COVID-19

Igor Dodon spune nu și-ar dori o „Carantină-2”

171
(reînnoit 21:47 23.09.2020)
Igor Dodon a vorbit în această seară, într-o ediție specială la postul public de televiziune „Moldova 1”, despre situația epidemică din țară.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Președintele Igor Dodon a fost invitatul din această seară al unei ediții speciale la postul public de televiziune „Moldova 1”, în contextul în care astăzi a fost raportat un număr-record de infectări noi cu COVID-19: 786 de cazuri.

Igor Dodon a spus că mandatul său de președinte este „un mandat dificil, dar cu rezultate”, iar anul 2020 este un „an cu provocări - COVID-19, seceta și mai avem și alegeri prezidențiale” pe 1 noiembrie.

Șeful statului a spus că nu și-ar dori din nou instituirea unor măsuri restrictive de felul celor din martie, când toată populația practic a stat în carantină. 

„Introducerea unor restricții mai dure acum în economie ar însemna mari pierderi”, a spus Igor Dodon.

„Nu aș vrea din nou să-i obligăm pe oameni să stea doar în case”, a declarat șeful statului.

Președintele a adăugat că, după caz, pot fi luate anumite decizii ce presupun autoizolarea la domiciliu la nivelul unor instituții de învățământ, de exemplu.

Întrebat dacă regretă ceva anume legat de modul în care autoritățile statului au gestionat procesul de prevenire a COVID-19, Igor Dodon a răspuns că „poate nu trebuia așa multe restricții în domeniul economic”.

„Pentru că în lunile aprilie și mai au avut de suferit zeci de mii de agenți economici care încă nu și-au revenit”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon a subliniat însă că situația provocată de COVID-19 a fost neordinară și dificilă, o mare provocare pentru toate țările lumii și că nimeni nu știa cum poate fi gestionată o asemenea criză.

„În luna martie, când a fost atestat primul caz, eu cred că nimeni, nici în Republica Moldova, nici în alte state nu putea evalua că va avea așa un trend ascendent și că va dura atât de mult”, a spus Igor Dodon.

Totuși, autoritățile de la Chișinău au reușit să țină situația sub control, în opinia șefului statului.

„Este ușor să stai pe marginea dealului și să strigi că „asta n-a fost corect””, a adăugat, în context, președintele.

„Cu spitale neechipate, cu medici cu salarii mici, noi am reușit, totuși”, a spus președintele.

Igor Dodon a precizat că rata mortalității provocate de COVID-19 este de 2,6% în Republica Moldova, mai mică decât media europeană, care constituie 5,1%.

Acest indicator scăzut „se datorează profesionalismului medicilor”, a spus Dodon, adăugând că a înmânat peste 500 de distincții medicilor în acest an.

„În pofida a toate, în pofida secetei, în pofida unui buget auster, noi vom face față și vom ține piept în ceea ce ține de sănătatea publică”, a spus Igor Dodon.

„Sistemul medical face față acestei provocări” și, în continuare, „trebuie să investim în medicină”, a punctat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că numărul de cazuri de COVID-19 crește și pentru că s-a majorat și numărul de teste efectuate, după ce a crescut și capacitatea laboratoarelor.

Șeful statului a menționat că infectări noi vor exista în continuare, până la aprobarea unui vaccin pe plan internațional, de care să beneficieze și Republica Moldova, dându-le cetățenilor săi posibilitatea să se vaccineze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
carantina, Igor Dodon
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1088)
Tematic
Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai
Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
Impactul COVID-19 asupra pieței de asigurări din Moldova: Prăbușire la nivelul lui 2016
Porumb

Video: Problema semințelor ce a promis Ion Chicu 

23
(reînnoit 20:30 27.10.2020)
Premierul Ion Chicu a promis astăzi că Guvernul va avea printre priorități revigorarea sectorului semincer, astfel încât să avem semințe de calitate pentru uz intern, dar și pentru export.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. De mulți ani specialiștii bat alarma că sectorul semincer al Republicii Moldova trebuie revigorat. Prim-ministrul Ion Chicu a promis că această problemă va fi o prioritate pe agenda Guvernului.

Șeful Executivului a efectuat astăzi o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, împreună cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, unde a discutat cu cercetătorii și colaboratorii instituției.

