ЦИК

7 politicieni pot începe colectarea semnăturilor pentru înscrierea în cursa prezidențială

74
(reînnoit 15:15 03.09.2020)
În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat cererile de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, au fost înregistrate 7 grupuri de inițiativă pentru susținerea următorilor candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova:

  • Tudor Deliu, candidat desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova;
  • Renato Usatîi, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”;
  • Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
  • Maia Sandu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;
  • Andrian Candu, candidat desemnat de Partidul Politic „PRO MOLDOVA”;
  • Octavian Țîcu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
  • Dorin Chirtoacă, candidat desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Cererile de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova Alexandr Kalinin și Ion Costaș, desemnați de adunarea cetățenilor, au fost respinse, pe motiv că procedura de desemnare a candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă nu au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens.

Tot astăzi, CEC a eliberat membrilor grupurilor de inițiativă legitimații și liste de subscripție în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până la data de 1 octombrie 2020, în conformitate cu prevederile art. 42 și 102 din Codul electoral și ale capitolului III din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 113 din 18 august 2016, precizează Direcţia Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media a ComisiEI Electorale Centrale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
prezidențiale, alegeri, Candidați, CEC
Vlad Plahotniuc

Iată în ce țară se află Plahotniuc - Procuratura cere extrădare

75
(reînnoit 17:29 29.09.2020)
Procuratura Generală a fost informată astăzi oficial că fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc se află în Turcia.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Procuratura Generală a primit astăzi o notificare oficială din partea autorităților de resort din Turcia, prin care a fost anunțată că Vlad Plahotniuc a intrat în această țară pe 10 septembrie curent. 

În aceste condiții, procurorul-șef al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo a semnat astăzi cererea prin care solicită Procuraturii Turciei extrădarea fostului lider democrat, pentru a fi tras la răspundere penală. 

„Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri a fost deja expediat colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, menționează Procuratura Generală printr-un comunicat de presă.

Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pe trei capete de acuzare. Este vorba de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Anterior s-a aflat că Vlad Plahotniuc se află în SUA, iar în luna iunie a anului curent Procuratura Generală a Republicii Moldova a expediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii setul de acte cu solicitarea de extrădare a lui.

Implicarea lui Vlad Plahotniuc în jaful bancar

Acum câteva luni procurorul general Alexandr Stoianoglo a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre implicarea lui Vlad Plahotniuc în jaful bancar. 

„Când se desfășura concursul pentru funcția de procuror general am spus că investigarea furtului a mers într-o direcție greșită. (...) Nu am înțeles cum printr-un control atât de strict și total, banii au ajuns în altă parte. (...) Plahotniuc monitoriza tot ce se întâmplă în țară și nu-mi puteam imagina cum a fost sustras un miliard de dolari din sistemul bancar și banii au ajuns nu știu unde fără să aibă implicare Plahotniuc”, a remarcat procurorul general.

Alexandr Stoianoglo a declarat atunci că procurorii dețin probe care demonstrează că o firmă afiliată fostului lider PDM a beneficiar de o sumă impunătoare în urma jafului. 

„Avem probe care arată că cel puțin 100 de milioane de dolari au ajuns la o companie afiliată lui Plahotniuc. Nu că nu exclud, dar pot să spun ferm că această cifră va crește pe măsură ce vom avansa în urmărirea penală”, a declarat procurorul-șef. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
Procuratura Generală, Turcia, Vlad Plahotniuc
Tematic
Investigațiile împotriva unui mare cartel de traficanți de droguri – este vizat Plahotniuc
Procurorul general: Acuzații la adresa lui Vladimir Plahotniuc în dosarul „Metalferos”


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Video: Oamenii afectați de ploile de astăzi vor primi ajutor

34
(reînnoit 16:59 29.09.2020)
Autoritățile promit că-i vor ajuta operativ pe oamenii care au avut daune de pe urma ploilor de astăzi. Pompierii și salvatorii au intervenit în mai multe localități, dar cel mai mult a fost afectată autonomia găgăuză.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Autoritățille își propun să-i ajute operativ pe oamenii care au avut de suferit de pe urma ploilor puternice de astăzi.

Președintele Igor Dodon a anunțat pe Facebook că a discutat situația cu responsabilii de la Guvern. Prim-ministrul Ion Chicu vizitează la această oră raioanele afectate, pentru a stabili împreună cu autoritățile locale un plan de intervenție adecvat, potrivit șefului statului.

