CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. Parlamentul a decis să înăsprească pedeapsa pentru profanarea mormintelor. Astfel, deputații au votat în ultima lectură proiectul de lege care prevede modificarea Codului penal și Codului contravențional. Astfel, acțiunile de intoleranță religioasă vor fi sancționate cu amenzi de până la 47 de mii 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.
Totodată, potrivit proiectului de lege, sancțiunea contravențională aplicată pentru profanarea mormintelor va fi de până la 1 800 de lei.
”Sancțiunile prevăzute, pe moment, de legislația penală și contravențională nu descurajează comiterea unor asemenea fapte pe viitor, motiv pentru care se propune o agravare a răspunderii survenite pentru comiterea unor fapte care manifestă intoleranța religioasă și lipsa de respect față de sentimentele persoanelor atașate de valorile religioase. Proiectul reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției autorităților de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său, fiind elaborat ca o reacție la tendințele sociale existente atât la nivel național, cât și internațional prin care se atestă o sporire îngrijorătoare a numărului de incidente cu tentă religioasă”, este menționat în nota informativă a proiectului de lege, autorul căruia este Executivul.
Astfel, proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 54 de deputați. Modificările urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit marți cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană.
Discuția s-a axat în mod special, pe evoluțiile în dosarul transnistrean. Sandu a insistat că pentru impulsionarea procesului de reglementare este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.
„Am reiterat, odată în plus, determinarea noastră de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri și am menționat că, pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a menționat că, pentru a da un nou impuls proceselor interne, inclusiv cu referire la regiunea transnistreană, este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.
Președinția în exercițiu a OSCE este deținută, în prezent, de Suedia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte i-a prezentat cererea de demisie președintelui țării Sergio Matterella, care i-a propus să continue să-și exercite obligațiunile.
Instituția prezidențială a comunicat că ”președintele și-a luat timp pentru adoptarea unei decizii și i-a propus guvernului să continue să-și îndeplinească obligațiunile curente”, relatează RIA Novosti.
Este menționat că Conte și Matterella au discutat în jur de o jumătate de oră.
Președintele urmează să aibă consultări cu partidele parlamentare pentru aflarea unei soluții la actuala criză guvernamentală.
Criza politică a intervenit după ce partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi, s-a retras din coaliția de la guvernare. Deși este vorba de un partid mic, după retragere coaliția nu mai are o majoritate parlamentară stabilă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat în urma unor secvenţe video difuzate pe rețelele de socializare și a început o anchetă de serviciu la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.
În cadrul unei şedinţe operative, „Moldsilva” a stabilit un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
De asemenea, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al „Moldsilva”.
Primul grup va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 - locul de unde proveneau imaginile video cu masa lemnoasă stocată.
Al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.
„Moldsilva” a informat că rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publice la finalizarea lor.
Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervația a fost fondată în 1992 și are o suprafață de 5642 de hectare. Cele mai răspândite specii de arbori din rezervație sunt: gorunul – ocupă circa 31 % din suprafața împădurită, frasinul - cca 21 %, carpenul – cca 19 %.
Fagul are o pondere de numai 5% pe teritoriul împădurit al rezervației, dar anume aici este cel mai răspândit, comparativ cu restul țării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova