Ședința plenară a Parlamentului

Ședințe speciale la Parlament: Ce urgențe au deputații

503
(reînnoit 10:03 21.12.2020)
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova se vor întruni în ședințe, chiar dacă sesiunea de toamnă-iarnă s-a încheiat.

CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Două ședințe speciale ale Parlamentului vor avea loc în această săptămână, cel mai probabil, în zilele de miercuri și joi. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința de lucru cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul Ion Chicu.

„O ședință specială va avea loc, cel mai probabil, miercuri după amiază, pentru a discuta moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, depusă săptămâna trecută de 34 de deputați. O altă ședință va avea loc joi. Este vorba de ședința de inaugurare a președintelui ales”, a precizat Dodon. 

Șeful statului a mai spus că până la inaugurarea președintelui ales al Republicii Moldova, miercuri, 23 de cembrie, va veni cu o adresare către cetățeni. Acesta nu a oferit însă mai multe detalii despre ce va vorbi. 

Totodată, președintele a informat că cele mai multe dintre legile votate în Parlament, săptămâna trecută, au fost promulgate încă în ziua de vineri. Astăzi în câteva ore, urmează să ajungă la Președinție Legea bugetului de stat și politica fiscală. 

„Le voi promulga astăzi pentru a fi publicate mâine, poimâine”, a mai spus Igor Dodon. 

Amintim, miercuri seara târziu deputații au votat bugetele țării, politica fiscală și au închis sesiunea Legislativului.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021) a fost aprobat de Parlament, în ședința plenară de miercuri, în cea de-a doua lectură, cu 56 de voturi. Documentul a fost elaborat de către Guvern. Proiectul de lege conține modificări ale 43 de legi, având ca obiectiv ajustarea legislației bugetar-fiscale și vamale la evoluția proceselor economice și sociale ca urmare a situației epidemiologice existente la nivel național și internațional și în vederea consolidării capacităților instituțiilor statului la colectarea veniturilor bugetare și eficientizării administrării fiscale și vamale precum și susținerii mediului de afaceri în scopul dezvoltării economice sustenabile a țării. Proiectul prevede un ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea acumulării resurselor financiare la bugetul public național care sunt indispensabile pentru satisfacerea necesităților publice, precum și constituie un instrument cu ajutorul căreia statul intervine în orientarea proceselor economice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

503
Tagurile:
ex-președinte, Președinție, Ședință, ședință

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

6
(reînnoit 17:53 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Comemorarea victimelor deportărilor staliniste

Autoritățile au comemorat victimele deportărilor staliniste

43
(reînnoit 13:45 13.06.2021)
Șeful statului, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Ei au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din scuarul Gării Feroviare.

Premierul a precizat că aceste evenimente din istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență”, a menționat în cadrul evenimentului prim-ministrul interimar. 

Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor este foarte importantă.

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a precizat Maia Sandu.

Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Premier, premiera, deportări staliniste, Deportări
Tematic
Sandu, Greceanîi și Ciocoi, la comemorarea eroilor de la Nistru


Загрузка...