Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei

Diplomație: Cum vor coopera Moldova și Ucraina pe viitor

119
(reînnoit 12:22 10.12.2020)
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, aflat în vizită la Chișinău, au susținut un briefing comun.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a salutat vizita la Chișinău a omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, pe care l-a numit „bunul meu prieten”.

La rândul său, șeful diplomației ucrainene a spus că este bucuros să fie astazi la Chisinau, la invitatia lui Aureliu Ciocoi, cu care a avut „o discuție bună”. „Și pot să-l numesc deja prieten”, a adăugat Kuleba la briefingul susținut împreună cu Ciocoi în sediul Ministerului moldovean de Externe (MAEIE), după ședința delegațiilor celor două părți. 

Potrivit lui Ciocoi, părțile au discutat despre cooperarea lor în plan zonal, regional, precum și aspecte de securitate regională și internațională.

Dmytro Kuleba a menționat că vizita sa actuală este prima vizita a ministrului de Externe al Ucrainei la Chișinău din 2014 încoace.

„Sunt convins că, împreună cu colegii noștri din Moldova, trebuie să facem tot posibilul ca să nu mai permitem o pauză atât de îndelungată”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Kuleba a precizat că, în actuala vizită la Chișinău, partea ucraineană este interesată de „contacte la toate nivelurile, inclusiv cu presedintele ales, Maia Sandu”.

Ministrul de Externe al Ucrainei a menționat că a abordat în discuția cu Aureliu Ciocoi o serie de subiecte de pe agenda bilaterală și regională, inclusiv vizând securitatea.

„Securitatea Republicii Moldova este securitatea Ucrainei și securitatea Ucrainei este securitatea Republicii Moldova. Acesta este principiul fundamental care trebuie să stea la fundamentul relației noastre”, a declarat Dmytro Kuleba.

El a adăugat că partea ucraineană își dorește proiecte comune cu Republica Moldova în domeniul infrastructurii și că părțile trebuie să soluționeze „subiectele cronice de pe agenda bilaterală și să mergem înainte”.

„Sper că vom colabora pentru relațiile noastre comune cu UE. În special am ajuns de acord să avem consultări pe subiectul integrării europene a statelor noastre”, a adăugat Kuleba.

„Sunt recunoscător Republicii Moldova pentru sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. La rândul său, Ucraina a sprijinit tot timpul Republica Moldova la soluționarea problemei transnistrene. Vom lucra împreună asupra proiectelor care vor duce la suveranitatea și integritatea teritorială ale statelor noastre”, a mai declarat ministrul ucrainean de Externe.

Primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin
© Sputnik / Владимир Федоренко

Dmytro Kuleba a spus că l-a informat pe Aureliu Ciocoi despre inițiativa ucraineană „platforma Crimeea” și că se așteaptă la „participarea activă a Moldovei la acest proiect”.

Aureliu Ciocoi a spus că discuția cu omologul său ucrainean a fost „deschisă, sinceră”, lucru care-i inspiră speranța identificării soluțiilor la problemele „care mai persista și trenează de mult timp în relatiile bilaterale”.

„Am convenit să aducem un suflu nou în dialogul la nivel înalt între Republica Moldova și Ucraina”, a spus Ciocoi. El și-a exprimat speranța că relațiile moldo-ucrainene vor intra „într-o etapă calitativ nouă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Ucraina, Moldova
Tematic
Lavrov, reacție la îndemnul lui Sandu de retragere a trupelor din Transnistria
Dodon: Declarațiile lui Sandu despre Transnistria sunt periculoase
Transnistria a răspuns la apelul lui Sandu de a retrage forțele de menținere a păcii
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

38
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Protest în fața CEC

Cum votează alegătorii fără înregistrare la domiciliu sau reședință - Decizia CEC

42
(reînnoit 17:27 22.06.2021)
CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, cum ar fi cei fără înregistrare la domiciliu sau reședință, studenții și elevii, alegătorii internați în spitale și cei din detenție.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Această categorie de alegători are obligația de a completa și de a semna o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului Penal. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței, el votează la secția de votare ce corespunde reședinței.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați în instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă, să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă conform.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se vor afla în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, odihnă pot vota fiind incluși în listele electorale suplimentare, în cazul amplasării instituțiilor menționate în raza unei alte secții de votare decât la care alegătorul este arondat conform domiciliului sau reședinței valabile  sau listele pentru votarea la locul aflării, în cazul amplasării instituțiilor menționate în hotarele secției de votare la care alegătorul este arondat.

Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință, pot vota fiind incluse în listele electorale suplimentare sau, după caz, în listele pentru votarea la locul aflării.

Persoanele care își satisfac serviciul militar pot vota la alegerile parlamentare anticipate pot vota la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară, fiind incluși în listele electorale suplimentare.

Înscrierea în lista suplimentară a categoriilor de alegători menționați mai sus se efectuează cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării.

În ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19, aceștia fiind înscriși în listele pentru votarea la locul aflării. Acest fapt va fi consemnat de către membrul biroului electoral la rubrica „Notă” din lista electorală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
vot, ALEGERI, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...
Curtea Supremă de Justiție

CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă