Alegeri

Etapele de desfășurare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020

110
(reînnoit 21:19 03.09.2020)
Cetățenii Republicii Moldova vor fi supuși unui nou examen de spirit și educație civică. Moldovenii își vor alege următorul președinte al țării, pentru următorii patru ani.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. După lungi dezbateri, pe 21 mai curent, deputații în Parlamentul Republicii Moldova au decis că alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie.

„Conform articolului 109 alineatul 3 din Codul Electoral, alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura cu cel puțin 30 de zile și cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului președintelui în funcție și Parlamentul stabilește data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”, a precizat atunci deputatul PSRM Vasile Bolea în prezentarea proiectului de Hotărâre care prevede organizarea alegerilor prezidențiale în data de 1 noiembrie 2020, înregistrat de deputații PSRM.

Conform prevederilor legale, orice scrutin începe cu perioada electorală, durata căreia este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională. Pentru alegerile din acest an, Comisia Electorală Centrală a stabilit începerea perioadei electorale pe 25 august.

Până la această dată, Comisia a publicat lista partidelor și altor organizații social-politice care au dreptul de a participa la alegeri, în baza datelor prezentate de Agenția Servicii Publice, dar a întreprins și alte acțiuni care țin de startul perioadei electorale.

Conform programului calendaristic aprobat de CEC, urmează constituirea circumscripțiilor electorale, secțiilor de votare și organelor electorale ierarhic inferioare. Astfel, până la 4 septembrie inclusiv, la CEC trebuie să fie prezentate candidaturile pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II. Iar până la 6 septembrie inclusiv, cu cel puțin 55 de zile înainte de ziua alegerilor, trebuie să fie constituite circumscripțiile electorale de nivelul II. Consiliile electorale de circumscripție de nivelul II se vor constitui până la 11 septembrie inclusiv, cu cel puțin 50 de zile înainte de ziua alegerilor.

Până la 26 septembrie inclusiv, cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor, are loc constituirea secțiilor de votare în baza propunerilor primarilor, constituirea și organizarea secțiilor de votare în străinătate, organizarea și formarea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria). 

Cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor, adică până la 6 octombrie inclusiv, vor fi constituite și birourile electorale ale secțiilor de votare. Același program calendaristic precizează că, în perioada 1 septembrie - 1 octombrie inclusiv, are loc desemnarea candidaților și colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. 

Această acțiune începe cu înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților și are loc în perioada 1 – 11 septembrie. În termen de trei zile de la data depunerii setului de acte, CEC emite rezultatul examinării dosarului. După înregistrarea grupurilor de inițiativă se eliberează legitimații și liste de subscripție. Abia atunci, grupurile pentru susținerea candidaților la funcția de președinte pot începe colectarea semnăturilor.

După procesul de colectare a semnăturilor, valabilitatea cărora va fi ulterior verificată de CEC, urmează înregistrarea candidaților. Aceștia vor depune documentele necesare cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. La fel, în termen de trei zile de la data depunerii actelor, Comisia va decide care dintre candidați vor fi înregistrați și li se vor elibera legitimațiile respective.

Până la 8 octombrie inclusiv, după înregistrarea candidaților, va fi publicată lista integrală a candidaților înregistrați. După care lista va fi transmisă către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Un termen bine cunoscut în fiecare scrutin electoral este „Agitația electorală”. Pentru alegerile din 1 noiembrie, agitația electorală este permisă în perioada 2 octombrie - 30 octombrie inclusiv. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin - până la data de 13 noiembrie inclusiv, după înregistrarea în calitate de concurent electoral.

După încheierea înregistrării concurenților electorali, până la 13 octombrie inclusiv, CEC urmează să aprobe modelul și textul buletinului de vot. Înscrierea concurenților electorali în buletinele de vot se va face în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată în ziua depunerii documentelor pentru doi sau mai mulți candidați.

Ulterior, până la 28 octombrie inclusiv, buletinele de vot vor fi tipărite. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin, până la 11 noiembrie inclusiv.

Așadar, alegerile prezidențiale din acest an a fost stabilite pentru ziua de 1 noiembrie. Iar în cazul în care va exista și cel de-al doilea tur, alegătorii vor merge la secțiile de vot și pe data de 15 noiembrie. Procesul votării, ca și în cazul tuturor scrutinelor, are loc începând cu ora 07:00 șu până la 21.00. După caz, se permite prelungirea cu cel mult 2 ore a duratei votării pentru a le permite tuturor alegătorilor care fac coadă la secția de votare respectivă să-și realizeze dreptul de vot. După închiderea secțiilor de votare are loc numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor alegerilor.  

După încheierea votării și numărarea voturilor se completează formularul special pentru numărarea voturilor, sunt verificate datele din acesta și se întocmește  procesul-verbal privind rezultatele votării. Nu mai târziu de 18 ore după închiderea secțiilor de votare, rezultatele sunt afișate la intrarea în secția de votare. Până la 3 noiembrie inclusiv, iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin - până la 17 noiembrie inclusiv, în termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor pe circumscripție, documentele și materialele electorale vor fi prezentate la CEC.

