Urna de votare

Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi

427
(reînnoit 16:10 02.10.2020)
Comisia Electorală Centrală a decis numărul secțiilor de votare pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală a constituit 42 secții de votare. Potrivit deciziei CEC, pentru menținearea ordinii publice în aceste localități va fi implicat Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului Electoral.

Totodată, Comisia face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.

Amintim, Comisia Electorală Centrală a decis și deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, din 202 câte a propus anterior, pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Cele mai multe secții, 30 la număr, vor fi deschise în Italia.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

427
Tagurile:
secții de votare în RM, votare online, Votare directă, Secție de votare
Curtea Constituțională

PAS cheamă lumea la protest: apărăm Curtea Constituțională

5
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritatea îndeamnă lumea să iasă în fața Curții Constituționale în semn de protest la abrogarea hitărârii de numire în funcția de judecător al CC a Domnicăi Manole.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Astăzi ar putea fi numit un nou judecător la Curtea Constituțională, iar acesta ar putea fi socialistul Vasile Bolea. Precizarea a fost făcută de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu după anularea de către deputați a hotărârii prin care Domnica manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

„Din informațiile noastre lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Se conturează clar o tentativă de lovitură asupra Curții Constituționale. Șor, Dodon, Plahotniuc au pus la cale atacul asupra Curții Constituționale. Din informațiile nostre vor continua la fel în raport și cu ceilalți judecători. Toto astăzi vor încerca să numească un judecător al Curții Constituționale. Nu m-ar mira ca acest nou judecător să fie Vasile Bolea”, a declarat Igor Grosu. 

Știrea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5


Загрузка...
lexandru Tănase

A rămas sau nu Manole fără mandat de judecător - fost președinte al CC

24
(reînnoit 14:20 23.04.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase spune că abrogarea hotărârii de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole nu poate avea efect de încetare a mandatului.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al CC scrie că declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM” este una politică și reflectă viziunile celor care au votat-o.

Cât privește constituționalitatea destituirii/revocării Domnicăi Manole din funcția de judecător al Înaltei Curți, Alexandru Tănase spune că, potrivit Legii, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale

„O astfel de intervenție reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție]. Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, scrie constituționalistul pe Facebook.

Alexandru Tănase s-a referit și la procedura de revocare a Domnicăi Manole. În context, acesta face referire la Hotărârea Curții Constituționale din 20 mai 2013, prin care se stabilește că „votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului”.

„Mai mult ca atât, nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice”, mai spune Alexandru Tănase.

În concluzie, fostul președinte al CC spune că abrogarea actului de numire în funcție a Dominicăi Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia. Amintim, Parlamentul a anulat hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională.

În prezentarea proiectului de hotărâre, socialistul Vasile Bolea a precizat că este vorba de un proiect care anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Constituția RM, noua Constituție, Ziua Constituției


Загрузка...