Parlament

Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat - vom propune soluții legale în acest sens

89
Șeful statului rămâne pe poziție și consideră că actualul Parlament trebuie dizolvat. Președintele susține că astăzi vor avea loc discuții la coaliția de guvernare PSRM-PDM pentru a decide soarta de mai departe a Legislativului.

CHIȘINĂU, 1 sept- Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, susține că Parlamentul actual trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate. Subiectul va fi discutat astăzi de deputații socialiști și democrați. De menționat însă că anterior Pavel Filip spunea că PDM nu-și dorește alegeri anticipate. 

”Astăzi vom discuta cu partidele din coaliția de guvernare, este o majoritate la limită. Astăzi va fi ședința comună PSRM-PDM, să vedem cum mergem mai departe. Eu, în calitate de președinte, rămân ferm pe poziție că acest Parlament trebuie dizolvat și cred că marea majoritate a cetățenilor susțin poziția că Legislativul trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cum să declanșăm acest proces ca următorul președinte să nu aibă alte soluții decât dizolvare, iar noi vom propune soluții legale pentru declanșarea acestui proces”, a declarat președintele Igor Dodon. 

În același timp, președintele Igor Dodon a anunțat că săptămâna aceasta va avea loc ședința Guvernului. Președintele a precizat că Executivul condus de Ion Chicu asigură gestionarea pandemiei, suportul agricultorilor și plățile sociale

”Sunt mai multe proiecte de suport al agricultorilor - restituirea TVA, acoperirea dobânzilor la creditele bancare anterioare, proiect care a primit aviz pozitiv inclusiv de la FMI. Mai este un pachet de legi pentru a merge înainte cu memorandumul cu FMI care sa fie transmis Parlamentului. Guvernul gestionează eficient toate procesele, iar în august acumulările la buget sunt cu 180 milioane de lei mai mari ca în august 2019, chiar dacă avem pandemie și secetă”, a precizat Igor Dodon.

Șeful statului a făcut aceste declarații după ședința de dimineață cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Parlament, dizolvare, scrutin
Tematic
De astăzi, salarii mai mari pentru angajații sistemului medical: Cu cât cresc lefurile
Declarațiile agricultorilor după întâlnirea de la Parlament
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Lavrov, la Adunarea Generală a ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație

36
(reînnoit 13:07 22.09.2020)
Șeful Ministerului rus de Externe a declarat că, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil de a face față problemelor globale, în condițiile unei lipse de unitate a comunității mondiale.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Lumea de astăzi are nevoie de întrajutorare și cooperare reciprocă, a declarat ministrul rus de Externe Sergei Lavrov într-un mesaj video adresat în numele țărilor CTSC, în cadrul Adunării Generale a ONU.

”Din păcate, astăzi conflictele armate continuă să se dezlănțuie în diverse regiuni ale lumii. La acestea se adaugă amenințările acute ale vremurilor noastre: terorismul internațional, drogurile și criminalitate cibernetică, schimbările climatice. fenomenele de criză în sferele socio-economice și în alte domenii”, a menționat Lavrov, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, de la an la an, devine din ce în ce mai dificil să se facă față problemelor globale, în special în contextul lipsei de unitate a comunității mondiale. El a adăugat că această situație este cauzată în mare măsură de refuzul unor țări de a lua în calcul interesele legitime ale altor state.

Ministrul a menționat că are loc impunerea unor concepte și standarde precum „ordinea mondială bazată pe reguli” în paralel cu încercările de a interveni în treburile interne ale statelor, utilizarea sancțiunilor unilaterale care încalcă prerogativele Consiliului de Securitate al ONU, manifestările de intoleranță și ură.

”Dar cursul natural al istoriei nu poate fi schimbat. Astăzi, pe arena internațională are loc consolidarea unor noi centre de creștere economică, se consolidează nevoia de a soluționa conflictele armate exclusiv prin mijloace pașnice, interdependența crește. Lumea s-a săturat de linii de demarcații, de împărțirea statelor în ”prieteni” și ”dușmani”, lumea are nevoie de dezvoltarea asistenței și cooperării reciproce. Cu alte cuvinte, obiectivele formulate în urmă cu 75 de ani, în timpul creării ONU, devin din ce în ce mai relevante", a subliniat ministrul.

Lavrov a numit absurde încercările de a revizui istoria, de a minimaliza rolul popoarelor care au avut o contribuție decisivă la victoria asupra fascismului. El a îndemnat să nu fie date uitării lecțiile din trecut, să fie onorat efortul soldaților-eliberatori, să die asigurată păstrarea monumentelor ridicate în cinstea lor.

