PSRM

Socialiștii insistă: fie redusă vârsta de pensionare

177
(reînnoit 13:54 10.12.2020)
Deputații socialiști au înregistrat un nou proiect de lege ce prevede revenirea la vechea vârstă de pensionare și-i îndeamnă pe deputații din toate partidele să sprijine inițiativa lor.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Deputații socialiști (PSRM) nu au renunțat la ideea revenirii la vechea vârstă de pensionare, despre care au vorbit constant în ultimii ani.

Ei au înregistrat un nou proiect de lege în Parlament ce vizează revenirea la situația de acum vreo 5 ani: femeile să se pensioneze la 57 de ani, iar bărbații să iasă la pensie la 62 de ani.

Totodată, socialiștii propun ca mamele cu cinci și mai mulți copii să se pensioneze la vârsta de 54 de ani.

Despre noul proiect de lege a vorbit astăzi, la un briefing, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco. El și-a exprimat speranța că proiectul de lege va fi susținut și de parlamentari din alte partide.

Deputatul Odnostalco a argumentat necesitatea revenirii la vechea vârstă de pensionare prin speranța de viață redusă a moldovenilor, natalitatea în scădere, moștenirea unor sisteme medicale și de asigurare socială precare și condițiile de muncă și de trai dificile.

Proiectul de lege al PSRM prevede și modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei.

De asemenea, deputații PSRM au elaborat un proiect de lege care prevede ca angajatorilor să le fie interzis să înceteze contractul individual de muncă cu persoanele care au atins vârsta de pensionare.

Vladimir Odnostalco a menționat la briefing că reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016, de Guvernul condus de Pavel Filip (PDM), iar socialiștii i s-au opus încă de pe atunci.

Vârsta de pensionare a fost majorată până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

  

177
Tagurile:
socialisti, pensionare
Tematic
Ce trebuie să facă moldovenii pe care ieșirea la pensie i-a surprins peste hotare
Parlamentul a aprobat: Pensie facultativă pentru moldoveni
Trebuie să confirme că sunt în viață pentru a beneficia de pensie
Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului

Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului: Ce au discutat

52
(reînnoit 20:35 23.06.2021)
Mai multe subiecte de interes social, în special pentru moldovenii din Israel, au fost discutate în cadrul întrevederii șefului statului cu Ambasadorul Israelului în țara noastră.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Negocierile pe marginea mai multor acorduri care se referă la moldovenii aflați la muncă în statul Israel vor fi reluate în scurt timp, precizează serviciul de presă al Președinției.

Într-un comunicat de presă este menționat că subiectul a fost abordat în cadrul întrevederii președintelui Maia Sandu cu Ambasadorul Statului Israel în Republica Moldova, Eliav Belotsercovsky. 

„Am discutat subiectele-cheie de pe agenda bilaterală, printre care reluarea negocierilor pe marginea mai multor acorduri, o parte dintre care se referă la situația conaționalilor noștri aflați la muncă în Israel. La fel, am convenit să valorificăm mai bine potențialul de cooperare comercial-economică a țărilor noastre, în special în agricultură, educație, medicină, turism și sectorul IT. Sunt sectoare în care deja există o cooperare bună între agenții economici din cele două țări”, este precizat în comunicat.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre finalizarea proiectului privind înființarea Muzeului de Istorie a Evreilor, cât și renovarea Cimitirului evreiesc din Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52


Загрузка...
imagini din arhăvă

CEC a decis câte secții de votare vor fi deschise peste hotare: Lista completă

191
(reînnoit 19:35 23.06.2021)
Comisia Electorală Centrală a aprobat în ședința de miercuri, 23 iunie, deschiderea a 150 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. CEC a decis deschiderea a 150 de secții de vot peste hotarele țării. O decizie în acest sens a fost luată în această seară de membrii CEC, după ce astăzi au purtat discuții cu reprezentanții MAEIE.

În scopul executării hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie, CEC a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare.

În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora.

În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, iar Consiliul electoral al circumscripției electorale pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 va ajusta hotărârea privind constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare în străinătate în corespundere cu hotărârea CEC.

Iată lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
Lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Amintim că astăzi conducerea Comisiei Electorale Centrale s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Dereсk J. Hogan. 

Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

Totodată, aceștia au discutat despre organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Vizita ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală a stârnit mai multe controverse în rândul societății. Mulți analiști politici au calificat gestul diplomatului drept o imixtiune în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Oamenii sunt așteptați la urnele de vot pentru ași alege deputații care îi vor reprezenta în următorii patru ani în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

191
Tagurile:
diaspora, Secții de votare, CEC
Tematic
Câte secții de votare vor fi deschise la alegerile parlamentare
Diaspora din Rusia are mai multe motive să ceară sporirea numărului de secții de votare
CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă


Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Șoc în SUA: Un celebru inventator a fost găsit mort