Maia Sandu

Sandu a vorbit la telefon cu Chicu: Ce au discutat

175
Președintele ales, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică cu premierul Ion Chicu. Cei doi au vorbit despre proiectele bugetar-fiscale, dar și despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Într-un comunicat de presă emis de Guvern se menționează că premierul Ion Chicu a discutat la telefon cu președintele ales, Maia Sandu, proiectele bugetar fiscale. Prim-ministrul susține că Guvernul este gata să prezinte argumente și explicații pe orice decizie care a ajuns în proiectele aprobate de majoritatea parlamentară.  

”În cadrul discuției prim-ministrul Ion Chicu a solicitat respectuos tuturor forțelor politice din Parlament să examineze minuțios proiectele bugetar-fiscale, or este convins că președintele ales înțelege foarte bine riscurile intrării în noul an fără buget aprobat. Orice amendament al deputaților va fi examinat și avizat de Guvern, iar deputații vor decide asupra textului final al acestor legi”, se arată în comunicatul Guvernului.

Mai mult, șeful Cabinetului de Miniștri afirmă că împărtășește pe deplin opinia președintelui ales, Maia Sandu, că Parlamentul actual trebuie urgent dizolvat.

Și Maia Sandu a postat un mesaj pe Facebook în care anunță că a vorbit cu premierul Ion Chicu. Iată ce scrie președintele ales despre discuția cu premierul: 

Maia Sandu a discutat cu Ion Chicu
Maia Sandu a discutat cu Ion Chicu

În data de 23 decembrie se încheie mandatul prezidențial de patru ani încredințat la alegerile din 2016 lui Igor Dodon.

Funcția urmează să fie preluată de Maia Sandu. Inaugurarea Maiei Sandu în funcția de președinte va avea loc pe 24 decembrie la Palatul Republicii. Din cauza pandemiei, evenimentul va fi mai modest, prezența va fi limitată, chiar dacă, potrivit Legii cu privire la inaugurare, la eveniment se invită reprezentanți ai mai multor instituții ale statului. Constituția stabileşte că mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează patru ani şi se exercită din data depunerii jurământului.

Șeful statului îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
discuție, Maia Sandu, Ion Chicu, premier
Tematic
Ce crede Dodon despre protestele organizate la îndemnul Maiei Sandu
Batrîncea: Sandu să prezinte moțiune împotriva Guvernului
Președinție

Maia Sandu a constituit Consiliul Suprem de Securitate: Iată cine sunt membri

89
(reînnoit 14:23 25.01.2021)
Consiliul Suprem de Securitate a fost constituit de președintele Maia Sandu. Din componența CSS fac parte toți consilierii săi.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Decretul de constituire a Consiliului Suprem de Securitate a fost semnat astăzi, 25 ianuarie, de președintele Maia Sandu. Potrivit legii, din componența CSS fac parte deținătorii unor anumite funcții publice. Președinția anunță totodată că , în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane.

Astfel, președintele țării, consilierul președintelui în domeniul apărării și securității naționale, președintele Parlamentului, prim-ministrul, ministrul Apărării, președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică,  ministrul Afacerilor Interne, directorul Serviciului de Informații și Securitate, procurorul general, guvernatorul Băncii Naționale sunt membri din oficiu pe lista Consiliului Suprem de Securitate.

Articolul 6 din Regulamentul Consiliului Suprem de Securitate spune că preşedintele Republicii Moldova poate numi în calitate de membri ai CSS şi alte persoane cu funcţii de răspundere. Astfel, Maia Sandu a numit și alți membri, cum ar fi secretarul general al Aparatului Președintelui, consilierul președintelui în domeniul justiției, economic și cel al sănătății. Din rândul membrilor numiți mai fac parte deputatul Igor Grosu, vicepreședinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputații Chiril Moțpan, Sergiu Litvinenco, dar și viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, expertul economic Sergiu Gaibu, judecătorul în demisie Tatiana Răducanu, expertul în probleme de politică internă și securitate Vladislav Kulminski. 

Potrivit Legii cu privire la aprobarea Regulamentului Consiliului Suprem de Securitate, CSS îşi desfăşoară activitatea în temeiul Constituţiei Republicii Moldova, Legii securităţii statului, altor acte legislative şi al regulamentului CSS, aprobat de președintele Republicii Moldova. Şedinţele Consiliului Suprem de Securitate se desfăşoară o dată în lună. în caz  de necesitate se convoacă şedinţe extraordinare. Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la ora 12.00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Maia Sandu, Sandu, ședința CSS, CSS


Загрузка...
Maia Sandu

PSRM: Prima lună din mandatul Maiei Sandu - haos și eșec

64
PSRM a comentat activitatea Maiei Sandu și a echipei sale, la o lună de când aceasta a devenit președinte al țării. Socialiștii au consideră că această perioadă a fost caracterizată de haos și eșec.

