Vladimir Putin

Președintele Franței, dezvăluiri după o întâlnire cu Putin: “Îţi cer să-l cedezi Rusiei!”

2032
(reînnoit 07:44 06.09.2020)
„Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”

BUCUREȘTI, 6 sept – Sputnik. Cunoscutul scriitor Dan Ciachir a prezentat pasaje dintr-o carte de memorii a președintelui francez Nicolas Sarkozy, ”Le Temps des Tempêtes” (Vremea furtunilor) care se referă la anii 2007-2012, perioada mandatului său.

Un mandat dificil, marcat de trauma crizei economice – și de atacul asupra Libiei, cu controversata implicare directă a președintelui francez.

Cartea este un succes, Dan Ciachir precizând, în articolul publicat de DC News, că revista „Le Point” ”consemna că în decurs de o lună, de când a apărut, din ”Vremea furtunilor” s-a vândut 200.000 de exemplare”!

O amintire extrem de interesantă o povestește președintele francez după întâlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin.

Scriitorul Dan Ciachir este surprins de impresia de excepție pe care Putin i-a făcut-o lui Sarkozy, în total contrast cu cea creată de liderii europeni.

Chiachir notează - ”Dacă descrierea Angelei Merkel era previzibilă şi lipsită de relief, modul cordial în care este zugrăvit Putin surprinde” – și redă un pasaj din textul lui Sarkozy:

”Vladimir Putin are o voce care nu corespunde prin nimic caracterului său. O voce dulce, plată, fără putere, nici farmec aparte. Întotdeauna m-a surprins acest contrast. De câte ori l-am întâlnit pe preşedintele rus, care este realmente o personalitate carismatică, autoritară şi puternică, repetam această remarcă”.

Mai mult, Nicolas Sarkozy comentează: ”Este o plăcere să te întreţii cu el. Ştie să asculte, plin de curtenie, fără morgă, simpatic şi înclinat spre surâs şi râs”.

”Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”, scrie Sarkozy.

Dar, atenție la o întâmplarea relatată de Sarkozy și care este semnificativă pentru Putin și gândirea sa profund atașată unor valori adevărate! Putin i-a adresat lui Sarkozy o rugăminte, cu caracter de serviciu personal, de favoare:

”Nicolas, vreau să-ţi cer un serviciu. Este ceva foarte important pentru mine întrucât priveşte Biserica Ortodoxă Rusă. Tu ştii că inclusiv în perioada comunistă ea a rezistat. Dacă noi ne-am revenit atât de repede după 80 de ani de comunism, este pentru că Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus. Este de mare însemnătate pentru mine ceea ce vreau să te rog”.

După această introducere lungă, după care te-ai fi așteptat la cine știe ce cerere de retrocedare, pe modelul unor state sau comunități, Putin și-a surprins interlocutorul:

”E vorba de un teren din inima Parisului aparţinând statului francez”, a spus Putin, formulând scurt și la obiect: ”Îţi cer să-l cedezi Rusiei, plătim preţul care trebuie, şi să autorizezi să construim acolo o biserică ortodoxă şi un centru cultural legat de ea”.

Reacția lui Nicolas Sarkozy, surprins de cererea puternicului președinte rus, spune totul… ca și urmarea!

”Am acceptat pe loc...”, a spus Sarkozy, iar Dan Ciachir completează: ”În pofida tergiversărilor primarului de atunci al Parisului, superba biserică cu dimensiuni de catedrală a fost terminată în urmă cu câțiva ani”.

Concluzia, după lecturarea acestui pasaj despre impresia lăsată de Putin, este simplă: așa arată un adevărat conducător al unei națiuni, un conducător care apără țara din toate punctele de vedere, inclusiv cele spirituale – credința și Biserica Națională!

Ideea forță - ”Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus” – spune multe despre președintele Rusiei, dar și despre cei care, la fiecare rând de alegeri, îi acordă încrederea lor deplină. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2032
Tagurile:
dezvăluiri, Nicolas Sarkozy, Putin
Tematic
Ziua Națională a Franței, pentru prima oară fără defilarea de pe Champs-Elysées după 1945
Proteste la Minsk

Video Minsk: Miliția a început reținerea protestatarilor

122
(reînnoit 16:57 26.09.2020)
Autoritățile i-au reținut pe câțiva participanți la acțiunile de protest neautorizate de la piața Komarovsk din Minsk, au anunțat pentru RIA Novosti responsabili din cadrul departamentului forțelor de ordine din capitala Belarus.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. "Câțiva oameni au fost reținuți pentru că au încălcat legislația privind manifestațiile de masă", a declarat un reprezentat al structurilor de apărare a ordinii publice pentru agenția de presă RIA Novosti.

