Alexandr Stoianoglo

Investigația privind implicarea unei bănci în furtul miliardului a fost finalizată

88
Procurorul General anunță că a fost pus sechestru pe bunurile unei bănci comerciale din Moldova, care este învinuită de implicarea în furtul miliartului.

CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. Urmărirea penală în dosarul privind implicarea în furtul miliardului a unei bănci comerciale a fost finalizată. Anunțul a fost făcut public de procurorul general, Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestuia, în cauza penală este vizată atât instituția, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci. 

„În concret, rechizitoriul procurorilor care însumează 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică - învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale”, a declarat Stoianoglo. 

Procurorul spune că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor respectivei bănci în valoare 1,9 miliarde de lei și anume; 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 de miliarde de lei.

„Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului. Menționăm că, sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare”, mai spune procurorul general.

Fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii este cercetată în stare de libertate, iar figuranții pe dosar urmează să fie expediați în judecată în cel mai scurt timp. 

Stoianoglo mai spune că anume datorită fostei conduceri a Băncii Naționale a Moldovei a fost posibilă realizarea furtului miliardului. 

„Încă în anul 2014, despre acest lucru a aflat întreaga comunitate financiar-bancară, și nu în ultimul rând, fosta și actuala conducere a Băncii Naționale a Moldovei, precum și alte autorități publice centrale, inclusiv Parlamentul, Guvernul și Președinția”, declară Alexandr Stoianoglo.

În concluzie, procurorul șef a precizat că Procuratura investighează activitatea instituției bancare și gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
frauda bancară, Procuratura RM, Sediul Procuraturii
Rezultatele alegerilor prezidențiale în Moldova 2020 - cec.md

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova 2020

31
(reînnoit 22:41 23.09.2020)
Rămâneți alături de Sputnik Moldova pentru a afla printre primii rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova 2020, care urmează să aibă loc în data de 1 noiembrie 2020.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova 2020 urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Acesta este al doilea scrutin la care președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către populația țării după ce, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, s-a revenit la alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

La primul scrutin, care s-a desfășurat pe 30 octombrie 2016, rata de participare a fost de de 50.95%. Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost validate, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Moldova: Rezultatele alegerilor prezidențiale de acum 4 ani

Conform rezultatelor publicate de CEC, deoarece niciunul dintre cei 9 candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit în primul tur 50% din voturile valabil exprimate, un al doilea tur de scrutin a fost organizat pe 13 noiembrie 2016.

Lupta pentru cel mai bun rezultat s-a dat între primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 30 octombrie — Igor Dodon, respectiv Maia Sandu.

Prezenţa la votul în turul 2 al alegerilor prezidențiale a fost de 53.45%, iar, în rezultatul acestuia, Igor Dodon a fost ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova cu 52,11% din voturile alegătorilor.

Potrivit Legii, pentru validarea primului tur de scrutin inclusiv la alegerile prezidențiale este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care în rezultatul votării niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% de voturi se organizează un al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Candidați desemnați sau care au anunțat intenția lor de a candida la alegerile prezidențiale din Moldova 2020

Tudor Deliu - PLDM

Renato Usatîi - PPPN

Andrei Năstase - PPPDA

Maia Sandu - PAS

Andrian Candu - PPPM

Octavian Țîcu - PUN

Dorin Chirtoacă - Unirea

Violeta Ivanov - PPȘ

Ion Costaș - CI

Constantin Oboroc - CI

Igor Dodon - CI

Serghei Toma - POM

Alexandr Kalinin - CI.

Candidații înregistrați în cursa alegerilor prezidențiale în Moldova 2020, în rezultatul deciziilor CEC, după analizarea documentelor depuse

Renato Usatîi - desemnat de Partidul Nostru (PN)

Andrei Năstase - desemnat de Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA)

Tudor Deliu - desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Cronica alegerilor prezidențiale în Moldova 2020

La data de 21 septembrie 2020, președintele grupului de inițiativă al candidatului Partidului “Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu, a depus o contestație la Curtea de Apel privind anularea Hotărârii CEC prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Moldova 2020.

Curtea de Apel Chișinău declară inadmisibile contestațiile depuse de Mișcarea politică Unirea, Partidul Liberal Democrat din Moldova cu privire la Circulara emisă de către Comisia Electorală Centrală, care interzice partidelor politice să finanțeze campania electorală a candidaților desemnați.