Printre problemele relatate de angajații institutului se numără lipsa unui frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului.

De asemenea, institutul are nevoie de un sistem modern de irigare, de dotarea laboratorului cu utilaj modern.

„Restabilirea ramurei semincere este o prioritate pentru noi, un patrimoniu care trebuie dezvoltat. Continuăm să exportăm semințe pe unele piețe tradiționale, însă este necesar să sporim aceste capacități. Vom revedea Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat. Vom consolida baza tehnico-materială a Institutului din Porumbeni”, a promis premierul Ion Chicu.

În cadrul vizitei, șeful Guvernului și reprezentanții institutului au discutat și despre necesitatea de a opri „exodul” tinerilor cercetători din domeniu.

„Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici privind indemnizația de 120 mii de lei”, a menționat premierul Ion Chicu, potrivit unui comuniat de presă oficial.

Porumbul – singura cultură agricolă ce conține aur

Potrtivit administrației întreprinderii, Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” a elaborat în ultimii ani 73 de specii noi de hibrizi, 49 dintre care au fost incluse în registrele oficiale de stat.

„Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă, de aceea se bucură de succes la producătorii autohtoni. Porumbul este singura cultură agricolă care conține aur - ceea ce creștem aici este o bogăție în tot sensul cuvântului, care ne asigură securitatea alimentară a statului”, a menționat directorul institutului, Anatol Spivarenco, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.  

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” produce anual 120-150 de tone de forme parentale, din care se obțin vreo 4.000 de tone de semințe.

Aproximativ 50% din cantitățile de semințe rămân pe piața internă, iar restul sunt exportate în Belarus, Rusia și Kazahstan.

În cadrul Institutului de la Porumbeni activează acum 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Ion Chicu, Semințe
Tematic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
Prunele moldovenești: În ce țări le exportăm anul acesta


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 1 noiembrie

45
Alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizate de 2 193 de observatori care au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
monitorizat, monitorizare, 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală, observatori, alegeri


Загрузка...
hampions League - Group A - Lokomotiv Moscow v Bayern Munich

VIDEO: Victorie cu emoții pentru Bayern la Moscova

37
Deținătoarea în exercițiu a Ligii Campionilor, Bayern Munchen, a învins-o cu emoții pe Lokomotiv Moscova. Germanii au smuls victoria în minutul 79.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Bayern a deschis scorul în minutul 13, prin Leon Goretzka, care a marcat cu o lovitură de cap din interiorul careului.

În minutul 70, Anton Miranchuk a egalat în urma unui contraatac. Anul trecut, fratele său, Alexei Miranchuk, a înscris de două ori contra lui Juventus și apoi a făcut pasul spre Serie A, după transferul de la Atalanta.

Bayern a revenit în avantaj în minutul 79, după golul lui Joshua Kimmich. Mijlocașul de 25 de ani a înscris cu un șut superb, din afara careului. Campioana Germaniei ajunge la 6 puncte în grupa A. În celălalt meci, se întâlnesc de la ora 22:00 Atletico și Salzburg.

Lokomotiv: Guillherme - Corluka (Rajkovic 46), Rybus, Zhivoglyadov, Cerqueira - Ignatjev (Zhemaletdinov 76), Kulikov (Lisakovich 76), Miranchuk - Krychowiak, Smolov (Rybchinskiy 75) - Ze Luis.

Bayern: Neuer - Pavard, Sule, Alaba, Hernandez - Kimmich, Goretzka (Martinez 46) - Muller (Gnabry 46), Tolisso, Coman (Douglas Costa 69) - Lewandowski.

Un alt meci care s-a disputat în Estul Europei, din cauza temperaturilor scăzute, a fost cel dintre Șahtior și Internazionale Milano. După 3-2 cu Real Madrid, campioana Ucrainei a scos o remiză contra lui Inter, scor 0-0. Cele mai mari șanse de a înscrie le-a avut atacantul oaspeților, Romelu Lukaku.

De la ora 22:00 se dispută alte 6 partide din cadrul Ligii Campionilor. Prime va transmite meciul dintre Olympique Marseille și Manchester City.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Moscova, fotbal, Victorie
Tematic
Artur Ioniță, interviu exclusiv: ”Obiectivul meu era să rămân în Italia”


Загрузка...