CEC

Alegeri prezidențiale: Alți potențiali candidați au depus dosarele la CEC

93
(reînnoit 17:43 02.09.2020)
Procesul de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupelor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de președinte al Republici Moldova va dura până la 11 septembrie.

CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Alți câțiva potențiali candidați la președinți la funcția de președinte al Republici Moldova au depus miercuri la setul de acte pentru înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lor. Este vorba de liderul  „Pro Moldova” Andrian Candu și șeful Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu.

„Vom lupta energic și hotărât pentru o nouă șansă pentru țară și pentru democrație”, a declarat Andrian Candu.

”Colectarea semnăturilor este un test important pentru fiecare candidat”, le-a spus Țîcu jurnaliștilor după depunerea dosarului.

Cine a mai depus dosarele

Primii care s-au prezentat la CEC pentru depunerea documentelor necesare înregistrării grupurilor de inițiativă au fost liberal-democratul Tudor Deliu, desemnat de PLDM candidat la funcția de președinte, și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat. Ieri și Platforma „Demnitate și Adevăr” l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte. Formațiunea și-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, acesta urmând să fie înregistrat la CEC.

De asemenea, blocul electoral Unirea a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală pentru participarea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Consiliul politic al blocului urmează să desemneze candidatul pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Partidul Acțiune și Solidaritate, la fel și-a desemnat candidatul la funcția de șef de stat. Așa cum era previzibil, Maia Sandu va lupta pentru fotoliul de președinte. A fost constituit deja grupul de inițiativă care urmează să colecteze 25 de mii de semnături în susținerea candidatului PAS.

Astăzi, încă 2 candidați la funcția de președinte au cerut înregistrarea grupelor de inițiativă. Este vorba de generalul Ion Costaș, fostul ministru al Afacerilor Interne și al Apărării de la începutul anilor 90, dar și fostul lider al Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin.

Potrivit CEC, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Grupul se formează în urma unei adunări în cadrul căreia este susținut candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia.

Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc pe data de 1 noiembrie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
Președinte, CEC, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (115)
Tematic
Câte milioane va putea cheltui un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie
Igor Dodon a venit cu un apel către concurenții la scrutinul prezidențial din noiembrie
Urna de votare

Alegeri prezidențiale în Moldova: Secții de votare în Transnistria - câte vor fi

53
(reînnoit 09:39 27.09.2020)
Comisia Electorală Centrală a decis numărul secțiilor de votare pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală a constituit 42 secții de votare. Potrivit deciziei CEC, pentru menținearea ordinii publice în aceste localități va fi implicat Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului Electoral.

Totodată, Comisia face apel către observatorii naționali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare menționate.

Amintim, Comisia Electorală Centrală a decis și deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, din 202 câte a propus anterior, pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Cele mai multe secții, 30 la număr, vor fi deschise în Italia.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
secții de votare în RM, votare online, Votare directă, Secție de votare


Загрузка...
Proteste la Minsk

Video Minsk: Miliția a început reținerea protestatarilor

123
(reînnoit 16:57 26.09.2020)
Autoritățile i-au reținut pe câțiva participanți la acțiunile de protest neautorizate de la piața Komarovsk din Minsk, au anunțat pentru RIA Novosti responsabili din cadrul departamentului forțelor de ordine din capitala Belarus.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. "Câțiva oameni au fost reținuți pentru că au încălcat legislația privind manifestațiile de masă", a declarat un reprezentat al structurilor de apărare a ordinii publice pentru agenția de presă RIA Novosti.

Corespondentul RIA Novosti transmite de la locul evenimentelor că milițienii au reținut cel puțin trei femei. Una dintre ele este activista Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani. Femeia, care purta un tricolor alb-rolul-alb, a fost reținută de doi luptători din cadrul detașamentului de miliție cu destinație specială. În momentul reținerii, Nina Baghinskaia se împotrivea și striga.

Pentru ziua de astăzi opoziția din Belarus a planificat în Minsk un nou marș al femeilor. El trebuia să înceapă pe Piața Victoriei, dar cu o oră înainte de manifestație a fost închisă stația de metrou din preajma pieței. Atunci protestatarii au fost îndemnați pe un cont de Telegram să meargă la Piața Komarovsk, ca să-i păcălească pe milițieni.

În data de 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale, la care, potrivit Comisiei Electorale Centrale din această țară, a învins Lukașenko, care a acumulat 80,1 la sută din voturi. Potrivit legislației belaruse, inaugurarea președintelui ales trebuie să se desfășoare în două luni din ziua alegerilor, au declarat pentru RIA Novosti reprezentații CEC din Belarus.

Miercuri, în mod cu totul neașteptat, șeful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, Lidia Ermoșina, a anunțat pentru agenția de știri Belta că președintele ales, Alexandr Lukașenko, a intrat în exercițiu funcțiunii și că ea i-a înmânat legitimația de șef al statului. Ceremonia de învestire a avut loc în Palatul Independenței.

Opoziția contestă rezultatele alegerilor și desfășoară acțiuni de protest care au loc până în ziua de astăzi. În primele zile de protest, pe străzi au fost scoase forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care nu sunt de acord cu rezultatul scrutinului. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 130 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Autoritățile au confirmat că trei protestatari au decedat. Paralel cu acțiunile desfășurate împotriva lui Lukașenko, în Minsk au loc și manifestații în susținerea acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
Minsk, video, Rețineri, Arestări, proteste, belarus


Загрузка...