La data de 22 septembrie, liderul Partidul Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, renunță la participarea în alegeri. Tot în această zi, candidatul desemnat de Partidul “Șor”, Violeta Ivanov, depune actele pentru înregistrare în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

La data de 23 septembrie, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, depune semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală. Totodată, mai mulți susținători ai PAS au organizat un protest în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând alegeri libere și corecte.

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate pentru alegerile prezidențiale în Moldova 2020

Comisia Electorală Centrală a anunțat că 60.030 de cetățeni moldoveni cu drept de vot, aflați în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile prezidențiale 2020 din Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe secții de votare urmează a fi deschise în Italia – 45 de secții, Federația Rusă – 38 de secții, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 10 secții, România – 15 secții, Spania – 7 secții, SUA – 18 secții. În Turcia – 3, Ucraina – 2.

Prevederi legale pentru alegerile prezidențiale în Moldova 2020

Potrivit articolul 107 din Codul Electoral, preşedintele Republicii Moldova se alege prin vot universal, egal, direct, secret, liber exprimat pentru un mandat de patru ani. Alegerile se efectuează într-o singură circumscripţie electorală naţională.

Conform prevederilor legale, orice scrutin începe cu perioada electorală, durata căreia este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională. Pentru alegerile prezidențiale 2020, Comisia Electorală Centrală a stabilit începerea perioadei electorale ziua de 25 august.

Până la 26 septembrie inclusiv, cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, are loc constituirea secțiilor de votare în baza propunerilor primarilor, constituirea și organizarea secțiilor de votare în străinătate, organizarea și formarea secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria). 

Cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale, adică până la 6 octombrie inclusiv, vor fi constituite birourile electorale ale secțiilor de votare. Același program calendaristic precizează că, în perioada 1 septembrie - 1 octombrie inclusiv, are loc desemnarea candidaților la alegerile prezidențiale, colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. 

Până la 8 octombrie inclusiv, după înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, va fi publicată lista integrală a candidaților înregistrați. În rezultat, după aceasta, lista va fi transmisă către fiecare secție de votare după constituirea ei.

Pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 1 noiembrie 2020, agitația electorală este permisă în perioada 2 octombrie - 30 octombrie 2020 inclusiv. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la data de 13 noiembrie inclusiv, după înregistrarea în calitate de concurent electoral.

După încheierea înregistrării concurenților electorali la alegerile prezidențiale din Moldova 2020, până la 13 octombrie inclusiv, CEC urmează să aprobe modelul și textul buletinului de vot. Înscrierea concurenților electorali în buletinele de vot se va face în ordinea rezultată în urma tragerii la sorți efectuată în ziua depunerii documentelor pentru doi sau mai mulți candidați.

Ulterior, până la 28 octombrie inclusiv, buletinele de vot vor fi tipărite. Iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la 11 noiembrie inclusiv.

Rezultatele votării la alegerile prezidențiale în Moldova 2020

După încheierea votării la alegerile prezidențiale 2020 și numărarea voturilor, se completează formularul special pentru numărarea voturilor, sunt verificate datele de acolo și se întocmește  procesul-verbal privind rezultatele votării. Nu mai târziu de 18 ore după închiderea secțiilor de votare, rezultatele alegerilor prezidențiale sunt afișate la intrarea în secția de votare. Până la 3 noiembrie inclusiv, iar în cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale - până la 17 noiembrie inclusiv, în termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale pe circumscripție, documentele și materialele electorale vor fi prezentate la CEC.

Confirmarea sau infirmarea legalității alegerilor prezidențiale din Moldova 2020 și a rezultatului acestora are loc până la 21 noiembrie inclusiv. În cazul stabilirii celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Moldova 2020 - până la 5 decembrie inclusiv, în termen de 10 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală. Ulterior, are loc validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

31
Tagurile:
Moldova, 2020, Alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...
Igor Dodon

Video: Dodon, discurs la Adunarea Generală ONU- aspecte principale

57
(reînnoit 23:28 23.09.2020)
Şeful statului a vorbit despre acţiunile întreprinse de ţara noastră în vederea combaterii pandemiei de coronavirus, dar şi despre demersurile privind soluţionarea diferendului transnistrean.

CHIŞINĂU, 23 sept - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a ţinut un discurs în cadrul dezbaterilor generale la cea de-a 75-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, în care a vorbit despre perspectivele de dezvoltare economică și reintegrare teritorială, dar și despre marile provocări ale perioadei în care trăim.

Igor Dodon a menționat că se constată o lipsă de progres în ceea ce privește depășirea conflictelor de durată, în deosebi în regiunea Europei de Est, unde se află și Republica Moldova.

