorul IT. Sunt sectoare în care deja există o cooperare bună între agenții economici din cele două țări”, este precizat în comunicat.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre finalizarea proiectului privind înființarea Muzeului de Istorie a Evreilor, cât și renovarea Cimitirului evreiesc din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61


Загрузка...
Viperă

Panică la Căușeni: O viperă a băgat frica în oameni