Heiko Maas

Șeful diplomației germane: Rusia se află în fața unei provocări

114
(reînnoit 09:05 06.09.2020)
Rusia se află acum în fața unei provocări, așteptăm acțiuni în cazul Navalnîi, a declarat ministrul federal de Externe.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Ministrul de Externe al RFG, Heiko Maas, a declarat că așteaptă ”în zilele apropiate” acțiuni de la Rusia în legătură cu cazul lui Alexei Navalnîi, în caz contrar Berlinul va discuta cu partenerii luarea unor măsuri de răspuns.

”Ultimaturile nu ajută pe nimeni să se miște înainte. Însă dacă în zilele apropiate nu vor urma explicații din partea Rusiei, va trebui să discutăm un răspuns cu partenerii noștri”, a declarat ministrul într-un interviu pentru tabloidul  Bild am Sonntag, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui Maas, ”atacul” asupra lui Navalnîi a fost comis ”cu utilizarea unei substanțe chimice de luptă letale, interzise internațional”. Fiind întrebat cât de sigur este că în spatele situației cu Navalnîi se află statul rus, Maas a răspuns: ”Există multe semne în acest sens, de aceea partea rusă se află acum în fața unei provocări”.

Donald Trump
© AP Photo / Alex Brandon

”Ne punem mari speranțe în Guvernul rus în ceea ce ține de descoperirea acestei crime grave. Dacă acesta nu are nicio atribuție la atac, este în propriile sale interese să dovedească acest fapt”, a adăugat Maas.

Ministerul rus de Externe a venit ieri ci o reacție în legătură cu ”declarațiile ostile” ale unor țări în legătură cu situația lui Aleksei Navalnî.

“Constatăm o multitudine de declarații ostile în raport cu Rusia în privința situației legate de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi. Am atras atenția, în special, la declarația comună la acest subiect a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, și a ministrului Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian”, este menționat în declarația MAE al Rusiei.

“În legătură cu aceste afirmații categorie, potrivit cărora compușii chimici neurotoxici, clasificat în occident ca “Noviciok”, au fost dezvoltați la noi, ținem să reamintim următoarele. În decursul a câtorva ani, asupra acestor compuși, care fac parte din acest grup larg de substanțe chimice, au lucrat specialiștii mai multor state occidentale și structurilor specializate ale NATO. În SUA, spre exemplu, autorilor tehnologiilor de utilizare a acestora în luptă le-au fost eliberate oficial peste 150 de patente”, menționează diplomația rusă

Detalii în cazul Navalnîi

În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Chiar în ziua spitalizării acestuia, Poliția și Procuratura au început investigațiile.

Dmitri Peskov a declarat că Rusia este interesată și vrea să clarifice situația, însă pentru asta este nevoie de informație din Germania. Acțiunile de investigație pe cazul Navalnîi de facto se desfășoară, iar dacă se va confirma prezența substanței toxice, ancheta va fi deschisă și de jure, a afirmat purtătorul de cuvânt aș șefului statului rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
Germania, Heiko Maas, Aleksei Navalnîi
Tematic
Expert: Organele interne ale lui Navalnîi nu au fost afectate
Moscova a reacționat la declarațiile Occidentului în situația cu Navalnîi
Valute, salarii, economie

Mesaje pentru economiști de la Chicu și Greceanîi Detalii

15
(reînnoit 10:52 27.09.2020)
Astăzi, în ultima zi de duminică a lunii septembrie, în Republica Moldova este marcată Ziua Economistului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Economistului. Cu această ocazie prim-ministrul Republicii Moldova, dar și președintele Parlamentului au transmis mesaje de felicitare pentru toți angajații din această sferă.

„Economiștii sunt necesari peste tot - de la instituții preșcolare, până la companii multinaționale, iar de eficiența muncii Dvs. depinde succesul întreprinderilor, prosperarea țării, bunăstarea cetățenilor”, este menționat în mesajul lui Ion Chicu.

Acesta mai spune că reprezentanții acestui domeniu sunt persoane care manifestă competență prin precizie, răbdarea prin abordare strategică și de perspectivă.

Potrivit premierului, Guvernul menține o comunicare continuă cu profesioniștii din domeniu pentru a elabora modele sigure și eficient de dezvoltare durabilă a economiei naționale.

În mesajul său, Zinaida Greceanîi, spune că profesia de economist este una foarte importantă în cadrul întreprinderilor și organizațiilor, administrațiilor publice, proiectelor internaționale, instituțiilor de învățământ.

Președintele Parlamentului este de părere că angajații în domeniul economiei din țara noastră contribuie la dezvoltarea strategică a regiunilor, creșterea nivelului de trai al cetățenilor, iar progresul în țară depinde, în mare parte, de munca bine organizată și eficientă a economiștilor. 

„Astăzi, în timp ce toată lumea privește medicii și savanții cu speranța că vor salva omenirea de virus, economiștii sunt priviți ca o speranță pentru salvarea economiilor afectate de criză. Ca și majoritatea statelor, Moldova se confruntă cu recesiunea. În cel de-al doilea trimestru PIB-ul s-a diminuat cu aproape 11 la sută față de perioada similară a anului precedent. În aceste circumstanțe, se impun noi paradigme de utilizare eficientă și rațională a mijloacelor financiare și de creștere a resurselor tehnico-materiale, iar economia bazată pe cunoaștere a devenit actuală ca niciodată”, este precizat în mesajul Zinaidei Greceanîi.

Șefa Legislativului este convinsă că economiștii din Republica Moldova vor depune toate eforturile și  ingeniozitatea pentru a menține ordinea economică, pentru a transforma criza în oportunitate și pentru a asigura dezvoltarea durabilă a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
economia țării, Economia RM, economiști, Economie


Загрузка...
Urna de votare

Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi

86
(reînnoit 09:39 27.09.2020)
Comisia Electorală Centrală a decis numărul secțiilor de votare pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală a constituit 42 secții de votare. Potrivit deciziei CEC, pentru menținearea ordinii publice în aceste localități va fi implicat Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului Electoral.

Totodată, Comisia face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.

Amintim, Comisia Electorală Centrală a decis și deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, din 202 câte a propus anterior, pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Cele mai multe secții, 30 la număr, vor fi deschise în Italia.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
secții de votare în RM, votare online, Votare directă, Secție de votare


Загрузка...