Aleksandr Lukașenko și Mihail Mișustin

Lukașenko anunță interceptarea unei discuții Berlin-Varșovia în cazul lui Navalnîi

106
(reînnoit 16:29 03.09.2020)
Lukașenko a declarat că spionajul belarus a interceptat o discuție dintre Berlin și Varșovia care infirmă declarațiile despre pretinsa otrăvire a lui Navalnîi.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, l-a informat pe prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin, despre existența unei interceptări a discuției dintre Varșovia și Berlin, care contravine declarațiilor despre otrăvirea bloggerului rus, Aleksei Navalnîi.

“Urmărind evenimentele din Rusia, am observat că cei din Occident au o nouă găselniță – din nou “noviciok”, din nou otrăvire. Trebuie să vă spun că ieri-alaltăieri (...) până la declarațiile lui Merkel, ea a declarat că lui, adică lui Navalnîi, au vrut să-i închidă gura, iar noi am interceptat discuția. (...). Din câte înțelegem, Varșovia discută cu Berlinul – doi abonați. E vorba de o interceptare a spionajului nostru radioelectronic”, a spus Lukașenko în timpul întrevederii lui cu Mișustin în Minsk.

El a promis că va transmite părții ruse descifrarea acestei „discuții interesante în care se vorbește foarte clar despre falsificare”.

„Nu a existat nicio otrăvire a lui Navalnîi. Grupul de specialiști, din câte înțeleg, a pregătit pentru Merkel, administrației ei, fapte sau chiar declarații pe care le-a făcut. Au recurs la aceste acțiuni pentru a-l determina pe Putin să se implice în problemele Belarusului”, a spus Lukașenko.

El a mai adăugat că va expedia la Moscova această înregistrare, “pentru ca acolo să se lămurească cine are nevoie (de această istorie)”.

Anterior, guvernul Germaniei a anunțat că, potrivit rezultatelor expertizei toxicologice efectuate de laboratorul armatei germane, cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță din grupul Noviciok. Berlinul a adăugat că așteaptă comentarii din partea Rusiei și au admis introducerea unor noi sancțiuni.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a comentat declarațiile lui Lukașenko despre falsificările la care ar fi recurs Germania în jurul cazul bloggerului Aleksei Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, a spus că este vorba doar de o declarație, alte informații nu există, deocamdată.

“Lukașenko a făcut doar o declarație. A spus că materialul va fi transmis FSB. Deocamdată nu dispunem de alte informații”, a declarat Peskov, solicitat de RIA Novosti.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Varșovia, Berlin, berlin, discuție, interceptare, Lukașenko
Tematic
Specialiștii armatei germane susțin că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok
Violeta Ivanov

Portretul candidatului la prezidențiale Violeta Ivanov

78
Candidatul la alegerile prezidențiale din partea Partidului ”Șor” Violeta Ivanov a intrat în politica moldovenească fiind propulsată de Partidul Comuniștilor, pe care l-a părăsit în 2015 pentru a adera la PDM. Apoi a plecat și din formațiunea democraților.

Violeta Ivanov s-a născut în data de 15 septembrie 1967 în satul Grinăuți din raionul Ocnița.

În anul 1989, a urmat cursuri la Facultatea de Inginerie a Mediului, specialitatea Protecția și folosirea rațională a resurselor acvatice, din cadrul Institutului de Utilități Publice din Harkov, Ucraina. În 2004, a absolvit Academia de Relații Internaționale și Studii Diplomatice din Chișinău și a făcut studii postuniversitare în diplomația mediului la Universitatea din Geneva⁠. În ultimii ani, a urmat mai multe cursuri în Olanda, Danemarca, Japonia și România. În 2018, Ivanov a obținut titlul academic de doctor în științe geonomice. 

După finalizarea studiilor, Violeta Ivanov a activat la Agenția Ecologică Chișinău în calitate de specialist principal, apoi a fost șef al secțiilor „Protecția Resurselor Acvatice” și „Coordonare informatică și autorizarea folosințelor de mediu”. Ulterior, a ocupat funcția de șef al Direcției Expertiză Ecologică de Stat din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat.

