Igor Dodon

Igor Dodon: Mesaj tranșant către ruși și americani

118
(reînnoit 11:53 23.10.2020)
Președintele Igor Dodon a vorbit despre influențele politice străine în Republica Moldova, dar și despre relațiile pe care le are țara noastră cu statele vecine. Șeful statului a venit cu un mesaj tranșant către ruși și americani.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. În cadrul emisiunii "Președintele răspunde", Igor Dodon a vorbit despre influențele străine în campania electorală din Republica Moldova. Șeful statului crede că nici Federația Rusă, nici UE și nici Statele Unite ale Americii nu au niciun interes să distabilizeze situația din țara noastră. 

"Nu cred în maidan-uri fără susținerea politică a marilor jucători, dar nicio forță nu cred că vrea distabilizarea situației din Republica Moldova și crearea unei situații de haos, aici, la frontieră", a menționat Igor Dodon. 

Șeful statului a comentat și declarațiile venite de la americani precum că în această campanie electorală Igor Dodon este ajutat de experți ruși. La fel, președintele s-a pronunțat și pe comentariile venite din partea Federației Ruse precum că SUA ar vrea să provoace destabilizarea situației din Republica Moldova. 

"Foarte des, astfel de mesaje forțele politice le dau la preîntâmpinarea unor astfel de acțiuni. Și probabil, sper foarte mult ca acest mesaj din partea Federației Ruse a fost așa:"Noi știm, noi vedem", pentru a preîntâmpina o eventuală dorința unora de a distabiliza situația. Eu în ultimii 10 ani am participat în zeci de campanii electorale și niciodată nu am avut experți în staff-ul meu electoral și nici nu-mi trebuie. Noi știm cum se fac campaniile și nu ne trebuie experți nici ruși, americani, români, francezi sau ucraineni", a precizat președintele țării.

În același timp, Igor Dodon a comentat și susținerea pe care o au alți candidați electorali din partea forțelor europene sau americane. 

"De ce nu luați în calcul consilierii voștri politici din țări UE sau SUA care vă fac campanie, ONG-urile, iată domnul Țîrdea a făcut o analiză foarte bună, parcă i-a fript pe toți. Primesc sute de milioane de euro și dolari anual și fac campanii electorale. Cu ce mesaje: împotriva mea, în susținerea unor candidați concret", a spus Igor Dodon. 

În context, președintele Republicii Moldova a făcut un apel către toate forțele politice străine. 

"Stimați parteneri importanți și ruși, și americani, nu vă băgați în treburile interne ale țării noastre, dacă aveți între voi dispute geopolitice, cine-i mai tare, mai mare, luptați între voi, pe noi lăsați-ne în pace, noi ne vom clarifica singuri, nu ne trebuie aici distabilizări, găsiți-vă un alt teren de joacă, nu aici. Eu voi face tot posibilul ca în țară să fie pace. Eu am trei copii și nu vreau aici distabilizare. În primul rând, vreau asta ca tată și ca cetățean, eu nu sunt ca cei care mâine își iau "rucsaciocul" și fug din țară", a mai spus Igor Dodon

Șeful statului a mai precizat că în perioada mandatului său de președinte relațiile cu țările vecine nu au fost afectate, din contra. 

"Relațiile bilaterale cu Ucraina și România nu au avut de suferit în ultimii 3-4 ani. Din contra, am avut un dialog la nivel de Guvern și Parlament foarte bun și avem foarte multe activități și proiect comune", a declarat Igor Dodon. 

Igor Dodon candidează independent la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, dar cu susținerea Partidului Socialiștilor din Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Ucraina, România, America, Rusia, dodon
Tematic
Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cum votăm
Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Actele necesare
Întâlnirea lui Ion Chicu cu Mihail Mișustin

Prim-miniștrii Moldovei și Rusiei au discutat la telefon

72
Asistență financiară pentru fermierii moldoveni, vaccinul rusesc împotriva COVID-19 și extinderea relațiilor comerciale dintre țări. Acestea, dar și alte probleme au fost discutate de premierul Moldovei Ion Chicu și prim-ministrul Federației Ruse, Mihail Mișustin.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Premierul Republicii Moldova Ion Chicu a avut o conversație telefonică cu șeful Guvernului Federației Ruse, Mihail Mișustin. Cei doi oficiali au analizat posibilitățile de dezvoltare și consolidare a relațiilor moldo-ruse în diverse domenii.

În cadrul discuției, Ion Chicu i-a mulțumit omologului său rus pentru ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 275 de milioane ruble rusești, oferit agricultorilor din țara noastră care au avut de suferit în urma calamităților naturale. De asemenea, s-a discutat despre ajutorul umanitar acordat de Federația Rusă în perioada pandemiei, dar și despre lotul de vaccin antigripal livrat Republicii Moldova.

