Nistru

Patru cetățeni moldoveni au fost răpiți și ar fi acuzați de spionaj

137
(reînnoit 15:03 08.10.2020)
Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că depun toate eforturile pentru recuperarea a patru cetățeni moldoveni care ar fi fost răpiți de securitatea transnistreană. A fost cerut suportul mediatorilor din formatul „5+2”.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Patru cetățeni moldoveni ar fi fost „răpiți” de securitatea transnistreană pe 7 octombrie – polițistul Andrei Amarfi, dar și alți trei bărbați, care nu sunt polițiști, nici funcționari.

Precizarea a fost făcută într-un briefing de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, și de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Vicepremierul a spus că cei trei bărbați au fost răpiți în noaptea de 7 spre 8 octombrie.

Deputatul Alexandru Jizdan a precizat că toți cei patru au fost răpiți conform unui scenariu similar - de către persoane ce purtau uniforme asemănătoare celor ale trupelor speciale, care au coborât din același tip de mașină la domiciliul victimelor și le-au pus saci pe cap.

„Rudelor li s-a spus ca sunt reținute pentru spionaj”, a precizat Alexandru Jizdan despre acuzația care le-ar fi fost adusă bărbaților răpiți de la domiciliile lor din partea stângă a raionului Camenca.

Alexandru Jizdan a menționat că există toate semnele că operațiunea de răpire a celor patru cetățeni a fost desfășurată de securitatea transnistreană.

Briefingul a fost organizat după ce Comisia parlamentară condusă de deputatul Jizdan i-a audiat astăzi pe reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în elucidarea cazului și recuperarea celor patru cetățeni. 

Guvernul de la Chișinău a creat un Grup de lucru interinstituțional pentru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului, sub conducerea Procuraturii Generale. Dosarul referitor la sechestrarea polițistului a fost retras de la Procuratura Florești, unde a fost inițiat, și va fi instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Vicepremierul Cristina Lesnic a precizat la briefing că autoritățile de la Chișinău nu au discutat direct cu autoritățile neconstituționale de la Tiraspol despre acest caz, pentru că dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului are loc prin intermediul mediatorilor.

Astfel, responsabilii de la Chișinău au semnalat cazul tuturor părților la negocierile în formatul „5+2”, subiectul va fi abordat astăzi și în ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control. De asemenea, OSCE a fost sesizată despre „violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”.  

Precizăm că din formatul “5+2” pentru reglementarea diferendului transnistrean fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea UE și SUA.

„Percepem aceste acțiuni ostile comise în plină campanie electorală ca o posibilă tentativă de influențare a proceselor democratice din Republica Moldova”, informează într-un comunicat de presă de astăzi Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

SIS precizează că „a reușit identificarea persoanelor care au participat la răpirea angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfi”, iar „materialele prealabile obținute au fost transmise în adresa Procuraturii Generale, în suportul măsurilor procesual-penale inițiate pe cazul dat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
spionaj, moldoveni, cetateni
Tematic
Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi
Transnistria și combatanții – cum vor influența alegerile?
Prior to the grand opening ceremony of the Nord Stream gas pipeline in the German town of Lubmin.

Senatul blochează candidatura șefului CIA din cauza „Nord Stream - 2”

54
Senatorul american Ted Cruz a anunțat că îl va bloca pe William Burns în funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA) până când administrația lui Joe Biden nu va extinde sancțiunile asupra Nord Stream 2.

BUCUREȘTI, 6 mart - Sputnik. Senatorul american Ted Cruz din Texas a anunțat că îl va bloca pe William Burns în funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA) până când guvernul lui Joe Biden nu va extinde sancțiunile asupra Nord Stream 2.

"Voi înceta blocarea când administrația Biden își va îndeplini obligația legală de a raporta și sancționa navele și companiile care construiesc conducta lui Putin", a scris Cruz pe Twitter.

​El a adăugat că administrația Biden ar trebui să înceteze să fie „moale cu Rusia”.

Anterior, comitetul special al Senatului SUA pentru informații a sprijinit numirea fostului ambasador american în Rusia, William Burns, în funcția de șef al CIA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Joe Biden, SUA, senat


Загрузка...
Vaccinare

Ciocoi: Moldova are bani procure un milion de vaccinuri anti-COVID-19

62
Guvernul a identificat bani pentru a cumpăra circa un milion de doze de vaccin. Despre aceasta a informat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu într-o ședință pentru a discuta despre achiziționarea vaccinului anti-coronavirus. La întrevedere a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor - Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății - Tatiana Zatîc și Viorica Dumbrăveanu, consilierul președintelui Parlamentului pe domeniul sănătății. 

Aureliu Ciocoi a anunțat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de circa 1 milion de doze de vaccin.

În același timp, Zinaida Greceanîi a precizat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid astfel încât să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.

Demnitarii nu au discutat ce vaccinuri ar putea fi procurate.

De menționat însă că în data de 3 martie, membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost discutat procesul de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă, reprezentanții Comitetului au aprobat utilizarea în în țara noastră inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista OMS, EUL, în proces de evaluare. Este vorba despre 10 vaccinuri: Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Vaccinuri, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Medic moldovean, aflat la Londra: Ce spune despre tulpina britanică de COVID
Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient


Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Succes, explozie, rachetă, SpaceX


Загрузка...