Corespondentul RIA Novosti transmite de la locul evenimentelor că milițienii au reținut cel puțin trei femei. Una dintre ele este activista Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani. Femeia, care purta un tricolor alb-rolul-alb, a fost reținută de doi luptători din cadrul detașamentului de miliție cu destinație specială. În momentul reținerii, Nina Baghinskaia se împotrivea și striga.

Pentru ziua de astăzi opoziția din Belarus a planificat în Minsk un nou marș al femeilor. El trebuia să înceapă pe Piața Victoriei, dar cu o oră înainte de manifestație a fost închisă stația de metrou din preajma pieței. Atunci protestatarii au fost îndemnați pe un cont de Telegram să meargă la Piața Komarovsk, ca să-i păcălească pe milițieni.

În data de 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, la care, potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, a învins Lukașenko, care a acumulat 80,1 la sută din voturi. Potrivit legislației belaruse, inaugurarea președintelui ales trebuie să se desfășoare în două luni din ziua alegerilor, au declarat pentru RIA Novosti reprezentații CEC din Belarus.

Miercuri, în mod cu totul neașteptat, șeful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, Lidia Ermoșina, a anunțat pentru agenția de știri Belta că președintele ales, Alexandr Lukașenko, a intrat în exercițiu funcțiunii și că ea i-a înmânat legitimația de șef al statului. Ceremonia de învestire a avut loc în Palatul Independenței.

Opoziția contestă rezultatele alegerilor și desfășoară acțiuni de protest care au loc până în ziua de astăzi. În primele zile de protest, pe străzi au fost scoase forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care nu sunt de acord cu rezultatul scrutinului. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 130 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Autoritățile au confirmat că trei protestatari au decedat. Paralel cu acțiunile desfășurate împotriva lui Lukașenko, în Minsk au loc și manifestații în susținerea acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Minsk, video, Rețineri, Arestări, proteste, belarus


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare peste hotare - câte vor fi

81
(reînnoit 16:40 26.09.2020)
Comisia Electorală Centrală s-a întrunit astăzi în ședință. Printre subiectele abordate este și numărul secțiilor de votare în afara țării.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 139 de secții de votare pentru scrutinul din 1 noiembrie, în afara țării. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi cu votul a opt membri.

Inițial, Comisia Electorală Centrală propune deschiderea a 145 de secții de votare în străinătate. Deși anterior CEC informa că 202 de secții de votare vor fi deschise în străinătate pentru alegerile prezidențiale.

Asta după ce 60 030 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și domiciliați în stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil. Ulterior, Comisia a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă. 

Din totalul de 139 de secții, cele mai multe, 30 la număr, vor fi deschise în Italia. Alte 17 secții de votare se vor deschide în Federația Rusă, iar câte 12 în România și SUA. În Franța moldovenii vor putea vota în cadrul a 8 secții, cei din Marea Britanie în 7 secții, iar cei din Germania vor fi repartizați la 6 secții deschise pe teritoriul acestui stat. În Canada, Irlanda, Spania – câte 4 secții, Portugalia – 3 secții, Israel, Turcia și Ucraina – câte 2 secții. De asemenea, în alte 21 de state precum Grecia, Belgia și China va fi deschisă câte o secție de votare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
Votare, Peste hotare, mai multe sectii de votare, Secții de votare, Secții, moldova, Alegeri prezidentiale, prezidentiale, alegeri


Загрузка...
Молдавские каноисты Сергей Тарновский и Олег Тарновский

Revenire de senzație pentru Serghei Tarnovschi la Cupa Mondială

0
(reînnoit 09:24 27.09.2020)
Canotorul Serghei Tarnovschi a revenit în stil de mare campion la competițiile internaționale după suspendarea de patru ani din cauza dopajului.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Sportivul de 23 de ani a câștigat medalia de aur la Cupa Mondială de caiac-canoe de la Szeged (Ungaria). El a triumfat pe distanța de 1000 metri cu rezultatul 3:51.33.

În 2016, Tarnovschi a fost suspendat patru ani de către forul internaţional de canotaj după ce a picat testul anti-doping, la câteva zile după ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Distincția, care i-a fost retrasă, i-a revenit unui canotor din Rusia. În Ungaria, Serghei a concurat și la dublu împreună cu fratele său, Oleg Tarnovschi. Ei s-au clasat pe locul 5 pe distanța 500 metri.

Frații Tarnovschi sunt născuți la Lvov (Ucraina). În 2013 ei au primit cetățenia Republicii Moldova. Deja anul viitor, cel mai talentat dintre ei, Serghei Tarnovschi a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de tineret de la Nanjing.

Grație amânării cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Serghei Tarnovschi are timp suficient să se pregătească cât mai bine pentru a doua Olimpiadă din cariera sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aur, canotor, Cupa Mondiala


Загрузка...