Andrian Candu

PRO Moldova a anunțat dacă va participa la discuții cu Dodon

174
Deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA au susținut un briefing de presă acum câteva clipe în care au anunțat că nu vor participa la consultările lansate de președintele în exercițiu Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. Președintele grupului parlamentar PRO Moldova, Andrian Candu, a declarat că cetățenii țării au cerut prin vot schimbarea, inclusiv de la clasa politică. Andrian Candu consideră că președintele în exercițiu Igor Dodon nu are legitimitatea să lanseze consultații cu partidele politice, iar acest drept îl are acum Maia Sandu. 

Președinție
© Sputnik / Miroslav Rotari
”Actualul președinte nu are dreptul moral de a iniția consultări sau orice acțiuni, sau mișcări subtile. Noi, cei de la PRO Moldova, nu vom accepta dialog și consultări cu președintele Igor Dodon, ci doar discuții cu fracțiunile parlamentare și cu noul președintele ales, Maia Sandu. Dacă fracțiunile parlamentare mai au responsabilitate față de cetățeni, trebuie să găsească soluții pentru a se consulta și a crea la nivelul parlamentului dialog pentru câteva propuneri: când și cum vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate; 2 - cum va fi condusă țara până la alegerile parlamentare anticipate, deoarece sunt priorități sanitare, economice, în educație și în justiție; 3 - Cum intrăm în anul următor cu bugetul și tot ce înseamnă politica fiscală”, a declarat Andrian Candu, președintele grupului parlamentar PRO Moldova.

Totodată, Andrian Candu crede că președintele ales Maia Sandu ar trebui deja să beneficieze de protecție de stat. 

”Dacă e să vorbim de corectitudine, considerăm că președintele ales Maia Sandu azi ar trebui să beneficieze de protecție din partea statului. Și ar fi fost corect ca astăzi Serviciul de Protecție și Pază să asigure protecție, deoarece are deja calitate oficială și lucrul acesta ar trebui să se întâmple fără întârziere. Pe această cale, o încurajăm pe Maia Sandu să examineze posibilitatea de inițierea a unui dialog cu partidele parlamentare înainte de a-și începe mandatul de președinte”, a mai spus Andrian Candu. 

Ieri, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că va iniția discuții cu fracțiunea PAS, dar și cu alte fracțiuni și grupuri parlamentare, pentru a stabili ce proiecte de lege trebuie votate în timpul apropiat. La scurt timp, deputatul grupului parlamentar PRO Moldova Vladimir Cebotari a declarat că PSRM este unul dintre cele mai mari partide din Legislativ, însă acesta trebuie reformat. Astăzi, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Partidul Democrat din Moldova au anunțat că nu vor merge la consultările lansate de președintele în exercițiu Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
Deputați, partide, alegeri
Tematic
Igor Dodon va iniția discuții cu fracțiunea PAS - detalii
PAS nu acceptă consultări cu Igor Dodon
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

79
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Moldova, UE, MAE, Rusia


Загрузка...
Sergiu Sîrbu

Sandu explică de ce Sîrbu a fost dat afară de la ședința Consiliului Suprem de Securitate

98
Maia Sandu a declarat că Sergiu Sîrbu nu a fost admis la ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru că acolo s-a discutat despre concesionarea Aeroportului, iar deputatul platformei „Pentru Moldova” s-ar afla într-un conflict de interese în acest sens.

CHIȘINĂU 26 feb - Sputnik. Șeful statului a explicat din ce cauză nu i-a fost permisă participarea președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate și Ordine Publică, deputatului Sergiu Sîrbu la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc vineri la Președinție. Motivul ar fi conflictul de interese în care s-ar afla deputatul cu privire la subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. 

„Noi astăzi am discutat despre concesionarea Aeroportului. În situația în care domnul Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară ai cărei membri sunt implicați în subiectele pe care le-am discutat în această ședință și sunt implicați direct, atunci acest lucru nu înseamnă altceva decât conflict de interese. (...) Pornind de la aceste considerente, am considerat și consider în continuare că domnul Sîrbu nu a putut să asiste la această discuție și l-am informat exact așa și pe dumnealui”, a precizat Maia Sandu în cadrul briefingului pe care l-a susținut după ședința CSS.

Amintim că vineri, 26 februarie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință, în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința CSS. Ulterior, el a susținut un briefing în care a declarat că incidentul este o încălcare crasă și a menționat că „alunecăm treptat în dictatură”.

„Asistăm la o încălcare gravă a pricipiului separării puterii în stat și la o tentativă clară de subminare a autorității Parlamentului. Alunecăm treptat în dictatură, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze nu doar pe noi, dar și pe întreaga sociatate. Președintele Republicii Moldova nu reprezintă puterea absolută în stat și nici nu are dreptul să o schimbe, și nici nu are dreptul să schimbe regulile stabilite clar de legislație”, a menționat deputatul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
Sergiu Sîrbu, ședința CSS, Maia Sandu


Загрузка...