CHIȘINĂU, 25 ian - Sputnik. Reprezentanții PSRM au criticat dur activitatea Maiei Sandu, la o lună de când aceasta a devenit președinte al țării. Ei susțin că noul șef al statului nu și-a îndeplinit promisiunile făcute în campania electorală față de cetățeni. 

"O lună de haosuri și eșecuri. Maia Sandu a eșuat la promisiunile făcute oamenilor în campanie. Dacă ar fi vrut dizolvarea Parlamentului, trebuia să vină cu un premier și dacă nu ar fi fost votat - se dizolva Parlamentul. A început cu calea de autodizolvarea Parlamentului. CC a stabilit că asta contravine legii. Acum președintele și deputații PAS vor să oblige deputații să nu vină la lucru atunci când un premier numit de Sandu va veni să ceară vot de încredere parlamentarilor. Sandu se gândește la rezultatele partidului său PAS. Țara a rămas fără un Guvern funcțional", a declarat Oleg Lipskii, deputat PSRM.  

Socialiștii sunt revoltați nu doar de „haosul” legat de activitatea Guvernului și Parlamentului, ci și de alte promisiuni ale Maiei Sandu, cum ar fi combaterea corupției și promovarea proiectelor sociale.

"Sandu a promis că va rezolva problema pandemică, nu a făcut nimic. A promis că va scoate gardul de la Președinție, dar nu a fost scos. A spus că va reduce din cheltuielile de la Președinție, dar nu este așa. Ea a cheltuit de două ori mai mulți bani la învestirea sa în funcție decât Igor Dodon. A promis că va renunța la sediul Președinției, pentru că țara este săracă și trebuie de redus cheltuielile acestui palat, dar vedem că se simte foarte confortabil în acest sediu. A mai spus că nu va avea nevoie de pază de sat, dar și asta e o minciună. A mai spus că va promova proiecte sociale care va îmbunătăți viața cetățenilor - eșec total. A promis să fie un președinte al tuturor, care să unească societatea - în realitate este în continuare președinte PAS. Cu câtă ură reprezentanții Maiei Sandu au atact reprezentanții altor etnii din țara noastră care folosesc limba rusă ca instrument de comunicare. Mai mult, a lansat acuzații în adresa regiunii transnistrene", a mai spus Oleg Lipskii, deputat PSRM. 

În final, socialiștii i-au cerut Maiei Sandu să vină cu o echipă profesionistă și să facă ordine în țară așa cum a promis în campanie. Deocamdată, președintele țării, Maia Sandu, și echipa sa nu au comentat acuzațiile socialiștilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
Declarații, declarații, Fracţiunea PSRM, deputați PSRM, PSRM
Tematic
Reacția PSRM la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă
PSRM nu renunță: Ce va întreprinde în raport cu legea privind funcționarea limbilor


Загрузка...
Alexandru Oleinic

Scumpirea carburanților: Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

0
(reînnoit 15:37 25.01.2021)
Deputatul Alexandru Oleinic spune că, pe timp de pandemie, importatorii de produse petroliere din Moldova sfidează bunul simț, iar ultima majorare a carburanților arată cât de neputincios este statul în fața unor companii care și-au triplat veniturile în anul 2020.
Scumpirea carburanților îi supără pe deputați-Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.

"La ora actuală, acești importatori, conform metodologiei modificate de Parlament, fac ce vor ei. În 2020 prețurile la petrol au scăzut dramatic, însă pe piața internă noi n-am simțit o scădere substanțială la carburanți. Am propus de câteva ori să revizuim actuala metodologie de calculare a prețului la produse petroliere, însă fără niciun rezultat. Numai în Moldova e posibil o așa obrăznicie, adaosul comercial la invoisurile din import este de 10%. Nu veți vedea așa profituri nici în statele unde piața produselor petroliere este liberalizată în totalitate. Eu sper ca de data aceasta să intervină prompt structurile statului, Consiliul Concurenței pentru că am avut o majorare consistentă la benzină și motorină, într-o zi, de peste un 1 lei și 50 de bani”, a declarat Oleinic.

El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.

„Importatorii spun că au crescut accizele, da, ele au crescut cu aproximativ 50 de bani, dar asta nu le permite petroliștilor să comercializeze la pompă la preț dublu, este o sfidare a unei normalități într-un stat unde populația este pauperizată. Eu cred că structurile de stat și Regulatorul au scăpat de sub control situația. Din acest considerent am propus ca la începutul sesiunii parlamentare să organizăm audieri în comisia de profil pentru a revedea, eventual, metodologia de calculare a prețurilor la carburanți, poate și crearea unei comisii parlamentare de anchetă, pentru că înțelegerile de cartele sunt prea evidente”, a precizat Alexandru Oleinic.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Scumpire, prețuri carburanți
Tematic
Cine ar trebui să stabilească prețurile la carburanți – propunerea unui deputat
În Moldova, prețurile la carburanți ar trebui să fie mai mici


Загрузка...