Vladimir Putin

Președintele Franței, dezvăluiri după o întâlnire cu Putin: “Îţi cer să-l cedezi Rusiei!”

2057
(reînnoit 07:44 06.09.2020)
„Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”

BUCUREȘTI, 6 sept – Sputnik. Cunoscutul scriitor Dan Ciachir a prezentat pasaje dintr-o carte de memorii a președintelui francez Nicolas Sarkozy, ”Le Temps des Tempêtes” (Vremea furtunilor) care se referă la anii 2007-2012, perioada mandatului său.

Un mandat dificil, marcat de trauma crizei economice – și de atacul asupra Libiei, cu controversata implicare directă a președintelui francez.

Cartea este un succes, Dan Ciachir precizând, în articolul publicat de DC News, că revista „Le Point” ”consemna că în decurs de o lună, de când a apărut, din ”Vremea furtunilor” s-a vândut 200.000 de exemplare”!

O amintire extrem de interesantă o povestește președintele francez după întâlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin.

Scriitorul Dan Ciachir este surprins de impresia de excepție pe care Putin i-a făcut-o lui Sarkozy, în total contrast cu cea creată de liderii europeni.

Chiachir notează - ”Dacă descrierea Angelei Merkel era previzibilă şi lipsită de relief, modul cordial în care este zugrăvit Putin surprinde” – și redă un pasaj din textul lui Sarkozy:

”Vladimir Putin are o voce care nu corespunde prin nimic caracterului său. O voce dulce, plată, fără putere, nici farmec aparte. Întotdeauna m-a surprins acest contrast. De câte ori l-am întâlnit pe preşedintele rus, care este realmente o personalitate carismatică, autoritară şi puternică, repetam această remarcă”.

Mai mult, Nicolas Sarkozy comentează: ”Este o plăcere să te întreţii cu el. Ştie să asculte, plin de curtenie, fără morgă, simpatic şi înclinat spre surâs şi râs”.

”Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”, scrie Sarkozy.

Dar, atenție la o întâmplarea relatată de Sarkozy și care este semnificativă pentru Putin și gândirea sa profund atașată unor valori adevărate! Putin i-a adresat lui Sarkozy o rugăminte, cu caracter de serviciu personal, de favoare:

”Nicolas, vreau să-ţi cer un serviciu. Este ceva foarte important pentru mine întrucât priveşte Biserica Ortodoxă Rusă. Tu ştii că inclusiv în perioada comunistă ea a rezistat. Dacă noi ne-am revenit atât de repede după 80 de ani de comunism, este pentru că Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus. Este de mare însemnătate pentru mine ceea ce vreau să te rog”.

După această introducere lungă, după care te-ai fi așteptat la cine știe ce cerere de retrocedare, pe modelul unor state sau comunități, Putin și-a surprins interlocutorul:

”E vorba de un teren din inima Parisului aparţinând statului francez”, a spus Putin, formulând scurt și la obiect: ”Îţi cer să-l cedezi Rusiei, plătim preţul care trebuie, şi să autorizezi să construim acolo o biserică ortodoxă şi un centru cultural legat de ea”.

Reacția lui Nicolas Sarkozy, surprins de cererea puternicului președinte rus, spune totul… ca și urmarea!

”Am acceptat pe loc...”, a spus Sarkozy, iar Dan Ciachir completează: ”În pofida tergiversărilor primarului de atunci al Parisului, superba biserică cu dimensiuni de catedrală a fost terminată în urmă cu câțiva ani”.

Concluzia, după lecturarea acestui pasaj despre impresia lăsată de Putin, este simplă: așa arată un adevărat conducător al unei națiuni, un conducător care apără țara din toate punctele de vedere, inclusiv cele spirituale – credința și Biserica Națională!

Ideea forță - ”Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus” – spune multe despre președintele Rusiei, dar și despre cei care, la fiecare rând de alegeri, îi acordă încrederea lor deplină. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2057
Tagurile:
dezvăluiri, Nicolas Sarkozy, Putin
Tematic
Ziua Națională a Franței, pentru prima oară fără defilarea de pe Champs-Elysées după 1945
Drapelele Federației Ruse și UE

UE vrea iasă din „spirala negativă” în relațiile cu Moscova

14
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene vor dedica o parte a summitului care va avea loc joi și vineri la Bruxelles stabilirii unei noi strategii în raport cu Rusia pentru a încerca să iasă din „spirala negativă” în relațiile UE - Moscova.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. La opt zile după ce președinții Vladimir Putin și Joe Biden au avut o întrevedere la Geneva, Franța și Germania au sugerat miercuri organizarea unui summit UE-Rusia ca modalitate de îmbunătățire a relaţiilor afectate de crizele din Ucraina și Belarus, de chestiunea presupusei încălcări a drepturilor omului și de închiderea lui Alexeï Navalnîi.

