Igor Dodon candidează pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova

Este oficial! Igor Dodon candidează pentru un nou mandat de președinte

154
(reînnoit 19:31 09.09.2020)
Actualul șef de stat Igor Dodon candidează pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă la Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 9 sept - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea grupului de inițiativă care va colecta semnături în favoarea sa, pentru un nou mandat de șef al statului. 

Președintele grupului de inițiativă este socialistul Vlad Batrîncea. Anterior, Igor Dodon ezita să spună dacă va candida sau nu la prezidențialele din toamnă. Anunțul a fost făcut abia astăzi.

”Domnul Igor Dodon este candidat la funcția de președinte. Astăzi am avut ședința de constituire a grupului de inițiativă. Eu am fost desemnat în calitate de președinte al grupului de inițiativă. Avem cererea semnată de Igor Dodon”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.

După ce a depus actele la CEC, Igor Dodon a susținut un briefing.

„Am luat această decizie în urma susținerii din partea cetățenilor Republicii Moldova cu ferma convingere că este necesar să continuăm inițiativele social-economice lansate în perioada primului mandat al meu. (…) Sper foarte mult să fie o campanie corectă”, a declarat șeful statului.

Până la această oră, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea candidaților la funcția de președinte al țării. Este vorba despre Tudor Deliu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu, Andrian Candu, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă, Violeta Ivanov, Constantin Oboroc și Ion Costaș. 

Alți pretendenți la fotoliul de șef de stat au reușit deja să colecteze semnăturile necesare pentru înregistrarea candidaturii. Este vorba despre liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Comisia Electorală Centrală a stabilit anterior și ordinea înscrierii în buletinul de vot a primilor doi candidați la funcția de șef de stat. Astfel, liderul formațiunii Partidul Nostru va fi primul în buletin, conform tragerii la sorți organizate de CEC, iar al doilea în buletinul de vot va fi Andrei Năstase.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura în data de 1 noiembrie 2020. Din data de 1 septembrie până în data de 1 octombrie cadidații pot depune actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Acestea pot avea între 25 și 100 de membri. Misiunea lor este să colecteze semnături în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

154
Tagurile:
președinte, candidat, Igor Dodon
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (113)
Donald Trump

Cine îi vrea moartea lui Trump? Președintele a primit otravă

113
Președintele american Donald Trump a primit un pachet cu otravă prin poștă. Presa internațională scrie că ar fi vorba despre o tentativă de omor asupra liderului de la Casa Albă.

CHIȘINĂU, 20 sept. - Sputnik. Un pachet care conţinea ricină, o otravă foarte periculoasă, a fost trimis la Casa Albă. Acesta însă a fost interceptat de forţele de ordine. Potrivit CNN, FBI şi Serviciul Secret investighează incidentul şi au două teste pe substanţa din pachet, confirmând că acesta conţinea ricină.

Pachetele şi corespondenţa pentru Casa Albă sunt verificate într-o unitate din afara sediului. Nu este prima dată când Trump este ţinta unui atac cu ricină. Scrisori care conţin ingrediente de ricină au mai fost trimise preşedintelui american şi unor şefi ai Pentagonului în 2018. Atunci, de asemenea, au fost interceptate, iar un bărbat din Utah, William Clyde Allen III, a fost învinuit că le-a trimis.

I s-a întâmplat, de altfel, nu doar lui Trump, dar și predcesorului său. Actriţa Shannon Guess Richardson a fost condamnată în 2014 pentru că a trimis scrisori care conţin ricină preşedintelui Barack Obama, precum şi primarului din New York, Michael Bloomberg.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
Otravă, președinte, Trump
Tematic
Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU
Cum a comentat Trump cazul Navalnîi


Загрузка...
Roman Mihăieș

Mihăieș: Cum poate fi oprit traseismul politic în Moldova

50
(reînnoit 10:25 20.09.2020)
Trecerea deputaților moldoveni dintr-o fracțiune în alta a devenit o practică ce definește forul legislativ al țării. Analistul politic Roman Mihăieș a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova cum poate fi prevenit traseismul politic. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. În cadrul emisiunii „Expertiza” de la Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a remarcat că în Parlamentul Moldovei s-a înrădăcinat o practică fără precedent - cetățenii aleg deputații în paza programelor prezentate de partidele care i-au înaintat, iar apoi aleșii uită de promisiunile făcute și pleacă la alte fracțiuni.

Roman Mihăieș a explicat cum poate fi oprit traseismul politic. 

„Situația a ajuns la absurd, deja este cunoscut chiar și prețul pentru un „suflet” de deputat. Exustă o modalitate radicală de a soluționa această problemă - de a modifica Constituția. Dar este puțin probabil să fie aprobat acest lucru de către Comisia de la Veneția. Acolo consideră că deputatul este mai întâi de toate „slujitor al poporului”, nu al partidului”, a menționat analistul politic. 

Potrivit expertului, se poate găsi o cale de mijloc în această situație. Mihăieș propune să i se interzică unui deputat, atunci când părăsește fracțiunea, să se alăture altei. 

„Trebuie fixat în legislație acest lucru - dacă parlamentarul refuză să-și depună mandatul, atunci el trebuie să devină independent”, consideră expertul. 

Potrivit analistului, o astfel de normă va permite respectarea procedurii democratice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
Moldova, politică, Roman Mihăieș
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Igor Dodon susține că s-au plătit sume exorbitante pentru traseismul politic


Загрузка...
Lidia Kulikovschi

Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

0
(reînnoit 12:46 20.09.2020)
Chiar dacă unii consideră că au trecut demult vremurile în care cărțile se citeau cu ardoare, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că și tinerii de azi sunt pasionați de lectură.
Ce cărți preferă să citească actuala generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor. De această părere este una dintre cele mai cunoscute specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris și circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le caută copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

Lidia Kulikovschi menționează că tinerii citesc nu doar cărți tipărite. Ia amploare un nou trend - de a citi cărți electronice pe aplicații mobile. 

"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. Ea consideră că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii, așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului, "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tineri, bibliotecă, cărți
Tematic
Tinerii, atrași de lectură: Ce cărți preferă să citească actuala generație


Загрузка...