Curtea Constituțională

CC cere Parlamentului sancționarea discursului de ură - detalii

146
(reînnoit 16:50 10.12.2020)
Curtea Constituțională a emis o adresare către Parlament prin care cere sancționarea promptă a discursurilor de ură și instigare la discriminare în electorală.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a confirmat rezultatul alegerilor din 15 noiembrie și a validat mandatul Maiei Sandu la funcția de președinte al țării. Totodată, Curtea Constituțională îi cere Parlamentului să instituie mecanisme de sancționare promptă a discursurilor de ură și instigare la discriminare în electorală. Precizarea a fost făcută de președintele CC, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă, după ședința de validare a alegerilor.

Manole spune că, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală, Curtea Constituțională a observat că în primul tur de scrutin a fost îndeplinită condiția participării la alegeri, mai mult de 1/3 din alegătorii înscriși pe listele electorale. De asemenea, Curtea a reținut caracterul justificat al organizării celui de-al doilea tur de scrutin, deoarece pe 1 noiembrie, în data organizării primului tur, nu a fost votat niciun candidat care să întrunească cel puțin jumătate din voturile alegătorilor participanți la alegeri. Potrivit Codului Electoral, alegerile în cel de-al doilea tur de scrutin se consideră valabile indiferent de numărul de alegători care au mers la urne. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit valabilitatea alegerilor din cel de-al doilea tur. 

„Declararea de către Comisia Electorală Centrală a Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova a respectat prevederile Constituției potrivit cărora este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora este mai mare decât numărul votului exprimate împotriva candidatului”, a declarat președintele CC, Domnica Manole. 

Aceasta mai spune că Înalta Curte a luat act de concluziile observatorilor naționali și internaționali privind discursurile de ură și instigare la discriminare, dar și de mesajele și declarațiile intolerante ale candidaților. În acest sens, CC a înaintat o adresă Parlamentului.

„Orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției, iar legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și sancționare promptă”, a mai spus președintele CC. 

De asemenea, Curtea a reținut că în procesul alegerilor prezidențiale, dar și la numărarea voturilor nu au fost constatate încălcări ale Codului Electoral, de natură să influențeze rezultatul alegerilor și atribuirea mandatului.

Mai mult, Curtea a notat că ieri Maia Sandu a prezentat confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și că nu îndeplinește nici o altă funcție publică sau privată. În baza celor confirmate, Curtea a confirmat rezultatul alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Inaugurarea Maiei Sandu în funcția de președinte va avea loc pe 24 decembrie la Palatul Republicii. Precizarea a fost făcută de președintele ales în cadrul unei întrevederi cu jurnaliștii. Din cauza pandemiei, evenimentul va fi mai modest, prezența va fi limitată, chiar dacă, potrivit Legii cu privire la inaugurare, la eveniment se invită reprezentanți ai mai multor instituții ale statului. Evenimentul de inaugurare va fi transmis live.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
Parlament, Sancțiune, Curtea constituțională
Ministerul rus de Externe

Putem și bombarda: Reacția MAE rus la incidentul cu distrugătorul britanic

32
(reînnoit 11:52 24.06.2021)
Anterior, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că distrugătorul britanic Defender a încălcat frontiera rusă și a intrat la trei kilometri distanță în apele rusești, în zona Capului Fiolent (Crimeea).

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Viceministrul rus de Externe Sergei Riabkov, comentând incidentul cu distrugătorul britanic Defender, a declarat că dacă colegii săi nu înțeleg ce înseamnă granițele Rusiei, atunci „putem și bombarda”.

Miercuri, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat în apele rusești, la trei kilometri distanță, în zona Capului Fiolent (Crimeea). După aceea, o navă de patrulare a frontierei ruse a tras focuri de avertizare, iar aeronava Su-24M a efectuat „bombardamente de avertizare” pe cursul de mișcare a distrugătorului, relatează RIA Novosti.

Riabkov i-a avertizat în legătură cu astfel de pași provocatori „pe toți cei care, sub sloganul libertății navigației, se dedau la încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse.

"Pentru că securitatea țării noastre este mai presus de orice", le-a declarat Riabkov jurnaliștilor

"Putem face apel la bunul simț, putem cere respectarea dreptului internațional, iar dacă acest lucru nu ajută - putem bombarda. Nu doar asupra cursului, ci și asupra țintei, dacă colegii nu înțeleg", a adăugat el, răspunzând la întrebarea ce se poate face în viitor pentru a evita incidente similare celui cu distrugătorul Defender, inclusiv pentru a nu admite acest lucru cu partenerii americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
MAE rus, britanic, Distrugător, Marea Neagră, incident
Tematic
Este o provocare – senator rus, despre incidentul din Marea Neagră


Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova, răspuns ironic după incidentul din Marea Neagră

86
Maria Zaharova le-a dat britanicilor și comunității internaționale un răspuns excepțional în legătură cu incidentul din Marea Neagră, folosind… ”materialul clientului”!

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a dat un răspuns excepțional la reacțiile oficialilor NATO și britanici după incidentul din Marea Neagră, în care o navă de război britanică a fost obligată să părăsească apele teritoriale rusești.

Conform autorităților ruse, nava britanică nu a răspuns apelurilor autorităților ruse, care au tras focuri de avertisment.

Maria Zaharova
© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation

Maria Zaharova dă cel mai inteligent răspuns, folosind chiar „materialul clientului”. În acest sens, ambasadoarea reproduce ”trei știri, una mai frumoasă decât cealaltă”, care scot la iveală falsitatea reacțiilor britanice.

Știrea nr. 1: ”Departamentul britanic al Apărării a descris rapoartele despre focuri de avertizare asupra navei sale care pătrundeau în apele teritoriale ale Crimeii drept „dezinformare rusească””, scrie Zaharova.

Știrea nr. 2: ”Un jurnalist de la BBC, aflat la bordul unei nave britanice, a confirmat că nava a intrat în mod deliberat în apele teritoriale rusești”, consemnează Maria Zaharova, punctând că jurnalistul ”a mai menționat că „aproximativ 20” de avioane rusești au survolat nava și că a auzit focuri de avertizare”.

Știrea nr. 3: ”Ambasada Marii Britanii a spus că „nu s-au tras focuri de armă asupra distrugătorului Defender. Nava Marinei Regale a făcut o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional. Descrierea acestor evenimente de partea rusă este inexactă”, reproduce Zaharova declarația legației britanice.

Întrebarea vine firesc și devastator: ”Cine minte: ministerul britanic al apărării, jurnalistul britanic al postului TV BBC sau ambasada britanică la Moscova?”.

”Există un răspuns”, scrie ironic Zaharova, ”De data aceasta - Departamentul Britanic al Apărării și Ambasada Britanică”.

De asemenea, Zaharova remarcă ironic -  ”Ei bine, nu pot toate serviciile secrete britanice să înlocuiască „BBC””.

”Londra și-a pierdut manierele. Aș dori să îi sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când doriți să ”intrați pașnic”, bateți la ușă”, încheie Maria Zaharova răspunsul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
britanică, navă, Marea Neagră, incident, Maria Zaharova
Tematic
Maria Zaharova: ”În UE, politica expulzează constant bunul simț”


Загрузка...

Emisiunea "Sport" cu Dumitru Chitoraga