Curtea Constituțională

Ultima oră: Alegerile prezidențiale au fost validate

70
(reînnoit 14:10 10.12.2020)
Rezultatele alegerilor la funcția de președinte al Republicii Moldova au fost validate. Decizia a fost exprimată cu puțin timp în urmă de Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Curtea Constituțională a confirmat rezultatul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de președintele Curții, Domnica Manole. 

Amintim, reprezentantul candidatului electoral la funcția de președinte Igor Dodon a depus o cerere de amânare a ședinței. Motivul pe care l-a invocat acesta ar fi o cauză împotriva Maiei Sandu pentru lezarea onoarei și demnității, care se află pe rol la Curtea Supremă de Justiție. După câteva minute de deliberări, magistrații au respins cererea lui Nicolae Fomov și au continuat ședința. 

Menționăm, raportul Comisiei Electorale Centrale a fost prezentat Curţii Constituţionale, după ce pe 23 noiembrie a fost aprobat de CEC. Ulterior, pe 2 decembrie Curtea Constituțională a a anunțat că deocamdată nu se poate pronunța cu privire la legalitatea alegerilor prezidențiale pentru că instanțele de judecată nu au soluționat în mod definitiv toate contestațiile în materie electorală.

Pe 23 decembrie se încheie mandatul prezidențial de patru ani încredințat la alegerile din 2016 lui Igor Dodon și funcția urmează să fie preluată de Maia Sandu. 

Potrivit unei legi adoptate în 2009, preşedintele Republicii Moldova poartă Colanul Prezidenţial în ziua învestiturii, dar şi cu ocazia „ceremoniilor şi acţiunilor de protocol de importanţă deosebită”. Colanul Prezidenţial este un colier, o bijuterie confecţionată din argint şi aur, cu 63 de zircoane naturale, 9 rubine artificiale şi un mic diamant. Colierul cântărește aproximativ 520 de grame și este compus dintr-un lanţ şi un însemn confecţionat din argint, cu diametrul de 120 de mm.

Preţul aurului, argintului şi al pietrelor preţioase utilizate la confecţionarea Colanului Prezidenţial se cifra în 2012 la aproximativ 14 mii de lei, manopera fiind de 10 ori mai scumpă (1 euro echivala în martie 2012 cu 15,65 lei). În 2009, Parlamentul a stabilit că suma alocată pentru confecţionarea însemnului, la Uzina “Giuvaier” din Chişinău, nu va depăşi 150 de mii de lei. Acesta este şi preţul anunţat de conducerea uzinei în 2012, când colierul era deja confecționat.

Lanţul, cu o lungime de 850 de mm, este din argint şi poleit cu aur. Constă din verigi oval-orizontale pe mijlocul cărora este dispus câte un crin dublu care alternează cu verigi având imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, iar acvila şi accesoriile acesteia sunt confecţionate din aur.

Inaugurarea Maiei Sandu în funcția de președinte va avea loc pe 24 decembrie la Palatul Republicii. Precizarea a fost făcută de președintele ales în cadrul unei întrevederi cu jurnaliștii. Din cauza pandemiei, evenimentul va fi mai modest, prezența va fi limitată, chiar dacă, potrivit Legii cu privire la inaugurare, la eveniment se invită reprezentanți ai mai multor instituții ale statului. Evenimentul de inaugurare va fi transmis live.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
data alegerilor, Alegeri eşuate, alegerile
Zinaida Greceanîi

Greceanîi: Pentru Moldova este importantă consolidarea și aprofundarea cooperării cu Rusia

30
(reînnoit 12:04 12.06.2021)
Zinaida Greceanii și Igor Dodon au menționat importanța relațiilor moldo-ruse și și-au exprimat speranța privind consolidarea lor de mai departe.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a transmis mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Rusiei președintelui Adunării Federale a Rusiei, președintelui Consiliului Adunării Interparlamentare CSI Valentina Matvienko, și președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin. La fel, spicherul a transmis urări de sănătate și poporului rus.

În numele Parlamentului Republicii Moldova și al său personal, ea a exprimat cele mai sincere urări de sănătate, pace, fericire și prosperitate.

Zinaida Greceanîi menționează că Republica Moldova acordă o mare importanță consolidării și extinderii cooperării bilaterale cu Federația Rusă în sfera politică, economică și culturală. 

