Создатель крупнейшей мировой социальной сети Facebook Марк Цукерберг

Zuckerberg susține în SUA, după alegeri sunt posibile dezordini în masă

60
(reînnoit 09:53 05.09.2020)
Șeful companiei Facebook, Mark Elliot Zuckerberg, a declarat într-un interviu pentru publicația Axios că în SUA, în perioada dintre desfășurarea alegerilor și anunțarea rezultatelor lor, sunt posibile dezordini în masă.

CHIȘINĂU, 4 sept- Sputnik. "Am putea să nu aflăm care sunt rezultatele finale în noaptea din ziua alegrilor.

Stindardul Victoriei pe Reichstag
© Sputnik / Владимир Гребнев
Un lucru pe care noi și alte media trebuie să înceapă să-l facă este să pregătim populația să înțeleagă că nu este nimic antilegal în faptul că, în cadrul acestor alegeri, numărarea voturilor va dura câteva zile sau chiar săptămâni. Există un risc sporit că vor începe dezordini în masă în perioadă dintre votare și anunțarea rezultatelor, după care eu cred noi trebuie să facem tot ce este posibil pentru a reduce șansele ca să înceapă dezordinile, violența după aceste alegeri", a declarat Mark Zuckerberg pentru publicația Axios, fiind citat de RIA Novosti.

Anterior el a declarat că Facebook va bloca publicitatea politică în ultima săptămână de până la alegeri, care se vor desfășura în data de 3 noiembrie. De asemenea Facebook elaborează un șir de măsuri care vor fi puse în acțiune în primele zile și săptămâni după alegeri. Acestea au să constea în faptul că vor marca mesajele care vor pune la îndoială legitimitatea rezultatelor alegerilor sau legitimitatea metodei de votare. El a spus că dacă un candidat sau echipa unui candidat va încerca să-și anunțe victoria în alegeri până la anunțarea rezultatelor oficiale, rețeaua de socializare va marca acest mesaj cu un alt mesaj în care va fi indicat faptul că rezultatele oficiale încă nu au fost anunțate.     

În luna iunie șeful companiei Facebook, Mark Elliot Zuckerberg, a declarat că această rețea de socializare a lansat o campanie de informare a populației despre preconizatele alegeri prezidențiale din SUA și a elaborat mecanismul de a dezactiva mesajele care conțin propagandă electorală. După care Facebook și Instagram au lansat un centrul informațional online care le oferă posibilitatea internauților să se informeze cu privire la alegerile prezidențiale și să ajute în lupta contra informației false privind votarea.

La alegerile prezidențiale din SUA candidează actualul președinte, Donald Trump, și contracandidatul din partea democraților, Joe Biden.

Facebook este una dintre cele mai mari rețele sociale din lume. Ea a fost înființată în 2004 de studentul american de 19 ani Mark Elliot Zuckerberg. Instagram este o aplicație oferită gratis pentru a posta fotografii și filmulețe și pentru a le răspândi inclusiv pe alte rețelele de socializare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
face, Mark Zuckerberg
Ian Lisnevschi

Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

37
(reînnoit 21:41 30.09.2020)
Salarii și pensii mai mari – asta promit unii candidați la alegerile prezidențiale. Ce promisiuni pot face în realitate politicienii și care sunt de fapt atribuțiile președintelui?
Atribuțiile președintelui: Unii candidați promit imposibilul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Ian Lisnevschi a declarat că unii candidați la alegerile prezidențiale din această toamnă vin cu diverse promisiuni care de fapt depășesc atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Potrivit lui, în mare parte, politicienii pun accent pe așteptările și nevoile oamenilor, precum majorarea salariilor sau a pensiilor. Aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării. Unii candidați la prezidențiale fac uz de declarații cu tentă populistă doar pentru a atrage mai multe voturi.

