Parlament

Dodon: ”Parlamentul trebuie cât mai repede dizolvat - în 10 zile totul va fi clar”

93
Parlamentul actual trebuie dizolvat fiindcă acesta nu reprezintă votul cetățenilor din 24 februarie 2019. Asta susține președintele țării, Igor Dodon. Șeful statului spune că în decurs de 10 zile va fi clar ce se va întâmpla mai departe cu Legislativul.

CHIȘINĂU, 4 sept- Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, rămâne pe poziție și susține că actualul Parlament trebuie dizolvat cât mai curând. 

”Suntem într-o situație deloc simplă când vorbim de acest Parlament, care nu corespunde rezultatelor alegerilor din 24 februarie 2019. Au apărut transfugi. Noi am început coaliția în martie cu 57 de deputați, acum suntem la limită. Nu am primit niciun deputat din alt partid să treacă la noi. Unul de la PSRM a încercat să plece de la noi, cel care făcea live-uri din lanuri și l-am adus acasă”, a declarat președintele Igor Dodon. 

Șeful statului a vorbit despre discuțiile pe care le-a avut marți coaliția de guvernare PSRM-PDM, la care a participat și președintele. 

”Am discutat agenda Guvernului și Parlamentului, dar și agenda coaliției. Angajamentele noastre le respectăm, dar am analizat și această situație - cum să voteze un prim-ministru sau un spicher cu 48 de mandate, trebuie minim 51. Nu ne interesează alți deputați, dar vrem să vedem dacă putem menține majoritatea mai departe, dacă nu - mergem la anticipate. în următoarele săptămâni totul va fi clar. Vedem săptămâna viitoare dacă sunt voturi pentru Guvern sau nu, dar cred că vor fi căci proiectele se referă la agricultori, profesori și FMI și vin în contextul programului cu FMI”, a menționat Igo Dodon.

Șeful statului a comentat și întâlnirea dintre liderul PAS, Maia Sandu, și președintele PDM, Pavel Filip.

”Sunt băieți mari se pot întâlni unde vor. Cred că trebuie dialog între toate partidele. Fiecare lider de partid își estimează riscurile. Dacă cineva din partenerii noștri merg altfel, trebuie să-și asume, noi rămânem pe poziția că Parlamentul trebuie dizolvat. Nu cred că dacă Parlamentul va fi dizolvat cetățenii vor avea  de pierdut. Și așa avem scrutin, dar programele sunt implementate. De ce să ne temem? Doamna Sandu face declarații tăioase, dar și anul trecut ba dădea mâna, ba nu. Înțeleg că e campania electorală și vreți să păreți ”bățoși”, dar după campanie va trebui să vă așezați și să discutați. Doamna Sandu, va trebui cu socialiștii să discute, de asta nu trebuie să turnați venin”, a mai spus Igor Dodon.

Președintele a îndemnat politicienii să fie corecți și responsabili atunci când fac declarații. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
declarații, Dodon
Tematic
Ce spune Dodon despre rolul președintelui în sistemul politic al Moldovei
Ce promite Igor Dodon de Ziua Armatei Naționale
Refugiați

MAEIE: Moldova nu poartă vreun dialog privind plasarea refugiaților din Orientul Mijlociu

43
În presa internațională au apărut informații precum că Guvernul britanic studia posibilitatea de a plasa refugiați din zonele de conflict din Orientul Mijlociu în Moldova. Ministerul moldovean de Externe al venit cu o replică.

CHIȘINĂU, 1 oct — Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a venit cu o explicație privind publicarea în ”The Guardian” a unor informații despre presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil.

"Un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu.", a declarat MAEIE.

În publicația britanică a fost publicat un articol potrivit căruia Guvernul britanic „lucrează de câteva săptămâni asupra ”planurilor detaliate”, inclusiv la estimarea costurilor pentru construirea centrelor de azil pe insule din partea de sud a Oceanului Atlantic, precum și în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.

Jurnaliștii de la The Guardian fac referire la documentele primite de Ministerul britanic de Externe. Potrivit publicației, Ministerul britanic a criticat aceste propuneri.

