Guvern

Guvernul a aprobat repetat modificarea Constituției

76
(reînnoit 16:37 30.09.2020)
Cabinetul de miniștri a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției, după ce un document similar a fost respins de Curtea Constituțională. Astfel, documentul urmează să ajungă încă o dată la Înalta Curte, iar ulterior la Parlament.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Guvernul a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției care se referă la procedura de numirea judecătorilor în funcție, dar și la componența Consiliului Suprem al Magistraturii.

Acum, Curtea Constituțională urmează să vină cu un nou aviz, astfel încât proiectul să ajungă în Parlament. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că inițiativa a fost examinată de Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, iar ambele instituții au spus că acest proiect corespunde normelor legale.

”Judecătorii instanțelor se numesc în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei din care se menționează că proiectul de lege corespunde Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția”, a precizat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

Totodată, se introduc noi prevederi cu privire la componența CSM, care trebuie să fie format din 12 membri. Este vorba despre șase judecători aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic. Respectiv, sunt excluși din componența CSM actualii membri din oficiu, adică procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție. Premierul Ion Chicu a menționat că proiectul este foarte important. 

”Domnul ministru al Justiției a fost la Strasbourg, unde a discutat la Consiliul Europei în privința acestor modificări în Constituție. Venim cu proiectul agreat cu Comisia de la Veneția. Și opinia Comisiei Europene există. Trebuie să mergem cu aceste modificări care au ca obiectiv diminuarea implicării politicului în sistemul de justiție”, a declarat premierul Ion Chicu.

Amintim că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc a fost avizat negativ de Curtea Constituțională. Astfel, nu putea fi trimis Parlamentului spre aprobare. Președintele Înalte Curți, Domnica Manole, a menționat că magistrații au luat această decizie pentru că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. 

Imediat după decizia Curții Constituționale, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi s-a deplasat la Strasbourg, unde a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectele de amendamente la Constituție elaborate de Guvern și respinse de Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
amendamente, decizie, justiție
Tematic
Moldovenii din Paris și Nisa au făcut demers către Guvern: Ce solicită diaspora
Coronavirusul a ajuns la Guvern: Iată cine a fost testat pozitiv
Dezbateri Donald Trump și Joe Biden

Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump

204
(reînnoit 22:15 12.06.2021)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre deosebirile dintre Joe Biden și Donald Trump.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik.  Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC că actualul președinte american Joe Biden este radical diferit de predecesorul său, Donald Trump.

Potrivit postului TV, Putin a spus că Biden "este radical diferit de Trump, deoarece președintele Biden este un politician de carieră. El și-a petrecut aproape întreaga viață de om matur în politică".

Comparându-l pe Biden cu predecesorul său Donald Trump, Putin a menționat că „este o persoană complet diferită, există avantaje și dezavantaje în acest sens, dar sper că nu vor exista acțiuni impulsive din partea actualului președinte”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

204
Tagurile:
Biden, Trump, Putin
Tematic
Putin a comentat declarația scandaloasă a lui Biden la adresa sa


Загрузка...

Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7