Foto simbol

Regimul fără vize cu UE pentru moldoveni, afectat de COVID-19: Discuție la Bruxelles

163
(reînnoit 17:05 10.09.2020)
Comisarul european pentru afaceri interne i-a spus ministrului Oleg Țulea că restricțiile de circulație introduse de statele UE din cauza pandemiei de COVID-19 vor fi eliminate în funcție de evoluția situației epidemiologice.

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Funcționarea regimului fără vize cu UE pentru moldoveni în contextul restricțiilor de circulație introduse din cauza pandemiei de COVID-19 a fost subiectul unei întrevederi avute de ministrul de Externe, Oleg Țulea, la Bruxelles.

Oleg Țulea a pledat „pentru întreprinderea eforturilor comune în vederea restabilirii treptate a liberei circulații în cadrul regimului fără vize cu Uniunea Europeană, care rămâne a fi afectată de restricțiile de călătorie impuse de COVID-19” la o întrevedere din 10 septembrie cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

Comisarul european s-a exprimat „în favoarea unei abordări coordonate din partea UE privind ridicarea restricțiilor introduse în contextul pandemiei, bazată pe criterii obiective și în special pe evoluția situației epidemiologice din statele terțe”, a informat Ministerul de Externe (MAEIE) de la Chișinău.

În perioada anilor 2014 - 2020, peste două milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au efectuat călătorii în statele din spațiul Schengen, înregistrând în total peste șase milioane de călătorii.

Posibilitatea moldovenilor de a călători fără viză în UE este deschisă din anul 2014 pentru aproximativ 2,5 milioane de posesori ai pașapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200 de mii de cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.

Ministrul de Externe, Oleg Țulea, efectuează în perioada 9-12 septembrie o vizită de lucru la Bruxelles (Regatul Belgiei), Luxemburg (Marele Ducat de Luxemburg) și Kassel (Germania).

Șeful diplomației moldovenești a mai avut la Bruxelles întrevederi cu David McAllister, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, cu ministrul belgian de Externe, Philippe Goffin, cu secretarul general adjunct  al NATO, Mircea Geoană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Moldoveni, UE, regim fara vize
Tematic
Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 
Viorica Dumbrăveanu s-a tratat de COVID-19: A convocat o ședință
Moldova va cumpăra încă 100 de mii de teste și 8 ambulanțe în lupta cu COVID-19
În ce condiții cetățenii Moldovei pot intra în Germania - restricții din cauza COVID-19
Curtea Constituțională

PSRM contestă legea prin care s-au acordat garanții de stat în urma furtului miliardului

41
PSRM a sesizat CC privind constituționalitatea legii din 2014, în urma căreia s-au acordat garanții de stat ce au dus la Furtul Miliardului.

CHIȘINĂU, 18 iunie - Sputnik. Deputații PSRM au semnat, astăzi, o adresare la Curtea Constituțională pentru a cere controlul constituționalității Legii în baza căreia Guvernul, în 2014, a emis garanții de stat pentru creditele de urgență din partea Băncii Naționale în sumă totală de 14,8 miliarde de lei.

 Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către socialistul Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă.

"Am apelat la CC ca să fie exercitat controlul constituționalității acestei Legi cu privire la miliarde furate. Considerăm că urmare acelor acțiuni s-a prejudiciat nu doar interesul public național, dar a fost atacat direct poporul Republicii Moldova. Considerăm că legea este neconstituțională. Solicităm Înaltei Curți să ia poziția clară referitor la protejarea drepturilor constituționale cetățenilor", a  declarat Vlad Batrîncea. 

Amintim că aceasta este a treia tentativă a socialiștilor să anuleze legislația ce prevede calea de restituire a miliardului furat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
furtul miliardului, PSRM, Curtea Constituţională
Tematic
Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului
De ce s-a dat bătălia între Sandu, Parlament și Curtea Constituțională


Загрузка...
imagine din arhivă

Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova

89
(reînnoit 10:48 18.06.2021)
Președintele PSRM Igor Dodon a precizat în cadrul emisiunii sale săptămânale câte doze de vaccin rusesc „Sputnik V” vor ajunge astăzi în țara noastră.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Aeronava care va aduce serul din Federația Rusă va ateriza la Chișinău vineri după ora 23:00. 

Precizăm că pe pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89


Загрузка...

Ceremonia de ieșire la pensie a pompierilor - Iată cum se desfășoară