Confirmarea sau infirmarea legalității alegerilor are loc până la 21 noiembrie inclusiv, în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin, până la 5 decembrie inclusiv, în termen de 10 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală. Ulterior, are loc validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
Președinția RM, noul președinte, Alegeri eşuate, Alegeri
Tematic
Comisia Electorală Centrală a prezentat numărul alegătorilor: Câți se află în afara țării
Igor Dodon a venit cu un apel către concurenții la scrutinul prezidențial din noiembrie
Donald Trump

Cine îi vrea moartea lui Trump? Președintele a primit otravă

77
Președintele american Donald Trump a primit un pachet cu otravă prin poștă. Presa internațională scrie că ar fi vorba despre o tentativă de omor asupra liderului de la Casa Albă.

CHIȘINĂU, 20 sept. - Sputnik. Un pachet care conţinea ricină, o otravă foarte periculoasă, a fost trimis la Casa Albă. Acesta însă a fost interceptat de forţele de ordine. Potrivit CNN, FBI şi Serviciul Secret investighează incidentul şi au două teste pe substanţa din pachet, confirmând că acesta conţinea ricină.

Pachetele şi corespondenţa pentru Casa Albă sunt verificate într-o unitate din afara sediului. Nu este prima dată când Trump este ţinta unui atac cu ricină. Scrisori care conţin ingrediente de ricină au mai fost trimise preşedintelui american şi unor şefi ai Pentagonului în 2018. Atunci, de asemenea, au fost interceptate, iar un bărbat din Utah, William Clyde Allen III, a fost învinuit că le-a trimis.

I s-a întâmplat, de altfel, nu doar lui Trump, dar și predcesorului său. Actriţa Shannon Guess Richardson a fost condamnată în 2014 pentru că a trimis scrisori care conţin ricină preşedintelui Barack Obama, precum şi primarului din New York, Michael Bloomberg.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Otravă, președinte, Trump
Tematic
Trump uimește din nou: Surpriză la Adunarea Generală a ONU
Cum a comentat Trump cazul Navalnîi


Загрузка...
Roman Mihăieș

Mihăieș: Cum poate fi oprit traseismul politic în Moldova

47
(reînnoit 10:25 20.09.2020)
Trecerea deputaților moldoveni dintr-o fracțiune în alta a devenit o practică ce definește forul legislativ al țării. Analistul politic Roman Mihăieș a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova cum poate fi prevenit traseismul politic. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. În cadrul emisiunii „Expertiza” de la Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a remarcat că în Parlamentul Moldovei s-a înrădăcinat o practică fără precedent - cetățenii aleg deputații în paza programelor prezentate de partidele care i-au înaintat, iar apoi aleșii uită de promisiunile făcute și pleacă la alte fracțiuni.

Roman Mihăieș a explicat cum poate fi oprit traseismul politic. 

„Situația a ajuns la absurd, deja este cunoscut chiar și prețul pentru un „suflet” de deputat. Exustă o modalitate radicală de a soluționa această problemă - de a modifica Constituția. Dar este puțin probabil să fie aprobat acest lucru de către Comisia de la Veneția. Acolo consideră că deputatul este mai întâi de toate „slujitor al poporului”, nu al partidului”, a menționat analistul politic. 

Potrivit expertului, se poate găsi o cale de mijloc în această situație. Mihăieș propune să i se interzică unui deputat, atunci când părăsește fracțiunea, să se alăture altei. 

„Trebuie fixat în legislație acest lucru - dacă parlamentarul refuză să-și depună mandatul, atunci el trebuie să devină independent”, consideră expertul. 

Potrivit analistului, o astfel de normă va permite respectarea procedurii democratice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Moldova, politică, Roman Mihăieș
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Igor Dodon susține că s-au plătit sume exorbitante pentru traseismul politic


Загрузка...
Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri în Găgăuzia

FOTO - Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri

0
(reînnoit 12:01 20.09.2020)
Diplomați din mai multe țări acreditați în țara noastră au strâns roada într-o plantație de viță de vie din autonomia găgăuză.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. A devenit deja o tradiție pentru unii ambasadori și membri ai misiunilor diplomatice să participe la culesul strugurilor în Găgăuzia. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
Ambasadori ai mai multor țări au cules struguri

Mulți preferă să vină în autonomie cu tot cu familie. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
A devenit deja o tradiție pentru unii ambasadori să vină în Găgăuzia pentru a culege struguri

În acest an, sărbătoarea a fost organizată pe o plantație din raionul Comrat. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
Unii și-au adus întreaga familie să strângă roada

După ce roada a fost strânsă, organizatorii le-au propus oaspeților să stoarcă strugurii prin teasc. 

Дипломаты приняли участие в сборе винограда в Гагаузии
Cei care au dorit au putut stoarce strugurii prin teasc

Ulterior, toți doritorii au putut servi suc proaspăt din strugurii abia culeși.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Găgăuzia, struguri, ambasadori


Загрузка...