Respingând ideea de a trimite solicitanți de azil în Moldova, funcționarii Ministerului Afacerilor Externe din Marea Britanie au atenționat asupra diferendului transnistrean, precum și asupra „corupției endemice”.

”Dacă un Centrul de azil pentru refugiați ar depinde de o cooperare fiabilă, transparentă și de încredere din partea sistemului judiciar al țării gazdă, în Moldova nu ne-am putea baza pe acest lucru", a cinchis Downing Street, citat de The Guardian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
refugiați, Moldova, MAEIE
Tematic
Drumul din Siria spre Republica Moldova: Povestea femeii care a ajuns acasă după șase ani


Загрузка...
Roman Mihăeș

Cele 10 întrebări adresate de Maia Sandu: Ce mesaj ascund

65
(reînnoit 15:25 01.10.2020)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a comentat comportamentul și mesajele unor candidați care s-au înscris în cursa pentru prezidențialele din acest an.
Mesajul ascuns al celor 10 întrebări, adresate de Maia Sandu

Astfel, Roman Mihăieș s-a referit și la cele 10 întrebări de la cetățeni, adresate în cadrul unui briefing de presă șefului satului, Igor Dodon și prim-ministrului, Ion Chicu, de către liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Potrivit analistului politic, acest comportament nu este altceva decât un subiect de campanie, pentru a demonstra că Executivul nu ar face față provocărilor, și în acest mod să obțină dividende politice în alegeri.

"Maia Sandu și echipa ei încearcă să-i atace dur pe Igor Dodon și Ion Chicu și să arate că autoritățile nu au obținut nici un succes în domeniul social-economic și își dorește să pună presiune pe ei pentru a obține mai multe voturi în favoarea sa", a declarat analistul politic în cadrul emisiunii "ATITUDINI".

Roman Mihăieș s-a referit și la promisiunile electorale cu privire la majorarea pensiilor și salariilor. În condițiile crizei provocate de COVID-19, aceste promisiuni nu par a fi realiste, îndeosebi că rezolvarea acestor probleme nu face parte din atribuțiile președintelui țării.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
Ion Chicu, Igor Dodon, Maia Sandu, prezidențiale, alegeri
Tematic
Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură
Alegeri prezidențiale: Cine va lupta pentru funcția de șef al statului


Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova: Se încearcă discreditarea luptei Rusiei împotriva COVID-19

17
(reînnoit 21:23 01.10.2020)
În presa internațională este declanșată o adevărată campanie informațională de discreditare a oricăror eforturi ale Rusiei în lupta cu pandemia COVID-19, susține Maria Zaharova.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Rusia se confruntă cu o campanie teribilă de discreditare a eforturilor țării în cadrul luptei împotriva coronavirusului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

“Sunt importante nu doar cercetările științifice și promovarea lor, e important să prevenim și să nu admitem ceea ce observăm acum în mijloacele de informare în masă internationale: valuri de discreditări, care, din păcate, sunt îndreptate în totalitate spre discreditarea eforturilor rusești în această direcție”,  a declarat Zaharova în cadrul unui briefing desfășurat la Moscova.

Potrivit ei, această campanie se manifestă prin publicarea unor materiale scrise la comandă, prin elaborarea unor teze care sunt promovate în presa internațională.

Toate acestea “sunt îndreptate spre diminuarea oricărei dorințe a comunității internaționale de a accepta orice informație din Rusia și despre Rusia, legată de succesele obținute în sfera medicală în lupta cu COVID-19”.

“E foarte important ca alături de producerea unor mijloace medicale, medicamente și proiecte în sfera combaterii COVID-19, să nu admitem acea grozăvie care are loc în legătură cu campaniile informaționale de discreditare a unor astfel de eforturi”, a spus reprezentantul MAE al Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
COVID-19, Rusia, Zaharova
Tematic
Zaharova: Rusia este dispusă să coopereze cu Germania în cazul lui Navalnîi


Загрузка...