Astăzi începe o mare sărbătoare a evreilor Hanuka

99
(reînnoit 19:36 10.12.2020)
Președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, primarul Ion Ceban și alți oficiali au adresat mesaje de felicitare comunității evreiești cu prilejul Sărbătorii Hanuka – Sărbătoarea Luminilor, care începe astăzi și va dura opt zile.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Comunitatea evreiască din Republica Moldova, la fel ca evreii din întreaga lume, intră astăzi într-o mare sărbătoare – Hanuka, numită și Sărbătoarea Luminilor.

Pe parcursul acestei sărbători, care durează opt zile, într-un sfeșnic cu opt brațe sunt aprinse opt lumânări, câte una în fiecare seară.

Sărbătoarea Luminilor simbolizează victoria luminii asupra întunericului și a spiritului asupra pământescului.

Din punct de vedere istoric, sărbătoarea amintește de faptul că în templul din Ierusalim a fost găsită o candelă cu ulei care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile.

Președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, primarul Chișinăului, Ion Ceban, și alți oficiali au adresat mesaje de felicitare comunității evreiești cu prilejul Sărbătorii Hanuka.

„În timpul sărbătoririi Hanuka, în case și inimi se aprinde flacăra luminii, recunoștinței, iubirii și a credinței în protecția Divină. Împărtășesc cu dumneavoastră bucuria acestei sărbători și vă doresc fericire, bunătate și dragoste. Hag Hanukkah Sameach!”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

„Cu acest prilej, doresc să transmit un mesaj de felicitare comunității evreiești din Moldova, dar și evreilor din toată lumea. (...) Celebrarea luminii reamintește despre valorile spirituale ale poporului evreu, pe care le apreciem și care contribuie la binele comun: cunoaștere, solidaritate, dialog și toleranță, credință și speranță”, spune premierul Ion Chicu în mesajul său.

„Dragi membri ai comunității evreiești, sincere felicitări cu prilejul Sărbătorii Luminilor, Hanuka, care este una de suflet a întregului popor iudaic. Cu respect, vă aduc urări de pace, bunăstare și prosperitate în inimile și familiile Dumneavoastră”, a scris și primarul Ion Ceban.

Edilul capitalei a menționat că „Chișinăul s-a dezvoltat pe parcursul anilor inclusiv cu suportul și implicarea majoră a comunității evreiești”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
evrei, sarbatoare
Tematic
Pogromul împotriva evreilor la Chişinău – 116 ani de la tragicul eveniment
Holocaust: Istorii cutremurătoare despre evreii din Telenești – se auzeau strigăte ...
Boris Druță: Tinerii trebuie să cunoască lucrurile înfricoșătoare despre Holocaust

Surse media: Țările G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile cu Rusia

92
În urma summitului de trei zile al liderilor țărilor G7 a fost publicat un comunicat oficial, al cărui conținut este citat de presa internațională.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. Țările din grupul G7 și-au declarat interesul pentru relații stabile și previzibile cu Rusia. Despre aceasta scrie RIA Novosti , citând Bloomberg, care face referire la comunicatul ajuns la dispoziția sa.

”Reiterăm interesul nostru pentru relații stabile și previzibile cu Rusia și vom continua să acționăm acolo unde există zone de interes comun”, este menționat în declarație.

În afară de aceasta, în comunicat este spus că liderii țărilor G7, în urma summitului, au solicitat desfășurarea unei investigații transparente în China privind cauzele apariției coronavirusului COVID-19.

În comunicat este precizat de asemenea că G7 sprijină formatul normand al negocierilor cu privire la Ucraina, în scopul implementării depline a acordurilor de la Minsk.

În afară de aceasta, liderii G7 susțin desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară la Tokyo în vara acestui an, în condiții de pandemie.
„Ne reafirmăm sprijinul pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo într-un mod sigur, ca simbol al unității globale în depășirea COVID-19”, este menționa în comunicat.

Liderii G7 au decis de asemenea să livreze  țărilor în curs de dezvoltare 2,3 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, până la sfârșitul anului 2022. Despre aceasta a anunțat cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă după summit.

Ea a declarat de asemenea că producerea vaccinurilor împotriva infecției cu coronavirus ar trebui să înceapă și în Africa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
Rusia, relații, declarație, summit, G7
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest


Загрузка...

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

29
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului