Protest la Parlament

Deputați PAS și PPDA: Intrăm în Parlament și blocăm tribuna

110
(reînnoit 12:17 03.12.2020)
,
Deputații PAS și PPDA au ieșit în fața manifestanților care protestează la Parlament și au anunțat că astăzi vor bloca tribuna centrală a Parlamentului ca să nu fie votate proiectele de lege anunțate pe agenda Legislativului.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. La aproape o oră și jumătate de la începerea acțiunii de protest, în fața mulțimii a ieșit președintele ales, Maia Sandu, dar și mai mulți deputați PAS și PPDA. 

”Noi suntem azi aici pentru a ne apăra democrația, dreptul să avem o țară fără corupție, fără sărăcie, o țară în care să ne și se facă dreptate”, a declarat Maia Sandu, președintele ales.

Totodată, deputatul PPDA Alexandru Slusari a anunțat că deputații PAS și PPDA vor bloca astăzi tribuna Parlamentului ca să nu fie votată nicio lege. El s-a referit în special la proiectul politicii bugetar-fiscale, dar și la inițiativa socialiștilor care prevede trecerea SIS-ului din subordinea Președinție în cea a Parlamentului. 

”Pe toți va afecta această politică bugetar-fiscală, toți vor deveni mai săraci, după aprobarea acestei politici bugetar fiscale. Noi azi toată ziua vom bloca tribuna, noi nu vom permite ca să fie votate aceste proiecte de lege”, a declarat Alexandru Slusari,deputat PPDA. 

Același lucru l-a anunțat și deputat PAS, Igor Grosu.

”Noi mergem în Parlament și nu le vom da voie să voteze nimic azi. Vom bloca tribuna”, a spus deputat PAS.

Ulterior au reacționat și deputații Partidului Democrat. 

”Blocarea tribunii Parlamentului nu este cea mai populară metodă, dar este și aceasta o metodă de exprimare democratică. Partidul Democrat salută această decizie a colegilor pentru că este unica soluție posibilă de a bloca acest dezmăț”, a declarat Pavel Filip, deputat PDM.

De menționat că deputații PAS și PPDA au îndemnat protestatarii să rămână în continuare în fața Parlamentului. Reporterul Sputnik Moldova informează însă că, după plecarea Maiei Sandu, protestatarii au început să se împrăștie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Parlament, protest, Deputați
Tematic
Slusari: Fermierii sunt gata să renunțe la unele revendicări - Iată în ce condiții
Slusari: fermierii vor soluții în cinci zile - Ce spune Chicu
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

77
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sandu explică de ce Sîrbu a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate

98
Maia Sandu a declarat că Sergiu Sîrbu nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Șeful statului a explicat din ce cauză nu i-a fost permisă participarea președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, deputatului Sergiu Sîrbu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc vineri la Președinție. Motivul ar fi conflictul de interese în care s-ar afla deputatul cu privire la subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

„Asistăm la o încălcare gravă a pricipiului separării puterii în stat și la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze nu doar pe noi, dar și pe întreaga sociatate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută în stat și nici nu are dreptul să o schimbe, și nici nu are dreptul să schimbe regulile stabilite clar de legislație”, a menționat deputatul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Sergiu Sîrbu, ședința CSS, Maia Sandu


Загрузка...