„Îmi exprim sincera recunoștință pentru munca fructuoasă menită să consolideze în continuare legăturile de prietenie și pentru dialogul deschis în problemele de actualitate ale relațiilor bilaterale. Sunt sigură că vom coopera cu succes în continuare pentru a consolida parteneriatul dintre țările noastre, inclusiv la nivel interparlamentar”, este menționat în mesajul președintelui Parlamentului.

A transmis felicitări primelor persoane ale Federației Ruse și poporului rus și cel de al cincilea președinte al Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon.

El i-a trimis felicitări președintelui rus Vladimir Putin, ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Moldova Oleg Vasnețov, și tuturor diplomaților ruși acreditați în țara noastră. De asemenea, el a felicitat toți cetățenii Federației Ruse împreună cu conaționalii moldoveni cărora le este scumpă Rusia.

"Este greu de supraestimat importanța Rusiei pentru țara noastră. Federația Rusă este cel mai sincer prieten și cel mai de încredere partener strategic. Ne leagă de Rusia  secole de istorie comună, lupta comună împotriva invadatorilor străini, credința comună și Biserică, numeroase legături economice, sociale, umanitare”, a  scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a menționat că poporul moldovenesc nu va uita niciodată faptele de vitejie ale soldaților ruși care și-au vărsat sânge pentru eliberarea  pămîntuluimoldovenesc și ajutorul pe care Rusia l-a oferit poporului nostru în cei mai grei ani postbelici.

Dodon i-a mulțumit totodată Rusiei șu pentru vaccinul ”Sputnik V”, livrat țării noastre fără plată, în calitate de ajutor umanitar.

De precizat că și președintele țării, Maia Sandu i-a transmis un mesaj de felicitare omologului său rus, cu ocazia zilei Federației Ruse.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia. Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic. Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Rrepublica Moldova, Federația Rusă
Tematic
Mesajul ambasadorului Oleg Vasnețov de Ziua Rusiei


Загрузка...
Antony Blinken

Ce a declarat secretarul de stat american cu ocazia Zilei Rusiei

44
(reînnoit 11:10 12.06.2021)
Șeful Departamentului de Stat al SUA a făcut i-a felicitat pe cetățenii ruși cu ocazia Zilei Rusiei, confirmând tendința SUA spre o interacțiune constructivă între cele două țări.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis felicitări cu ocazia Zilei Rusiei. Declarația sa a fost postată pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit RIA Novosti.

„În numele guvernului SUA îi felicit pe cetățenii Rusiei. <...> Voi profita de această ocazie pentru a reafirma aspirația SUA pentru o interacțiune constructivă cu guvernul Federației Ruse în interesul promovării unor relații bilaterale mai stabile și previzibile", este menționat în declarația diplomatului.

Potrivit acestuia, Statele Unite susțin dorința rușilor de a coopera cu comunitatea internațională și de a contribui la soluționarea problemelor de interes global.

În același timp, relațiile dintre cele două țări, așa cum au afirmat în mod repetat atât Moscova, cât și Washingtonul, sunt „în cel mai jos punct” de dezvoltare. Ele s-au înrăutățit după lovitura de stat din Ucraina, revenirea Crimeii și izbucnirea conflictului din Donbass. Țările europene și Statele Unite au acuzat Kremlinul de amestec și i-au impus sancțiuni, Moscova a reacționat în mod simetric.

Alte pretexte pentru a exercita presiuni asupra Rusiei au fost acuzațiile aduse Kremlinului privind încercarea de a influența alegerile americane și de implicare în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream-2” și multe altele. Restricțiile au fost introduse atât împotriva unor persoane fizice aparte, cât și împotriva unor sectoare întregi ale economiei rusești.

Pe 16 iunie, la Geneva  na avea loc rima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden în statut de președinți. Kremlinul a spus că întâlnirea este foarte importantă, însă potențialul dezacordului este atât de mare încât nu ar trebui să se aștepte prea multe de la ea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Ziua Rusiei, felicitări, Antony Blinken
Tematic
Biden va preciza dacă Rusia este gata să se sinucidă


Загрузка...
Președintele Vladimir Putin

Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”