UE a suspendat reuniunile la nivel înalt cu Moscova de la revenirea peninsulei Crimeea la Rusia în primăvara anului 2014.

În fața Bundestagului, cancelarul german a insistat asupra necesității ca cele 27 de state membre să încerce un contact direct cu Moscova și să creeze un spaţiu pentru dialog.

La reuniunea Consiliului European, care va avea şi o agendă dedicată relațiilor cu Turcia, politicii migraționiste și planului de redresare post-COVID, liderii UE vor lua în considerare un raport al Înaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, cu privire la orientările strategice în viitoarea relaţie cu Moscova.

În acest document, serviciul diplomatic european avertizează cu privire la o „spirală negativă” în care se afundă legăturile dintre Bruxelles și Moscova, cu sancțiuni din partea ambelor părți. El propune ca noua stratege să se bazeze pe trei axe: „a riposta, a constrânge, a se angaja”.

„Din confruntarea ideilor apare înțelegerea”, a comentat un înalt diplomat european, îndoindu-se în acelaşi timp că o relație bazată pe încredere s-ar putea forma brusc între cele două părți.

Emmanuel Macron încercase fără succes, în septembrie 2019, să promoveze o îmbunătăţire a legăturilor cu Moscova prin primirea lui Vladimir Putin la Fort Brégançon, potrivit Sputnik France. 

Pentru unii diplomați europeni, îmbunătățirea relațiilor cu Moscova este o condiție prealabilă pentru organizarea unui summit cu președintele rus.

Dar chestiunile sensibile rămân. UE urmează să facă publică joi sau vineri o listă detaliată a sancțiunilor economice împotriva Belarusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Moscova, relații, Rusia, UE
Tematic
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului
Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia


Загрузка...
Imagine din arhivă

Comisia Unificată de Control a comentat acțiunile unioniștilor la Varnița

97
(reînnoit 17:01 24.06.2021)
Activiștii partidului unionist AUR au organizat o acțiune de PR și au cerut să li se permită să intre în Transnistria „pentru a face agitație electorală”.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Acțiunile reprezentanților partidului unionist AUR la granița administrativă cu Transnistria pot deveni un factor în destabilizarea situației din Zona de Securitate.

Declarația a fost făcută de copreședintele Comisiei mixte de control din Transnistria, Oleg Belyakov.

„Vedem că anumite forțe din Republica Moldova încearcă să destabilizeze situația din Zona de Securitate. Ieri, la ora 15.30, un autobuz a sosit la punctul de control Varnița-Bender, din care au ieșit mai mulți cetățeni îmbrăcați în uniforme corespunzătoare, cu steaguri corespunzătoare, și au organizat un blocaj al punctului de control, au opus rezistență forțelor de aplicare a legii care slujesc acolo. Adică, în principiu, au organizat revolte în masă", a spus Belyakov.

Copreședintele CUC a declarat că partea transnistreană s-a oferit să trimită observatori militari la locul evenimentelor în legătură cu activitatea sporită a forțelor de ordine din zona cu un regim de securitate sporit.

Ce au făcut unioniștii la Varnița

Activiștii Alianței pentru Unirea Românilor - partidul unionist AUR, care candidează la alegerile parlamentare, au petrecut noaptea în corturi la punctul de trecere a frontierei administrative cu Transnistria.

Autobuzul cu activiști s-a oprit la ieșirea din Varnița. Reprezentanții AUR au declarat că merg la Bender „pentru a face agitație electorală”. Anterior, au încercat să călătorească în același autobuz cu simbolurile formațiunii politice la Râbnița.

Reprezentanții forțelor de menținere a păcii și ale biroului ombudsmanului au ajuns la punctul de control și au discutat cu activiștii.

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului.

Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
unioniști, Aur, Transnistria, Varnița, Comisia Unificată de Control
Tematic
Accident înfiorător la Tiraspol. O femeie a fost călcată de troleibuz


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Încă două persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat