CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. În viitorul apropiat nu putem vorbi de schimbări majore în politica externă a Republicii Moldova întrucât, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, Cabinetul de Miniștri continuă să se ocupe de activitățile sale, iar o „revanșă” a dreptei în Parlament deocamdată nu se prevede. Precizarea a fost făcută de comentatorul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.
„Guvernul este acum controlat de socialiști, schimbări mari nu se pot întâmpla. Mai mult, ambasadorii au fost numiți înainte ca Maia Sandu să intre în funcție. Pot exista mișcări neimportante, dar neesențiale, cursul va fi același ca și atunci când Sandu a fost prim-ministru”, a spus Ciurea.
Potrivit expertului, paritatea în politica externă va fi respectată atunci când Maia Sandu va construi relații cu Occidentul, și la susținerea cursului pro-rus de către socialiștii din Parlament.
Amintim că după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.
Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BRUXELLES, 24 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Rusia va începe în cel mult 30 de zile livrarea primei tranşe a vaccinului anti-Covid-19. Totodată, el a arătat că a fost încheiat un acord politic pentru continuarea livrării gazelor în Ungaria şi după expirarea în octombrie a contractului pe termen lung. Anunțul a fost făcut după încheierea convorbirilor pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a avut ieri la Moscova.
“Am venit azi la Moscova pentru a cădea de acord cu ruşii cu privire la două lucruri. Am plăcerea să vă anunţa că am reuşit în ambele cazuri”, a declarat ministrul ungar.
El a arătat că Ungaria va cumpăra o cantitate de vaccin suficientă pentru 1 milion de oameni, aceasta înseamnă practic 2 milioane de doze, pentru că fiecare persoană trebuie vaccinată de două ori pentru a obţine imunitatea. Cantitatea contractată va fi livrată de partea rusă în trei tranşe.
“Am convenit despre achiziţionarea în trei tranşe a unei cantităţi mari de vaccin rusesc, despre care autoritatea naţională ungară a constatat că este sigur şi poate fi administrat în Ungaria. Am convenit, de asemenea, că, după ce contractul de achiziţie pe termen lung va expira în octombrie, ruşii vor continua să livreze gaz către Ungaria”, a declarat Péter Szijjártó.
El a detaliat arătând că în decurs de 30 de zile, Ungaria va primi o cantitate suficientă pentru a vaccina 300 000 de oameni, apoi, într-o perioadă de 30 de zile, o a doua cantitate, necesară pentru vaccinarea a 500 000, iar în ultima etapă de 30 de zile, doze suficiente pentru 200 000 de oameni, altfel spus partea rusă s-a angajat la trei livrări la termen de 30 de zile fiecare.
“Interesul Ungariei este să accelereze vaccinarea, pentru că astfel putem salva vieţi, locuri de muncă, şi ne apropiem tot mai mult de începerea ridicării măsurilor restrictive”, a explicat ministrul motivele acestui demers. De asemenea, Péter Szijjártó a arătat că procesul de vaccinare nu este o problemă politică, ci una profesională, Ungaria având interesul să accelereze desfăşurarea acestuia.
Și pe tema provizionării cu energie, Péter Szijjártó a reamintit că în octombrie va expira contractul bilateral de achiziţionare a gazului rusesc, încheiat cu 26 de ani în urmă. Astfel, oficialul maghiar a anunţat că a încheiat un acord politic cu vicepremierul rus responsabil pentru industria energetică, Aleksandr Novak, cu privire la continuarea livrării gazelor din Rusia.
Detaliile tehnice, cantitative şi financiare ale livrării vor trebui precizate de Gazprom în acord cu firmele ungare partenere, a mai explicat oficialul maghiar. Tot în acest domeniu, ministrul a amintit că Ungaria continuă construcţia gazoductului de 15 km lungime care va lega graniţa ungaro-sârbă de reţeaua naţională de gaz din Ungaria și care va permite, începând din octombrie, transportul unei cantităţi de 6 milioane de metri cubi de gaz în Ungaria, din direcţie sudică.
Potrivit lui Péter Szijjártó, Ungaria va avea astfel şi o posibilitate de diversificare a căilor de aprovizionare şi a surselor, deoarece conducta va face accesibilă Ungariei gazoductul transadriatic prin care gazul va fi transportat în Europa, printre altele, din Azerbaidjan.
“Pentru noi este important să avem o colaborare previzibilă cu ruşii în materie de aprovizionare cu gaze, deoarece, cu toate că am rezervat o anumită capacitate şi la terminalul GNL de pe insula Krk, trebuie să recunoaştem că, din considerente de ordin infrastructural, Rusia va juca în continuare un rol semnificativ pe piaţa energiei din această zonă, dată fiind situaţia din regiune. De aceea este o veste bună că am încheiat acordul politic cu ruşii privind livrarea gazului către Ungaria şi după octombrie”, a adăugat Péter Szijjártó.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.
Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde de detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.
Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.
Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:
”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International.
De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.
Întrebat asupra acestui aspect, Dmitri Peskov a spus că nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.
Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Persoanele angajate nu pot cumpăra prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în mod individual. Salariații fac parte din categoria de plătitori ai primei AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, prevăzute prin lege. Aceste persoane dețin statut de persoană asigurată angajată, astfel ele nu pot beneficia de dreptul de a procura polița de asigurare, pentru care, dacă este cumpărată până la 31 martie costă la jumătate de preț mai ieftin, iar pentru unele categorii de persoane chiar și până la 70%.
Într-un răspuns pentru Sputnik Moldova, specialiștii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ne-au comunicat că sunt obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primelor de AOAM în sumă fixă doar persoanele fizice neangajate şi neasigurate de către Guvern.
„Suplimentar, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform art. 6 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 1585/1998 se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării contractului individual de muncă”, precizează CNAM la solicitarea Sputnik cu privire la categoriile de persoane care pot procura prima de asigurare în mod individual.
În acest sens, Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 stabileşte categoriile de plătitori, persoane neangajate, care achită prima AOAM în sumă fixă, după cum urmează:
Prima AOAM constituie o sumă fixă sau o contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru preluarea de către asigurător a riscului financiar în caz în boală. Amintim, angajații asigurați vor trebui să achite din acest an 9% lunar pentru polița de asigurare, comparativ cu 4,5% cum era până la finele lui 2020. Anterior, 4,5% din costul primei de asigurare era achitată de angajator.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova