Aleksander Lukașenko

Lukașenko: Nu am miliarde, singura mea avere este țara

87
Lukașenko susține că nu are miliarde, iar singura sa avere este țara și toate succesele pe care le-a obținut în perioada de aflare la conducerea acesteia.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Președintele Republicii Belarus, Aleksander Lukașenko, a declarat că nu are nicio avere în afară de țara lui pe care o conduce, nu deține miliarde precum fostul lui omolog ucrainean Piotr Poroșenko.

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

“Doar au rămas și la noi astfel de unghere. Și în Rusia ele există, toate acestea încă sovietice, alb-negru. Le-am adus în ordine. Este unul din motive pentru care umblu cu automatul… Nu doar pentru că sunt gata să o apăr prin orice mijloace. Nu am nimic în afară de asta. Dacă aș fi avut câteva miliarde, poate aș fi procedat ca Poroșenko. Desigur, nu gândesc în așa mod. Din momentul în care nu am astfel de miliarde, nu are de ce să-mi fie frică”, a declarat Lukașenko într-un interviu oferit posturilor rusești de televiziune.

Președintele afirmă că el și acasă spune: “Ascultați-mă, copii, dacă nu azi, atunci mâine”. “Cine știe când voi pleca la Domnul, când mă va chema… Când se încearcă să mă împiedice să fac ceva. Voi pleca cândva, probabil, însă nu voi permite distrugerea a ceea ce am creat împreună cu oamenii. Iată cu ce trăiesc și cum s-a schimbat această țară”, a spus Lukașenko.

El consider că în perioada conducerii sale Belarusul “s-a schimbat radical, a devenit o țară cu totul diferită”. Lukașenko a menționat că în calitatea lui de om de la țară, țăran și Fecioară conform horoscopului, îi place “să fie ordine peste tot”.

Președintele belarus a atras atenția că acum câțiva ani Belarus și Rusia au organizat la Moghiliov un forum al regiunilor.

“Eu îi spun – Vladimir Vladimirovici (Putin), zburați cu mine, în apropiere e satul meu unde m-am născut. Iată unde am mers, l-am cufundat în izvorul rece, care mereu are patru grade. Bunelul a construit cândva această cișmea… Și noi zburăm, iar eu îi spun – De ce tot privești pe fereastră. Din Moghiliov până în satul meu zborul durează vreo cinci minute… - La tine aici totul e curat, ordonat, câmpii și restul (a răspuns Putin n.r.). - Eu stau și mă gândesc, nici nu-ți imaginezi cu ce preț am obținut-o”, a adăugat Lukașenko.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
proteste, Belarus, Lukașenko
Tematic
Kremlinul a anunțat când este așteptat la Moscova liderul belarus Aleksandr Lukașenko
Proteste la Minsk

Video Minsk: Miliția a început reținerea protestatarilor

123
(reînnoit 16:57 26.09.2020)
Autoritățile i-au reținut pe câțiva participanți la acțiunile de protest neautorizate de la piața Komarovsk din Minsk, au anunțat pentru RIA Novosti responsabili din cadrul departamentului forțelor de ordine din capitala Belarus.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. "Câțiva oameni au fost reținuți pentru că au încălcat legislația privind manifestațiile de masă", a declarat un reprezentat al structurilor de apărare a ordinii publice pentru agenția de presă RIA Novosti.

Corespondentul RIA Novosti transmite de la locul evenimentelor că milițienii au reținut cel puțin trei femei. Una dintre ele este activista Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani. Femeia, care purta un tricolor alb-rolul-alb, a fost reținută de doi luptători din cadrul detașamentului de miliție cu destinație specială. În momentul reținerii, Nina Baghinskaia se împotrivea și striga.

Pentru ziua de astăzi opoziția din Belarus a planificat în Minsk un nou marș al femeilor. El trebuia să înceapă pe Piața Victoriei, dar cu o oră înainte de manifestație a fost închisă stația de metrou din preajma pieței. Atunci protestatarii au fost îndemnați pe un cont de Telegram să meargă la Piața Komarovsk, ca să-i păcălească pe milițieni.

În data de 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, la care, potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, a învins Lukașenko, care a acumulat 80,1 la sută din voturi. Potrivit legislației belaruse, inaugurarea președintelui ales trebuie să se desfășoare în două luni din ziua alegerilor, au declarat pentru RIA Novosti reprezentații CEC din Belarus.

Miercuri, în mod cu totul neașteptat, șeful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, Lidia Ermoșina, a anunțat pentru agenția de știri Belta că președintele ales, Alexandr Lukașenko, a intrat în exercițiu funcțiunii și că ea i-a înmânat legitimația de șef al statului. Ceremonia de învestire a avut loc în Palatul Independenței.

Opoziția contestă rezultatele alegerilor și desfășoară acțiuni de protest care au loc până în ziua de astăzi. În primele zile de protest, pe străzi au fost scoase forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care nu sunt de acord cu rezultatul scrutinului. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 130 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Autoritățile au confirmat că trei protestatari au decedat. Paralel cu acțiunile desfășurate împotriva lui Lukașenko, în Minsk au loc și manifestații în susținerea acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
Minsk, video, Rețineri, Arestări, proteste, belarus


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare peste hotare - câte vor fi

82
(reînnoit 16:40 26.09.2020)
Comisia Electorală Centrală s-a întrunit astăzi în ședință. Printre subiectele abordate este și numărul secțiilor de votare în afara țării.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 139 de secții de votare pentru scrutinul din 1 noiembrie, în afara țării. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi cu votul a opt membri.

Inițial, Comisia Electorală Centrală propune deschiderea a 145 de secții de votare în străinătate. Deși anterior CEC informa că 202 de secții de votare vor fi deschise în străinătate pentru alegerile prezidențiale.

Asta după ce 60 030 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil. Ulterior, Comisia a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă. 

Din totalul de 139 de secții, cele mai multe, 30 la număr, vor fi deschise în Italia. Alte 17 secții de votare se vor deschide în Federația Rusă, iar câte 12 în România și SUA. În Franța moldovenii vor putea vota în cadrul a 8 secții, cei din Marea Britanie în 7 secții, iar cei din Germania vor fi repartizați la 6 secții deschise pe teritoriul acestui stat. În Canada, Irlanda, Spania – câte 4 secții, Portugalia – 3 secții, Israel, Turcia și Ucraina – câte 2 secții. De asemenea, în alte 21 de state precum Grecia, Belgia și China va fi deschisă câte o secție de votare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Votare, Peste hotare, mai multe sectii de votare, Secții de votare, Secții, moldova, Alegeri prezidentiale, prezidentiale, alegeri


Загрузка...
Serghei Tarnovschi

Revenire de senzație pentru Serghei Tarnovschi la Cupa Mondială

32
(reînnoit 09:29 27.09.2020)
Canotorul Serghei Tarnovschi a revenit în stil de mare campion la competițiile internaționale după suspendarea de patru ani din cauza dopajului.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Sportivul de 23 de ani a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeged (Ungaria). El a triumfat pe distanța de 1000 metri cu rezultatul 3:51.33.

În 2016, Tarnovschi a fost suspendat patru ani de către forul internaţional de canotaj după ce a picat testul anti-doping, la câteva zile după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Distincția, care i-a fost retrasă, i-a revenit unui canotor din Rusia. În Ungaria, Serghei a concurat și la dublu împreună cu fratele său, Oleg Tarnovschi. Ei s-au clasat pe locul 5 pe distanța 500 metri.

Frații Tarnovschi sunt născuți la Lvov (Ucraina). În 2013 ei au primit cetățenia Republicii Moldova. Deja anul viitor, cel mai talentat dintre ei, Serghei Tarnovschi a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de tineret de la Nanjing.

Grație amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Serghei Tarnovschi are timp suficient să se pregătească cât mai bine pentru a doua Olimpiadă din cariera sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
Aur, canotor, Cupa Mondiala


Загрузка...