Ivanov a ajuns să fie cunoscută în spațiul public în anul 2007, când a fost numită în funcția de viceministru la Ministerul Ecologiei, în care s-a aflat timp de patru luni, iar ulterior, la același minister, a fost numită ministru timp de o lună. În 2009 a deveni deputat în Parlament pe listele PCRM, iar din decembrie 2014 până în decembrie 2015 a fost președinte al fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În 2015, în urma unei scindări în cadrul PCRM, alături de alți 13 deputați, Ivanov a părăsit formațiunea și a anunțat că formează Platforma Social Democratică ”Pentru-Moldova”. 

În ianuarie 2016, alături de PDM și PL, Violeta Ivanov și ceilalți 13 foști comuniști au votat pentru formarea Guvernului Filip, iar un an mai târziu au aderat la Partidul Democrat din Moldova. Ivanov a participat la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele PDM, asigurându-și un nou mandat de deputat. 

În mai 2020, Ivanov a părăsit și PDM-ul, alăturându-se Partidului politic „Șor”. Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Violeta  Ivanov a fost desemnată candidat al Partidului politic „Șor” la funcția de președinte. 

Violeta Ivanov va figura cu numărul cinci în buletinul de vot, în urma tragerii la sorți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
alegeri, candidat, prezidenţiale
Tematic
CEC a înregistrat încă trei grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor
CEC: Câte secții de votare vor fi deschise la prezidențiale


Загрузка...
Mihail Gorbaciov

Sfatul lui Gorbaciov pentru viitorul președinte al SUA: Dialogul trebuie reluat

45
(reînnoit 19:23 29.09.2020)
Fostul conducător al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a oferit un sfat pentru cel care va învinge în cursa prezidențială din SUA.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Într-un interviu oferit publicației Times, fostul lider al URSS Mihail Gorbaciov a îndemnat viitorul învingător în cursa prezidențială din SUA să organizeze fără nicio tărăgănare o întrevedere cu Vladimir Putin.

Gorbaciov și-a exprimat temerile că o cursă a înarmărilor ar putea scăpa de sub control.

“Situația este una îngrijorătoare. Indiferent care va fi rezultatul alegerilor, trebuie să reluăm dialogul pentru a ieși din actuala stare de îngheț. Este nevoie de un nou impuls din partea președinților ambelor țări”, consideră Gorbaciov.

Fostul lider al URSS spune că Rusia și Statele Unite trebuie să organizeze un “al doilea Reykjavik”, având în vedere întrevederea lui cu Ronald Reagan în Islanda, în 1986.

“Relațiile dintre Uniunea Sovietică și SUA la mijlocul anilor 80 au fost mult mai dificile decât sunt acum. Însă atunci am reușit să găsit o ieșire din situație cu ajutorul încrederii, înțelegerii și stabilirii raporturilor reciproce”, subliniază fostul lider al URSS.

Gorbaciov a declarat că este deosebit de îngrijorat în privința planurilor americane de creare a unei noi arme nucleare.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Statele Unite pe 3 noiembrie. Donald Trump candidează pentru cel de-al doilea mandat, deopotrivă cu candidatul din partea Partidului Democrat Joe Biden.

Tratatul cu privire la reducerea armelor strategice ofensive (New Start, SNV-3) reprezintă singurul acord între Rusia și SUA cu privire la reducerea înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021. Anterior, Putin a propus prelungirea acordului cu cinci ani, fără precondiții. Cu toate acestea, Casa Albă a subliniat la diverse niveluri că este nevoie de includerea Chinei în negocieri, pentru elaborarea unui nou acord nuclear trilateral între Moscova, Beijing și Washington. China respinge această idee.

Autoritățile ruse menționează că Moscova nu observă o predispoziție din partea SUA de a prelungi New Start. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat anterior că Rusia nu va îndeplini cerințele nerealizabile ale partenerilor americani, inclusiv, în ceea ce privește participarea Chinei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
sfat, SUA, Gorbaciov
Tematic
Cine îi vrea moartea lui Trump? Președintele a primit otravă
Cum a comentat Trump cazul Navalnîi


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...