Parlament

Deputați PDM și PPDA: Iată cine ar fi gata facă coaliție cu PSRM

565
(reînnoit 10:02 19.11.2020)
Deputatul PD Nicoale Ciubuc, dar și deputatul PPDA Alexandru Slusari au vorbit în cadrul emisiunii ”Logica puterii” de la Sputnik Moldova despre o eventuală coaliție cu PSRM.

CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Vicepreședintele PDM Nicolae Ciubuc a fost întrebat în studioul Sputnik Moldova dacă Partidul Democrat ar fi gata să facă o nouă coaliție cu PSRM. Ciubuc nu a oferit un răspuns clar. 

”Cei din PAS și PPDA nu văd posibilă realizarea unui scenariu de a face coaliție cu cineva, așa că ne-am pomeni într-un scenariu mai sumbru, care va genera o criză. Totul va fi clar în următoarea perioadă. Să nu uităm că avem un Guvern, care are o agendă și dacă va avea 51 de voturi în Parlament are șanse, în caz contrar, vine un Guvern minoritar care nu are soartă. O moțiune acum împotriva Guvernului nu ar fi o decizie binevenită pentru țară. Nu este exclus că actualul Guvern va avea 51 de voturi în Parlament”, a declarat Nicolae Ciubuc, vicepreședintele PDM.

Nicolae Ciubuc spune că PSRM ar putea face o coaliție informală cu platforma Pentru Moldova și Partidul Politic ȘOR, însă acest scenariu va fi clar în următoarele zile. 

”Un calcul simplu arată că toți împreună ar avea în jur de 54-55 de voturi, este o majoritate stabilă, dar nu știu cât va rezista din punct de vedere politic o astfel de majoritate. Cred că presiunea va fi enormă și nu va rezista în timp. Cel mai bun scenariu este totuși o restare a actualului Guvern”, susține Nicolae Ciubuc, vicepreședintele PDM.

Ciubuc este de părere că deputații din PDM, PAS, PPDA și PSRM trebuie totuși să găsească un consens clar pentru a fi depășită criza actuală. În același timp, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari susține că formațiunea pe care o reprezintă nu ar susține o coaliție cu socialiștii nici dacă li s-ar oferi funcția de premier. 

”Dacă vorbim despre coaliția largă cu PSRM, acest lucru este exclus, dar cu PAS și PDM nu avem voturi suficiente. Scenariu cel mai plauzibil sunt alegerile parlamentare anticipate. Acum sunt așa scenarii: 1 Dodon insistă să fie păstrat actualul Guvern, după mine este o greșeală și vă spun că oricum acest Executiv va pleca sub presiunea internă, izolarea externă. El poate fi menținut doar prin înțelegeri neoficiale cu Partidul ȘOR. 2 Guvernul Chicu pleacă în două săptămâni și mai departe sunt două variante: sunt declanșate alegeri anticipate sau vine un Guvern tranzitoriu care va avea grijă de acordul cu FMI, aprobarea bugetului și alte detalii”, a menționat Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA. 

Luni, președintele în exercițiu a anunțat că va iniția discuții cu toate partidele parlamentare pentru a stabili ce proiecte de lege trebuie votate în timpul apropiat, iar a doua zi Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Democrat din Moldova și grupul parlamentar PRO Moldova au spus că nu vor da curs invitației. După aceasta, Igor Dodon a venit cu o reacție la poziția celor patru formațiuni. El a declarat că le-a întins o capcană deputaților și nici nu se aștepta ca cineva dintre ei să accepte invitația. Iată ce spune democratul Nicolae Ciubuc despre refuzul PDM de a meargă la discuții cu președintele în exercițiu. 

”Suntem o țară parlamentară, respectiv, Parlamentul este responsabil și de confirmarea Guvernului, și de examinarea problemelor, inițiativelor legislative. Politic vorbind, Igor Dodon nu mai este președinte, ori ieșirea noastră din această coaliție a marcat startul dialogului cu noul președinte și am zis că anume el trebuie să înceapă negocierile. De aceea și ne-am retras din coaliția de guvernare. Considerăm că toate discuțiile trebuie să aibă loc pe platforma parlamentară”, a declarat Nicolae Ciubuc, vicepreședintele PDM.

De precizat că toate partidele pledează pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75%, iar Igor Dodon, candidatul independent – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

565
Tagurile:
Consiliul Coaliției de Guvernare, coaliție majoritară, coaliție de guvernământ, coaliție, deputați, Guvern, Parlament
Tematic
Deputații sunt chemați la Parlament: Care este motivul
A decedat un deputat în primul Parlament
Președinția Republicii Moldova

Evoluțiile în dosarul transnistrean au fost discutate de Sandu cu reprezentantul OSCE

26
În cadrul întrevederii au fost abordate subiectele prioritare ce se regăsesc pe agenda curentă a procesului de reglementare.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit marți cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană.

Discuția s-a axat în mod special, pe evoluțiile în dosarul transnistrean. Sandu a insistat că pentru impulsionarea procesului de reglementare este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

 „Am reiterat, odată în plus, determinarea noastră de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri și am menționat că, pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a declarat Maia Sandu.

Cei doi oficiali au scos în evidență  subiectele prioritare de pe agenda curentă a procesului de reglementare: asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în stânga Nistrului, inclusiv dreptul la libera circulație spre și dinspre regiunea transnistreană; menținerea unei dinamici constante în procesul de negocieri etc.

Maia Sandu a menționat că, pentru a da un nou impuls proceselor interne, inclusiv cu referire la regiunea transnistreană, este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

Președinția în exercițiu a OSCE este deținută, în prezent, de Suedia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Reglementarea transnistreană, OSCE, Maia Sandu
Tematic
Dodon s-a întâlnit cu șeful misiunii OSCE în Moldova: Ce au discutat


Загрузка...
Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte

Premierul Italiei a demisionat

29
Despre faptul că șeful guvernului italian își va anunța demisia se știa deja, cauza fiind criza politică.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte i-a prezentat cererea de demisie președintelui țării Sergio Matterella, care i-a propus să continue să-și exercite obligațiunile.

Instituția prezidențială a comunicat că ”președintele și-a luat timp pentru adoptarea unei decizii și i-a propus guvernului să continue să-și îndeplinească obligațiunile curente”, relatează RIA Novosti.

Este menționat că Conte și Matterella au discutat în jur de o jumătate de oră.

Președintele urmează să aibă consultări cu partidele parlamentare pentru aflarea unei soluții la actuala criză guvernamentală.

Criza politică a intervenit după ce partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi, s-a retras din coaliția de la guvernare. Deși este vorba de un partid mic, după retragere coaliția nu mai are o majoritate parlamentară stabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
premier, demisie, Italia
Tematic
Italia: Mașini de ambalat vaccinul Sputnik V fabricate în Siena


Загрузка...