"Președintele nu are aceste atribuții decât dacă nu are susținerea Parlamentului, care va accepta aceste majorări numai în condițiile în care președintele are o conlucrare bună cu Legislativul", a explicat Lisnevschi.

În opinia politologului, o declarație reală pe care poate și trebuie să o facă candidații la funcția de președinte este să promită că vor respecta și vor apăra imaginea Republicii Moldova.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

CEC a înregistrat până în prezent șase pretendenți la fotoliul de șef al statului. Este vorba de președinta PAS Maia Sandu, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
președinte, candidați, alegeri prezidenţiale
Tematic
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură


Загрузка...
Parlament

Ce partide vor ajunge în viitorul Parlament expert

82
(reînnoit 21:06 30.09.2020)
Politologul Igor Volnițchi a făcut în studioul Sputnik Moldova pronosticuri cu privire la componența viitorului organ legislativ al țării.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Ce configurație va avea următorul Parlament al țării – la această întrebare deloc simplă a încercat să răspundă în studioul Sputnik Moldova analistul politic Igor Volnițchi.

”Este clar că Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate vor fi prezenți în viitorul parlament, și cu un astfel de număr de deputați care le va permite să pretindă la deținerea puterii. În cadrul unei coaliții sau de sine stătător”, a declarat politologul.

De altfel, potrivit expertului, este destul de mare probabilitatea că în noul Parlament vor mai accede încă două partide.

”Dacă e să vorbim de alte partide, cred că este mare probabilitatea să vedem în viitorul Parlament Partidul ”Șor”, care este destul de activă în teritoriu. Este mare probabilitatea că pragul va fi depășit și de Partidul Democrat, care a decis să nu participe la alegerile prezidențiale, păstrând în felul acesta o anumită intrigă”, a menționat Volnițchi.

Este interesantă și soarta liberalilor și a liberal-democraților, analistul este de părere că ar fi prematur să-i scoatem pe aceștia din calcului politic. Situația s-ar putea întoarce în favoarea acestora.

”În ceea ce ține de partidele lui Năstase și Usatîi, prezența lor în viitorul Parlament depinde de faptul cum se vor manifesta la alegerile prezidențiale. Cât privește Partidul Liberal-democrat și chiar Partidul Liberal, viitorul lor depinde de modul în care se vor manifesta la alegerile prezidențiale cei care sunt acum lideri în simpatiile electoratului pe segmentul de dreapta. Dacă Maia Sandu va pierde alegerile iar Andrei Năstase va avea un rezultat prost, atunci este posibil ca o parte din simpatiile electoratului de dreapta să se îndrepte către partidele mai vechi. Dar poate și către altele noi care ar putea să apară”, a conchis expertul.

Cât de probabile sunt alegerile parlamentare anticipate

Experții nu exclud nici posibilitatea declanșării unor alegeri parlamentarea anticipate. În opinia analistul politic Roman Mihăieș, acestea ar putea fi ”interesante” pentru actualul președinte, Igor Dodon.

”Prin intermediul acestora, el ar putea soluționa concomitent câteva chestiuni. Pe de altă parte, aceste alegeri sunt avantajoase și pentru liderul pas, Maia Sandu. Ea poate în felul acesta să elimine din spațiul politic al țării partidul condus de Andrei Năstase. Între aceștia există contradicții ireconciliabile și aici supraviețuiește cel mai puternic”, a subliniat expertul.

Totodată, Mihăieș consideră că pentru unele partide parlamentare aceste alegeri nu sunt deloc avantajoase, menționând printre ele formațiunile politice ”Șor”, ”Pro Moldova” – pentru acestea, din punct de vedere tactic, amânarea este mai acceptabilă. Pentru o mai mare vizibilitate pe arena politică a țării, potrivit analistului, ele ar ave nevoie minim de un an și jumătate-doi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
partide, Parlament, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Când ar putea avea loc în Moldova alegeri parlamentare anticipate
COVID-19: Parlamentul ar putea intra în carantină


Загрузка...