Игорь Додон

Igor Dodon a vorbit la Forumul economic moldo-rus

87
(reînnoit 12:41 01.10.2020)
Într-un mesaj de salut, Igor Dodon le-a mulțumit participanților la Forumul economic moldo-rus pentru contribuția pe care o au la colaborarea bilaterală.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Președintele Igor Dodon a avut astăzi un mesaj de salut în format video pentru participanții la Forumul moldo-rus de cooperare economică, desfășurat la Chișinău.

„În condiții de pandemie și în situația economică actuală complicată, Rusia rămâne a fi un important partener strategic și un important partener economic al Republicii Moldova”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a menționat că schimburile comerciale moldo-ruse s-au diversificat și au crescut în ultimii ani. De asemenea, „relația de colaborare dintre regiunile țarilor noastre s-a extins”, a adăugat președintele.

„În perioada anilor 2016-2019, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Rusia au crescut cu 23%”, a spus șefului statului.

Igor Dodon a menționat și faptul că în fiecare an se întrunesc comisiile guvernamentale de colaborare bilaterală, iar mâine, la Chișinău, va avea loc o nouă asemenea ședință.

Șeful statului le-a spus participanților la forum că în relațiile moldo-ruse trebuie aprofundată, între altele, cooperarea în industrie, agricultură, logistică, sunt necesare „proiecte comune, ca să extindem relațiile comercial-economice”.

„Vă invit să utilizați la maximum aceste perspective și posibilități. Vă mulțumesc pentru contribuția pe care o aveți la colaborarea moldo-rusă”, a mai spus Igor Dodon.

Anul acesta, exporturile moldovenești pe piața rusă au fost împiedicate și de pandemia COVID-19, iar în ultimii ani s-au confruntat cu „bariere tehnice” și cu o „scădere a cererii pe piața Federației Ruse”, a comentat analistul economic Roman Chircă, solicitat de reporterul Sputnik.

„Comerțul cu Ucraina și Rusia a scăzut din cauza multiplelor bariere tehnice și de tranzit impuse istoric de Ucraina în tranzitul mărfurilor moldovenești”, a menționat expertul economic.

Totuși, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în ianuarie-iulie 2020, exporturile moldovenești către Federația Rusă au crescut cu 4,2%, comparativ cu intervalul ianuarie-iulie 2019.

În intervalul ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat în Federația Rusă mărfuri în valoare de 137,49 milioane de dolari și a importat produse rusești ce au însumat 337,61 milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale.

În această situație, în primele șapte luni ale anului 2020, în schimburile comerciale moldo-ruse, soldul balanței comerciale este negativ pentru Republica Moldova, cifrându-se la 200 de milioane de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
forumul economic moldo-rus, Igor Dodon
Tematic
Putin: Rusia va sprijini financiar fermierii moldoveni
Macron: cooperarea cu Rusia, necesară pentru pacea în Europa
Dezbateri Donald Trump și Joe Biden

Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump

260
(reînnoit 22:15 12.06.2021)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre deosebirile dintre Joe Biden și Donald Trump.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik.  Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC că actualul președinte american Joe Biden este radical diferit de predecesorul său, Donald Trump.

Potrivit postului TV, Putin a spus că Biden "este radical diferit de Trump, deoarece președintele Biden este un politician de carieră. El și-a petrecut aproape întreaga viață de om matur în politică".

Comparându-l pe Biden cu predecesorul său Donald Trump, Putin a menționat că „este o persoană complet diferită, există avantaje și dezavantaje în acest sens, dar sper că nu vor exista acțiuni impulsive din partea actualului președinte”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

260
Tagurile:
Biden, Trump, Putin
Tematic
Putin a comentat declarația scandaloasă a lui Biden la adresa sa


Загрузка...

Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7