Potrivit ministrului rus de Externe, în condiții moderne, ONU ar trebui să rămână o structură eficientă care să desfășoare o activitate bine coordonată în strictă conformitate cu carta sa; nu ar trebui să se permită ”diluarea” mandatelor principalelor organisme ale sistemului ONU și să se dubleze competențele, fapt care doar va tergiversa atingerea obiectivelor dorite.

Așa cum a remarcat Lavraov, una dintre principalele sarcini ale comunității mondiale ar trebui să rămână soluționarea conflictelor exclusiv prin mijloace pașnice și diplomatice în cadrul negocierilor bazate pe dreptul internațional, iar o prioritate necondiționată ar trebui să fie extinderea cooperării în lupta împotriva terorismului și fuziunea acesteia cu criminalitatea organizată.

De asemenea, ministrul a cerut să fie oprite încercările de a slăbi sistemul de control al armelor, dezarmarea și neproliferarea pentru a menține stabilitatea globală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Serghei Lavrov
Tematic
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU


Загрузка...
Constituția RM

Proiectul de revizuire a Constituției nu va ajunge la Parlament

43
(reînnoit 11:04 22.09.2020)
Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege de modificare și completare a Constituției, înaintat de Guvernul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, dat fiind că nu corespunde normelor constituționale.

Decizia a fost prununțată de Curtea Constituțională și prezentată de președintele Înaltei Curți, Domnica Manole.

Potrivit ei, inițiativa de revizuire a Costituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Totodată, inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire.

„Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor în situația în care președintele refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către Consiliul Superior al Magistraturii, textul „nu sunt afiliate politic”, alineatul 4 al articolului 22”, a declarat Manole.

În context, președintele Curții Constituționale a precizat că proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare. Iar avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Judecătorul Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată.

În proiectul propus de guvern Alinatul 2 al Articolului 116 al Constituției ar urma să aibă următorul: „(2) Judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

În redacția actuală, acest aliniat are următorul conținut: "(2) Judecătorii instanţelor judecătoreşti se numesc în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii. Judecătorii care au susţinut concursul sînt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii vor fi numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă, stabilit în condiţiile legii".

Asta înseamnă că Guvernul a dorit să elimine primul termen de 5 ani de aflare în funcție a judecătorilor și ca aceștia să fie numiți în funcție din start până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată Guvernul a dorit să-i impună președintelui o restricție. Să poată respinge doar o singură dată candidatura candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Amendamente, Curtea Constituțională, Constituția RM


Загрузка...
Vaccinul anti-COVID-19 ”EpiVakKorona”

Vaccinului „Vector” anti-COVID-19: Când va fi înregistrat

0
(reînnoit 13:35 22.09.2020)
Ministerul rus al Sănătății a anunțat că înregistrarea preparatului, numit EpiVacCorona, urmează a fi încheiată până pe 15 octombrie.

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Ministerul rus al Sănătății a început procedura de înregistrare a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Centrul Științific ”Vector”, informează serviciul de presă al Rospotrebnadzor, citat de RIA Novosti.

Înregistrarea preparatului, numit EpiVacCorona, urmează a fi încheiată până pe 15 octombrie.

După aceea, studiile clinice ale acestuia vor continua: în special, vaccinul va fi testat pe voluntari care au o vârstă de peste 60 de ani și care suferă de anumite boli cronice. Studiile post-înregistrare controlate cu placebo vor fi, de asemenea, efectuate pe un eșantion de 5000 de persoane de diferită vârstă.

EpiVacKorona va fi produs pe platforma ”Vector”.

Prima fază a studiilor clinice ale acestui vaccin a fost finalizată la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit șefului Departamentului infecții zoonotice și gripă al Centrului ”Vector”, Alexandr Rîjikov, testele au arătat siguranța totală a preparatului creat pe baza agenților peptidici: deși nu conferă imunitate pe tot parcursul vieții împotriva infecției cu coronavirus, el protejează împotriva infecției timp de cel puțin șase luni.

Potrivit omului de știință, nu mai puțin de trei mii de voluntari vor participa la studiul „EpiVacCorona” în cea de-a treia etapă, atunci când este cercetată eficacitatea acestuia. Materialele cu rezultatele testelor vor apărea în publicațiile naționale și de peste hotare în următoarele luni, a asigurat Rîjikov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, EpiVakKorona
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pentru a călători vom avea nevoie de pașaport, viză și ... vaccin - detalii


Загрузка...