Vadim Krasnoselski

Ce spune liderul de la Tiraspol despre victoria Maiei Sandu

1076
(reînnoit 19:33 16.11.2020)
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a comentat rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și perspectivele relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Conducerea transnistreană va interacționa „cu orice funcționar ales de poporul moldovenesc”. Asta a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei ședințe de lucru. 

"Principalul lucru este să asigurăm punerea în aplicare a drepturilor și libertăților cetățenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului, să intensificăm procesul de negociere, să stabilim un dialog productiv, evitând conversațiile prin lozinci goale", a declarat Vadim Krasnoselski. 

Dacă în primul tur al scrutinului prezidențial au votat 14 268 de alegători din stânga Nistrului, de această dată numărul celor care au venit să aleagă președintele Republicii Moldova din regiune a fost dublu.

Mai exact, au  votat 31 072 alegători din regiunea transnistreană. Cei mai mulți alegători, 85.80% sau 26 659 de persoane, au votat pentru Igor Dodon, iar restul pentru liderul PAS, Maia Sandu. 

În perioada mandatului de președinte, Igor Dodon a avut șapte întâlniri cu liderul de la Tiraspol. La sfârșitul lunii august, Krasnoseslski a vorbit în cadrul conferinței de presă anuale despre procesul de negocieri cu Chișinăul. Atunci a menționat că este necesar să fie continuat procesul de negocieri între Tiraspol și Chișinău, folosind toate tipurile de comunicare - în grupuri de lucru între experți, în formatul „1 + 1” între reprezentanții politici ai partidelor și în formatul „5 + 2”, unde Chișinăul și Tiraspolul se prezintă drept părți ale conflictului, Rusia, OSCE și Ucraina - drept mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite - drept observatori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1076
Tagurile:
scrutin electoral, turul doi de scrutin, scrutin prezidenţial, alegeri
Tematic
Încă un punct de trecere a frontierei se redeschide – detalii
Video: Explicația halucinantă a unui șofer prins băut la volan
Președinția Republicii Moldova

Evoluțiile în dosarul transnistrean au fost discutate de Sandu cu reprezentantul OSCE

28
În cadrul întrevederii au fost abordate subiectele prioritare ce se regăsesc pe agenda curentă a procesului de reglementare.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit marți cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană.

Discuția s-a axat în mod special, pe evoluțiile în dosarul transnistrean. Sandu a insistat că pentru impulsionarea procesului de reglementare este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

 „Am reiterat, odată în plus, determinarea noastră de a găsi căi exclusiv pașnice pentru apropierea celor două maluri și am menționat că, pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a declarat Maia Sandu.

Cei doi oficiali au scos în evidență  subiectele prioritare de pe agenda curentă a procesului de reglementare: asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în stânga Nistrului, inclusiv dreptul la libera circulație spre și dinspre regiunea transnistreană; menținerea unei dinamici constante în procesul de negocieri etc.

Maia Sandu a menționat că, pentru a da un nou impuls proceselor interne, inclusiv cu referire la regiunea transnistreană, este nevoie de un executiv cu împuterniciri depline, iar acest lucru va fi posibil doar prin alegeri parlamentare anticipate.

Președinția în exercițiu a OSCE este deținută, în prezent, de Suedia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Reglementarea transnistreană, OSCE, Maia Sandu
Tematic
Dodon s-a întâlnit cu șeful misiunii OSCE în Moldova: Ce au discutat


Загрузка...
Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte

Premierul Italiei a demisionat

31
Despre faptul că șeful guvernului italian își va anunța demisia se știa deja, cauza fiind criza politică.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte i-a prezentat cererea de demisie președintelui țării Sergio Matterella, care i-a propus să continue să-și exercite obligațiunile.

Instituția prezidențială a comunicat că ”președintele și-a luat timp pentru adoptarea unei decizii și i-a propus guvernului să continue să-și îndeplinească obligațiunile curente”, relatează RIA Novosti.

Este menționat că Conte și Matterella au discutat în jur de o jumătate de oră.

Președintele urmează să aibă consultări cu partidele parlamentare pentru aflarea unei soluții la actuala criză guvernamentală.

Criza politică a intervenit după ce partidul Viva Italia condus de fostul premier Matteo Renzi, s-a retras din coaliția de la guvernare. Deși este vorba de un partid mic, după retragere coaliția nu mai are o majoritate parlamentară stabilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
premier, demisie, Italia
Tematic
Italia: Mașini de ambalat vaccinul Sputnik V fabricate în Siena


Загрузка...
Lidia Guștiuc

Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

0
(reînnoit 19:21 26.01.2021)
Indemnizația unică la naștere a copilului a fost majorată cu 1160 de lei. Astfel, pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 această prestație socială constituie 9459 lei.
Indemnizația unică la nașterea copilului în 2021- detalii

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.

Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale,  pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice  (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.

"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.

Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
2021, copil, indemnizații


Загрузка...