Vladimir Golovatiuc

Vladimir Golovatiuc a devenit oficial ambasador la Moscova

95
(reînnoit 14:45 18.12.2020)
Decretul prezidențial privind numirea lui Vladimir Golovatiuc în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, semnat de Igor Dodon pe 16 decembrie, a fost publicat pe 18 decembrie în Monitorul Oficial și astfel a intrat în vigoare.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Vladimir Golovatiuc este de astăzi în mod oficial ambasador al Republicii Moldova la Moscova, capitala Federației Ruse, după ce decretul semnat de președintele Igor Dodon privind numirea sa în funcție a fost publicat în Monitorul Oficial.

Candidatura deputatului socialist (PCRM) Vladimir Golovatiuc pentru funcția de ambasador la Moscova a fost aprobată de Guvern și de Comisia parlamentară pentru politică externă.

Ce priorități a punctat Vladimir Golovatiuc

Într-un interviu acordat anterior pentru Sputnik Moldova, Vladimir Golovatiuc a vorbit despre prioritățile sale în noua funcție.

În opinia sa, poziția misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă trebuie să fie una argumentată și să conțină mai puține etichete sau clișee, pentru o dezvoltare reușită a relațiilor bilaterale moldo-ruse.

Activitatea ambasadorului în Rusia trebuie să fiecât mai pragmatică, trebuie adoptată ”o politică a relațiilor normale”, a mai declarat Golovatiuc.  

„Trebuie să-ți definești clar prioritățile, să definești interesele țării. Politica trebuie să fie cât mai  pragmatică. Nici un fel de salturi la dreapta sau la stânga”, consideră Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc își vede sarcina de ambasador la Moscova în protejarea intereselor cetățenilor moldoveni și a businessului moldovenesc.

„Acolo se află cetățenii noștri, emigranții noștri. Trebuie să acordăm prioritate intereselor economice, sociale. Să nu uităm de asta. Să promovăm interesele țării, exportul, să atragem proiecte interesante, investiții. Iar pentru asta trebuie să existe o politică a relațiilor reciproce normale”, a menționat Vladimir Golovatiuc în studioul Sputnik Moldova.

Vladimir Golovatiuc s-a născut la data de 7 iunie 1962 în satul Brăviceni din raionul Orhei. De-a lungul anilor, el a avut o activitate impresionantă în diverse domenii – Sputnik a publicat biografia politicianului.

De ce a fost rechemat fostuil ambasador

Reamintim că, pe 5 decembrie, în Vama Palanca, într-un microbuz cu plăcuță cu numere de înmatriculare aparținându-i misiunii diplomatice moldovenești la Moscova, au fost depistate mai multe cutii cu substanțe anabolizante.

În urma acestui scandal, ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța, a fost rechemat, iar în locul acestuia a fost numit deputatul socialist Vladimir Golovatiuc. Premierul Ion Chicu declarase că „este clar că este responsabilitatea, cel puțin indirectă, a conducătorului misiunii diplomatice” și „de aceea trebuie să răspundă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
Moscova, ambasador
Tematic
Guvernul a aprobat: Golovatiuc – noul ambasador la Moscova
Golovatiuc, despre prioritățile în funcția de ambasador al Moldovei în Rusia
Biografia lui Vladimir Golovatiuc
Curtea Constituțională

Ciurea: Vom asista la o confruntare politică de mare amploare

10
(reînnoit 17:16 16.04.2021)
Analistul politic Corneliu Ciurea a comentat decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.

Potrivit lui, aceeași Înalte Curte a spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există o majoritate parlamentară și un candidat, însă acum s-ar fi mers împotriva propriilor decizii și a legilor internaționale. 

"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat analistul politic Corneliu Ciurea.

Ciurea a mai preciza că prin deciziile luate se creează haos în societate. Unica soluție acum este ca politicienii să găsească consens și să inițieze dialogul. 

"Gestul președintelui Sandu și deciziile Curții Constituționale sunt iresponsabile și împing țara spre dezordine și dezmăț politic, dar sper că politicienii se vor opri la timp și vor găsi ac de cojoc pentru deciziile revoltătoare. Admit că acest dezmăț politic are scopul de a induce un haos în zona noastră", a mai spus Ciurea. 

Corneliu Ciurea susține că urmează ca Înalta Curte să se pronunțe cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență, iar după aceasta lucrurile vor deveni mai clare.

De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

După aceasta, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.

Președintele Curții, Domnica Manole, a venit cu o reacție publică, cerându-le politicienilor să aibă cultura constituționalismului și să respecte soluțiile Curții.

"Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţie", a spus Manole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
analist politic, analist, curtea constituțională
Tematic
Socialiștii cer demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat


Загрузка...

De ce SUA vor fi nevoite dea explicații talibanilor în Afganistan?

25
(reînnoit 16:28 16.04.2021)
Populația Afganistanului este într-o stare de neliniște după ce președintele Biden a anunțat retragerea trupelor americane, fără a se ajunge însă la pace în țară - negocierile cu talibanii au ajuns în impas.

Populația Afganistanului este indignată de decizia lui Biden de a retrage din țara lor trupele americane. Președintele american a declarat că a venit timpul ca soldații "să se întoarcă acasă". Doar ei așa și nu au reușit, în timp de 20 de ani în care au încercat, să ajungă la o înțelegere cu talibanii și să instaureze pacea. Când trupele americane vor pleca definitiv din Afganistan? Și pentru ce SUA, potrivit Ministerului de Externe al Rusiei, vor fi nevoite să dea explicații militanților?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Afganistan, retragere, SUA
Tematic
Fost consilier al șefului Pentagonului: SUA nu vor ajuta Ucraina într-un conflict cu Rusia
MAE: SUA sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în relațiile cu Rusia


Загрузка...