Moldova va avea un plan pentru diferendul transnistrean

El a amintit că încă din 1992, atât în cadrul ONU și OSCE, cât și în cadrul altor platforme internaționale, Republica Moldova a abordat în permanență subiectul reglementării conflictului transnistrean. Însă în pofida eforturilor depuse, conflictul rămâne până în prezent nesoluționat.

”Cauzele ar putea fi identificate prin lipsa voinței politice corespunzătoare din partea unor actori implicați, prin existența intereselor economice tenebre ale unor cercuri din diferite țări ale regiunii în care ne aflăm, dar și prin caracterul geopolitic puternic pronunțat al problemei transnistrene”, a explicat președintele.

El a subliniat în context importanța unei abordări constructive din partea tuturor actorilor angajați în cunoscutul format „5+2”și mandatațu să identifice soluția finală a conflictului în cauză, exprimându-și convingerea  că statele garante și observatorii ”vor depune eforturi suplimentare pentru identificarea rapidă a unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile”care vor avea la bază ”respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional”.

Igor Dodon a mai subliniat adoptarea unei decizii finale și documentele privind soluționarea completă a conflictului transnistrean ”ar trebui să se bazeze exclusiv pe inițiativele și propunerile formulate nemijlocit de către Republica Moldova, dar nu pe cele elaborate în afara țării”.

”Prin urmare, vom depune eforturile necesare pentru ca un prim proiect al Parametrilor de bază și al principiilor modelului final de soluționare să fie elaborat rapid și transmis în prima jumătate a anului următor tuturor participanților la formatul „5+2” și părților interesate pentru a fi discutat și, sperăm foarte mult, găsit numitorul comun pentru o soluție a conflictului”, a concluzionat șeful statului.

Marea provocare – pandemia

Președintele a calificat pandemia de coronavirus drept una dintre cele mai mari provocări de după cel de-al Doilea Război Mondial.

”Combaterea COVID-19 impune acțiuni coordonate și transparente la nivel global. În egală măsură, subliniem importanța unei cooperări internaționale consolidate, cu manifestarea solidarității. Susținem imperativul asigurării accesului universal la tratament și vaccinuri, când acestea vor deveni disponibile”, a subliniat Dodon.

El a saluta instituirea Fondului special destinat sprijinirii măsurilor de răspuns și recuperare în lupta contra COVID-19 ale statelor cu venituri mici și mijlocii.

Moldova și obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Șeful statului a afirmat că în ultimul av s-a reușit obținerea unor schimbări pozitive ”pe filiera combaterii corupției”, menționând că se muncește în continuare eficient asupra reformei justiției.

”Pentru a spori protecția socială a cetățenilor, am recurs la indexarea pensiilor și indemnizațiilor de două ori pe an. Este în plină desfășurare ambițiosul program național de reabilitare a infrastructurii rutiere. Reforma constituțională inițiată recent urmărește, de asemenea, scopul asigurării dezvoltării durabile a Republicii Moldova”, a declarat președintele Dodon.

Neutralitatea  și o politică externă echilibrată

Igor Dodon a menționat că  politica externă echilibrată este o condiție importantă pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova.

”Fiind un stat neutru, nu ne vom angaja în sprijinul unui stat contra altuia. Respectiv, nu admitem să ne alăturăm unor sancțiuni îndreptate împotriva partenerilor noștri. Reiterez faptul că, potrivit Constituției Republicii Moldova, noi suntem un stat neutru și, prin urmare, nu vom adera la niciun bloc politico-militar, nici în Vest și nici în Est”, accentuat șeful statului.

Președintele a menționat că politica externă a Moldovei a fost îndreptată în ultimii ani spre păstrarea relațiilor de prietenie și a parteneriatelor internaționale.

”La Vest, relațiile politice și cooperarea noastră cu UE sunt ghidate de Acordul de asociere semnat în 2014 în privința consolidării statului de drept, instituțiilor democratice, respectării drepturilor omului. În mod firesc, Uniunea Europeană este pentru Republica Moldova un partener strategic în toate domeniile vieții statului și a societății moldovenești”, menționat Dodon.

În același timp, Republica Moldova are și o interferență pronunțată cu spațiul eurasiatic.

Prin semnarea în 2018 a Memorandumului de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, Republica Moldova a obținut statutul de observator în această organizație ‒ fapt care ne permite să urmărim îndeaproape evoluția și perspectivele acestei promițătoare organizatii regionale. În ultimii ani am reușit să restabilim parteneriatul strategic cu Federația Rusă”, a explicat președintele țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
conflictul transnistrean, Dodon, ONU


Загрузка...