Cei doi șefi de guverne au mai vorbit despre importanța restabilirii volumelor de comerț moldo-ruse și despre aspecte legate de furnizarea produselor moldovenești pe piața rusă. Ei au făcut și un schimb de opinii privind reuniunea Consiliului interguvernamental eurasiatic, care va avea loc în format online pe parcursul acestei săptămânii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
declarație, Rusia, Guvernul Chicu
Tematic
Maia Sandu, despre Guvernul Chicu: Trebuie să plece
Chicu: Nu mai sunt medici pentru pacienții cu COVID-19


Загрузка...
Валюта

Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern

42
(reînnoit 18:59 30.11.2020)
Membrii Guvernului au aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru următorul an. Acesta prevede mai multe modificări precum plafonarea taxelor locale, impozitarea coletelor, dar și anularea prohibițiilor în cazul mașinilor importate.

CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședința Guvernului pentru a aproba mai multe inițiative. Primul proiect pe ordinea de zi a fost cel cu privire la politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021. Acesta a fost examinat și votat unanim. 

Printre prevederile proiectului de lege se numără și plafonarea taxelor locale, decizie ce a stârnit săptămâna trecută un val de nemulțumiri din partea mai multor primari. Aceștia au protestat la Ministerul Finanțelor, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Primarii au anunțat că această inițiativă le va da planurile peste cap, iar instituirea acestui plafon va genera pierderi considerabile. Săptămâna trecută, participanții la protest au afirmat că acest prag va reduce semnificativ veniturile la bugetele locale și astfel nu vor putea face față cheltuielilor pentru necesitățile stringente ale localităților pe care le conduc. 

Premierul Ion Chicu
© Photo : Guvernul Republicii Moldova

Printre modificările prevăzute în politica bugetar-fiscală și vamală se numără și schimbarea limitei de import neimpozabil. Astfel, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar urma să fie de 100 de euro în cazul coletelor. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală mai prevede scoaterea prohibițiilor în cazul mașinilor importate. Astfel, începând cu anul viitor moldovenii vor putea aduce în Republica Moldova automobile mai vechi de zece ani, doar că taxa vamală ar putea ajunge cât valoarea mașinii importate sau chiar mai mare, în cazul mașinilor de peste 20 de ani. Autoritățile își propun astfel să-i determine pe cetățeni să opteze pentru mașini mai noi și să protejeze ecologia țării. 

De asemenea, TVA-ul pentru sectorul HoReCa va fi mai mic începând cu 2021. Autoritățile au decis reducerea taxei cu trei la sută, până la  12%.  

Potrivit Ministerului Finanțelor, măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul viitor sunt orientate să contribuie la dezvoltarea economiei naționale prin susținerea mediului de afaceri și consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice. Proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală urmează să fie votat de către Parlament. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Guvern, politica bugetar-fiscală și vamală, Politica bugetar-fiscală


Загрузка...

Spital mobil în Stepanakert: A fost amenajat de armata rusă

0
(reînnoit 22:23 30.11.2020)
Ministerul Apărării al Rusiei a amenajat un spital mobil în Nagorno-Karabakh, relatează corespondentul RIA Novosti.

Spitalul este dotat cu unități de terapie intensivă, de diagnostic funcțional și de laborator, o sală de operații, un cabinet stomatologic și un cabinet oftalmologic. Există aparate pentru ventilare artificială, aparate cu ultrasunete și raze X.

Calea spre pace: Cum Rusia ajută locuitorii din Nagorno-Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Trupele ruse de menținere a păcii sunt staționate în Nagorno-Karabakh în conformitate cu un acord semnat pe 10 noiembrie de liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Acesta prevede încetarea completă a ostilităților care au durat până pe 27 septembrie. Armenia ar trebui, de asemenea, să întoarcă regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam Azerbaidjanului.

La Baku, acordul a fost numit capitularea Erevanului. Președintele Ilham Aliyev a subliniat că documentul este cel mai benefic pentru Azerbaidjan: acum, potrivit acestuia, etapa militară a fost încheiată și este posibil să se treacă la probleme de ordin politic.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian a recunoscut că decizia privind pacea a fost una dificilă, dar i-a permis să salveze ceea ce Karabahul ar fi pierdut. După aceea, au început proteste în Erevan, în care a fost cerută demisia prim-ministrului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus asamblează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități ale tehnicii medicale speciale din districtul militar estic au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus fixează o copertină pe un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează un modul cadru pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militari ruși pe teritoriul spitalului mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși descarcă echipamente la spitalul mobil de lângă Stepanakert. Primele unități au ajuns în capitala Nagorno-Karabakh, Stepanakert, pentru a oferi asistență populației locale.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Un militar rus instalează echipamente în cadrul spitalului mobil de lângă Stepanakert.

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus pe teritoriul spitalului mobil de câmp lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militarii ruși instalează echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

 • © Sputnik / Maksim Blinov

  Militar rus descarcă echipamente medicale la spitalul mobil de lângă Stepanakert

Tagurile:
spital, Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah
Tematic
Turcomanii sirieni în Karabah: veniți la război sau o mare populare?


Загрузка...