CEC

Alegerile prezidențiale 2020: Primii potențiali candidați și-au depus documentele la CEC

299
(reînnoit 12:13 01.09.2020)
,
Pe 1 septembrie a început înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Începând de astăzi, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Primul s-a prezentat la CEC liberal-democratul Tudor Deliu, pe care PLDM l-a desemnat candidat la funcția de președinte. După acest s-a prezentat liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat.

După ce a depus la CEC documentele necesare pentru înregistrarea grupului de inițiativă, Tudor Deliu și-a exprimat speranța că liberal-democrații vor reuși să acumuleze numărul necesar de semnături pentru susținerea sa.

La rândul său, Renato Usatîi a declarat că are emoții, deoarece pentru întâia oară și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte. El și-a exprimat speranța că „campania va fi curată” și concurenții vor manifesta respect reciproc.

Astăzi, Platforma „Dreptate și Adevăr” l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte. Formațiunea și-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, acesta urmând să fie înregistrat la CEC.

Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte trebuie să fie constituit „din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot”.

Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de președinte. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

CEC, în termen de 3 zile de la recepționare, examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Sunt în drept să-și înregistreze grupurile de inițiativă 48 de formațiuni politice.

partidele politice în drept să-și înainteze candidatul la alegerile prezidențiale
partidele politice în drept să-și înainteze candidatul la alegerile prezidențiale

Alegerile prezidențiale 2020

Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru 1 noiembrie 2020. Ultimul scrutin prezidențial s-a desfășurat la sfârșitul anului 2016. În urma acestuia, președinte al Republicii Moldova a fost ales Igor Dodon, candidat al Partidului Socialiștilor. Contracandidatiul său în turul doi a fost Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Igor Dodon a fost învestit în funcție pe 23 decembrie 2016 și mandatul său de șef al statului expiră în decembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

299
Tagurile:
CEC, alegeri prezidenţiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (117)
Tematic
Când va înregistra CEC grupurile de inițiativă de susținerea candidaților la prezidențiale
Parlament

Încă un deputat s-a infectat cu COVID-19

117
Parlamentarul socialist Corneliu Furculiță a anunțat pe pagina sa de Facebook că s-a infectat cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Deputatul PSRM Corneliu Fuculiță a scris pe pagina sa de Facebook că pandemia de coronavirus nu l-a ocolit. De câteva zile, parlamentarul urmează tratamentul recomandat de medici. Alesul a precizat că se simte bine și speră că în scurt timp va reveni la muncă.

Anterior și alți deputați s-au infectat cu coronavirus. Este vorba despre reprezentanții PRO Moldova Ruxanda Glavan și Oleg Sîrbu, democratul Eugeniu Nichiforciuc, socialiștii Vladimir Mizdrenco și Adrian Lebedinschi, deputatul PPDA Arina Spătaru, neafiliatul Genadie Verdeș. Bilanțul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 51 194 de cazuri în Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
bolnavi, infecție, coronavirus, COVID-19
Tematic
Testarea vaccinului împotriva COVID-19, suspendată de o companie americană
COVID-19 Moldova: Câți elevi și profesori sunt infectați


Загрузка...
Ședința Parlamentului

Oficial! Violeta Ivanov este candidat la prezidențiale

43
(reînnoit 15:15 29.09.2020)
Comisia Electorală Centrală a înregistrat-o pe Violeta Ivanov în cursa pentru fotoliul de șef de stat.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Reprezentanta Partidului „Șor” Violeta Ivanov este oficial candidat la funcția de președinte al țării. Comisia Electorală Centrală a examinat listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnături în favoarea ei.

Grupul a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 3 mii au fost declarate nule. Mai mult, 22 de persoane din liste erau, de fapt, decedate. Cu toate acestea, numărul semnăturilor valabile a fost suficient pentru ca Violeta Ivanov să fie înscrisă în cursă. 

”Noi am studiat semnăturile persoanelor decedate și am ajuns la concluzia că persoanele sunt în viață, însă au fost erori la completarea listelor. Am adus probe și am arătat că au fost erori. Avem 3 persoane care într-adevăr sunt decedate, dar au murit după ce au completat listele”, a declarat reprezentantul Violetei Ivanov. 

Anterior, CEC a înregistrat alți patru concurenți electorali. Este vorba despre candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu și Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor. 

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a colecta semnături pentru candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți.

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
prezidențiale, candidat, CEC
Tematic
O moldoveancă a comandat omorul unui bărbat: Cine-i killer-ul
Putin i-a felicitat pe locuitorii Moscovei cu prilejul Zilei Orașului - Video


Загрузка...

Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia înceteze focul și se înțeleagă

0
(reînnoit 15:48 29.09.2020)
În Nagorno-Karabah situația s-a acutizat la maxim. Pe 27 septembrie au izbucnit ciocniri armate în republica nerecunoscută. Părțile aflate în conflict - Azerbaidjanul și Armenia - se acuză reciproc de provocări.

Ambele țări au declarat că inamicul a atacat și că au fost nevoite să recurgă la o contra-operațiuni. Ciocnirile duc la moartea militarilor și a civililor.

În Karabah nu a mai existat o situație atât de încordată din 1994 - atunci ciocnirile deschise s-au calmat. Dar confruntarea a continuat.

Din punct de vedere legal, Nagorno-Karabah este pământ al Azerbaidjanului, deși în 1991, în urma unui referendum, republica și-a declarat independența. Dar deocamdată independența RNK nu a fost recunoscută în lume.

Din punct de vedere istoric, în Nagorno-Karabah locuiesc în principal armeni. Despre agravarea actuală a situației din regiune aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, Azerbadjan, Karabah
Tematic
Azerii au preluat controlul asupra a 6 localități din Karabah


Загрузка...