Igor Dodon a discutat și cu bașcanul Irina Vlah, având în vedere că sute de case au fost inundate în Găgăuzia din cauza ploilor.

„De asemenea, am avut o discuție cu bașcanul Irina Vlah, despre modul în care acest ajutor poate fi acordat cât mai eficient oamenilor”, a scris Igor Dodon.

„Ploile abundente din ultimele ore au adus nu doar bucurie agricultorilor, dar din păcate au produs și pagube în unele zone din centrul și sudul țării, în special în Comrat”, a constatat șeful statului.

„Apa a inundat sute de case în Dezghinja, comuna Congazcicul de Sus și alte sate” din Găgăuzia, a declarat puțin mai devreme bașcanul Irina Vlah.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a precizat că angajații săi au intervenit cu 8 autospeciale și 8 motopompe pentru a înlătura consecințele de pe urma ploilor torențiale în orașul Comrat și alte localități din Găgăuzia.

Pompierii au efectuat lucrări de pompare a apei acumulate în 25 de gospodării de pe străzile Vinzavodskaia, Ialpug și Uzinelor din Comrat. Din calea apelor au fost evacuate 9 persoane.

Tot în autonomia găgăuză, angajații IGSU au efectuat lucrări de tractare a unui autobuz cu copii, care a rămas blocat în șuvoaiele de apă.

Salvatorii au pompat și apa care a pătruns în Casa de Cultură din orașul Comrat.

De asemenea, angajații IGSU a intervenit în Chișinău, în raioanele Leova și Cimișlia și alte localități. În Capitală, salvatorii au pompat apa care intrase într-un magazin și au evacuat două persoane. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
afectati, oameni, ajutor, ploi
Tematic
FOTO: Ploile au lăsat în urmă distrugeri și necazuri


Загрузка...
Politologul Serghei Markedonov.

Markedonov: Baku și Erevan se întrec în cursa înarmării

0
(reînnoit 18:00 29.09.2020)
Escaladarea conflictului armeano-azer din regiunea Nagorno-Karabah a ajuns în atenția liderilor puterilor mondiale, care au cerut părților să pună capăt confruntării armate.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Erevan și Baku anunță despre sute de soldați morți și distrugerea echipamentul militar inamic, precum și despre victime în rândul civililor. Starea de război a fost instituită în ambele țări.

Cercetătorul principal al Institutului de Studii Internaționale al Institutului pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) Serghei Markedonov a comentat situația din Nagorno-Karabah pentru Radio Sputnik.

"Dacă vorbim despre o confruntare militară, vedem acolo o cursă locală a înarmărilor. Recent, am văzut încercări de a adăuga la formatul diplomatic de soluționare a acestui conflict pe cel al forței. Să vedem cum va fi folosit acest scenariu armat în viitor", a spus expertul.

Potrivit lui Markedonov, până în 2020 conflictul ar putea fi caracterizat ca un „pendul al Karabahului”, când o escaladare de scurtă durată se încheia cu depunerea armelor și negocierile ulterioare. Acum totul a decurs diferit, spune interlocutorul, în luna iulie a acestui an, în preajma graniței armeano-azere situația era tensionată, dar nu a fost urmată de negocieri pentru soluționarea conflictului. După aceea, a început o nouă escaladare a tensiunilor în regiunea Nagorno-Karabah.

"Mai departe putem observa un tablou diferit, constând din încercări de a acapara teritorii nesemnificative unele de la altele. Astfel de tactici se încadrează în conceptul războiului Yom Kippur (conflictul dintre Egipt și Siria în 1973 - ed.). La un moment dat, președintele egiptean Anwar Sadat a spus că are nevoie doar de un kilometru pătrat din Peninsula Sinai ca simbol al prezenței sale în regiune”, a declarat analistul politic și expertul în relații internaționale.

Esența principală a escaladării conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, potrivit lui Markedonov, constă într-o demonstrare reciprocă a forței. În această situație este important să nu fie ratat formatul diplomatic pentru rezolvarea conflictului, altfel va fi extrem de grav, a rezumat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Erevan, Baku
Tematic
Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah
Azerii au preluat controlul asupra a 6 localități din Karabah


Загрузка...