Renato Usatîi

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale: Portretul lui Renato Usatîi

210
(reînnoit 16:13 02.10.2020)
Detalii despre candidatul la alegerile prezidențiale din data de 1 noiembrie din partea ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

CHIȘINĂU, 15 sept - Sputnik. Renato Usatîi s-a născut în data de  4 noiembrie 1978, în orașul Fălești. A crescut în familia a doi profesori de engleză.

În 1994 a fost admis la buget la Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți, pe care ulterior a și absolvit-o. Între anii 2000-2001 a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova.

Din 2005 până în prezent este președintele companiei „ВПТ-НН” din orașul Nijni Novgorod, Federația Rusă, iar din 2013 este senior vicepreședinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate din Moscova.

Renato Usatîi a fost căsătorit cu Carolina - fiica omului de afaceri și fostul politician Constantin Tampiza și are două fiice, Valeria și Alexandra (mezina). Acesta este posesorul unei mașini de model Rolls-Royce Wraith în valoare de 340 de mii de euro și a unor apartamente în Moscova și Chișinău.

Activitatea politică 

În prima parte a anului 2014, Usatîi a preluat partidul Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic și l-a redenumit în „Partidul Nostru”. În data de 10 iunie, Ministerul Justiției l-a anunțat că nu a aprobat schimbarea denumirii, siglei și președintelui partidului, invocând încălcarea procedurei statutare a partidului.

În august 2014 Usatîi a creat un nou partid, intitulat „PaRUs” (Partidul lui Renato Usatîi) cu care intenționa să participe la alegerile parlamentare din 2014 din Republica Moldova, însă pe 15 septembrie Ministerul Justiției a anunțat că nu a înregistrat partidul din cauza unor bănuieli că ar fi fost falsificate în jur de 30% din  semnături de pe lista membrilor. Ministerul de Interne a ridicat actele și a inițiat investigații.

În data de 30 septembrie 2014 Renato Usatîi a anunțat că va participa la alegerile parlamentare pe lista partidul politic ”Patria”, condus de fostul ambasador al Moldovei în România și fostul șef al aparatului prezidențial în perioada lui Petru Lucinschi, Emilian Ciobu.

© Sputnik / Miroslav Rotari
Renato Usatîi

În data de 26 noiembrie 2014, în baza unei sesizări din partea Inspectoratului General de Poliție, precum că Partidul „Patria” a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate, Comisia Electorală Centrală a propus Curții de Apel Chișinău să excludă din campania electorală Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi. A doua zi Curtea de Apel a decis excluderea partidului de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 2014 și respingerea contestației partidului „Patria” în acest sens.

În noaptea dintre 27 și 28 noiembrie Renato Usatîi a părăsit Republica Moldova, plecând la Moscova și publicând un mesaj video în care afirma că se teme că autoritățile Republicii Moldova intenționează să îl aresteze. La începutul lunii mai 2015, Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova și s-a înregistrat în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

La scrutinul din 14 iunie acesta a câștigat detașat cu 72,46% din voturi. A fost învestit oficial în funcția de primar al municipiului Bălți în data de 2 iulie 2015.

În data de 13 februarie 2018 Renato Usatîi a depus cererea de demisie din funcția de primar. În data de 15 februarie a aceluiași an Consiliul Municipal i-a aprobat cererea și interimatul i-a revenit viceprimarului Nicolai Grigorișin.

Ренато Усатый
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Renato Usatîi

În ianuarie 2016, Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat un dosar penal împotriva lui Usatîi pe faptul amenințărilor în adresa unor funcționari în cadrul protestelor. Inițiatorul dosarului a fost președintele țării Nicolae Timofti, care a făcut trimitere la amenințările din partea oponentului său politic cu vătămarea integrității corporale și a sănătății.

În data de 24 octombrie 2016, Judecătoria sectorului Centru a eliberat un mandat de arest pe numele lui Usatîi, învinuit de comandarea asasinării bancherului Gherman Gorbunțov în 2012, politicianul fiind anunțat în căutare și pe linia Interpol.

În data de 19 mai 2017 Renato Usatîi s-a adresat cu o solicitare în Interpol privind scoaterea sa din baza de date. Potrivit politicianului, dosarul penal are un caracter politic, iar procesul penal are loc cu încălcarea legilor și a procedurilor.

Comisia pentru controlul fișierelor Interpol a acceptat solicitarea în data de 29 mai 2017, iar pe 6 iunie 2017 a fost blocat accesul țărilor-membre Interpol la dosarul lui Usatîi.

O perioadă îndelungată, pe timpul guvernării lu Plahotniuc, Renato Usatîi a plecat din Moldova întucât se temea să nu fie reținut. Acesta a revenit la scurt timp după ce PDM a pierdut puterea. 

În nenumărate interviuri Renato Usatîi declara că este interesat să candideze la prezidențiale. Unicul lucru pe care îi împiedica atunci era condiția ca candidatul să aibă mai mult de 40 de ani. 

Renato Usatîi este candidatul la prezidențiale cu numărul unu în buletinul de vot, în urma tragerii la sorț. Renato Usatîi, Andrei Năstase și Andrian Candu au fost primii care au colectat semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii lor la alegerile prezidențiale.

Pentru alegerile din 1 noiembrie au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă. Este vorba de Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Andrian Candu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu, Violeta Ivanov, Ion Costaș, Constantin Oboroc, Igor Dodon, Serghei Toma și Alexandr Kalinin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

210
Tagurile:
Gherman Gorbunțov, biografie, portret, Renato Usatîi, Renato Usatâi, Usatîi Renato, prezidențiale, candidat, recunoaște
Tematic
Ciurea: Ce șanse are Usatîi să câștige alegerile prezidențiale
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

44
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

115
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Biserică

Duminica Mare: Care este adevărata semnificație a Rusaliilor